Ministerul Sănătății achiziționează peste 1.100 de incubatoare

11 iulie 2019 | 0 comentarii |

Licitația este în curs de finalizare, iar primele aparate ar urma să ajungă în dotarea spitalelor din țară până la finele acestui an.

 

Spitalul Universitar de Urgență București a primit, ieri, o nouă donație din partea organizației Salvați Copiii, constând într-un ventilator neonatal de ultimă generaţie, în valoare de 35.000 de euro, achiziționat din fondurile colectate cu ocazia Semimaratonului Internațional București, care a avut loc la jumătatea lunii mai.

La conferința de presă organizată cu această ocazie, Gabriela Alexandrescu, președintele organizației umanitare, a declarat că „suntem prezenţi cu un ventilator de nouă generaţie, un ventilator de suport respirator, care a fost achiziţionat cu implicarea a mai mult de 500 de persoane, reprezentând companii, dar şi pe ele însele, pentru că au participat cu toţii la Semimaratonul Bucureşti în echipa Salvaţi Copiii. Am avut 520 de alergători, dintre care 100 fundraiseri, care au şi strâns bani de la prieteni, familie, cunoscuţi. S-au strâns 40.122 de euro, din care am cheltuit pentru participarea acestor alergători 3.427 de euro”.

Este cea de-a doua donație făcută de Salvați Copiii spitalului universitar, prima având loc anul trecut, când au fost donate două incubatoare, în valoare de 33.200 de lei.

 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberiu Brădățan, a anunțat că, până la finele acestuia an, mai multe spitale din țară vor fi dotate cu 1.117 incubatoare, care urmează să fie achiziționate de minister. În prezent, procedurile de licitație sunt în plină desfășurare, existând 35 de oferte din partea a 11 ofertanți.

Licitaţia pentru incubatoare e în curs de finalizare. Este vorba despre un număr maxim de 1.117 incubatoare alocate pe şapte loturi, diferite tipuri de incubatoare, diferite funcţiuni. Practic, acoperim tot spectrul de incubatoare necesare. În momentul de faţă suntem în faza în care vineri, în data de 5, au fost deschise solicitările de clarificare de către comisie şi în acest moment putem să spunem că avem pe aceste 7 loturi de incubatoare 11 ofertanţi şi 35 de oferte”, a declarat secretarul de stat.

Acesta a mai explicat că procedura a fost întârziată din cauza faptului că licitația a fost verificată și este în continuare monitorizată de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, fiind vorba de o sumă foarte mare din bani publici.

 

Mai exact, fondurile puse la dispoziție de Ministerul Sănătății pentru această achiziție sunt în valoare de 128.754.036 de lei, iar în perioada următoare va fi semnat acordul cadru de repartizare către spitale, care își vor putea astfel achiziționa aparatele necesare, beneficiind de finanțare din acest fond.

Secretarul de stat a mai precizat că acordul cadru va fi semnat până la sfârșitul anului, iar din acel moment spitalele își vor putea achiziționa aparatura. „Din momentul în care spitalele care au aceste nevoi vor primi acordurile cadru, ele pot purcede la achiziţie şi va depinde doar de posibilitatea câştigătorilor licitaţiei de a furniza echipamentele. Sunt 11 ofertanţi pe cele 7 loturi, unii dintre ei având oferte pe mai multe loturi. Până la sfârşitul anului ne-am dori ca primele incubatoare să ajungă în spitale”, a declarat acesta.

Aparatele sunt destinate cu precădere copiilor născuți înainte de termen, lipsa acestor dotări făcând ca România să fie, în anii anteriori, țara europeană cu  cea mai ridicat rată a mortalității infantile. Ca urmare a campaniei demarate de Salvați Copiii și a achizițiilor făcute între timp și de autorități, rata mortalității infantile a scăzut în ultimii opt ani de la 11 la mie la 6,5 la mie, dar și așa, valoarea este dublă față de media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*