Campania pentru reducerea mortalității infantile a intrat în al șaptelea an

2 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Inițiativa aparține organizației Salvați Copiii, care și-a propus să contribuie substanțial la dotarea spitalelor din România cu aparatura necesară îngrijirii copiilor născuți prematur și a celor care au venit pe lume cu probleme grave de sănătate.

 

Organizația Salvați Copiii a anunțat startul oficial al celui de-al șaptelea an al campaniei pentru reducerea ratei mortalității infantile în România, campanie demarată în 2010,  într-un moment în care această rată era de 10,1 la mia de copii născuți vii, plasând România pe primul loc în Europa la acest capitol. Această situație se datora în principal slabei dotări a maternităților din țară, care făcea ca șansele de supraviețuite ale copiilor născuți prematur sau cu probleme de sănătate să fie aproape nule. Ținând cont de acest fapt, campania s-a concentrat de la început pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. Astfel, în doar șase ani, rata mortalității infantile în România a scăzut la 7,2 la mia de nou-născuți vii, o valoare încă destul de mare față de media în Uniunea Europeană, dar care arată că lucrurile se mișcă într-o direcție bună. Mare parte din merit revine organizației umanitare, care a organizat o serie de acțiuni prin care au fost strânși din donații banii necesari pentru achiziționarea de aparatură, în special incubatoare pentru prematuri, care a fost donată maternităților din țară.

Astfel, până la finele anului trecut, fuseseră făcute donații constând în incubatoare, ventilatoare, mese de resuscitare și monitoare de funcții vitale pentru 78 de maternități, aparatura ajutând la salvarea a 34.000 de copii născuți prematur.

 

Gabriela Alexandrescu

Campania continuă și în 2018, o primă donație în acest de-al șaptelea an fiind făcută ieri Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, care devine astfel cea de-a 79-a unitate medicală la care  Salvaţi Copiii ajunge cu aparatură modernă de specialitate. Este vorba de două incubatoare performante, în valoare de 168.000 de lei, reprezentanții organizației anunțând că până la sfârșitul anului, numărul total al unităților care vor beneficia de donații în cadrul campaniei va ajunge la 88. Totodată, numărul dispozitivelor donate acestor unități va fi de 515, iar cel al copiilor prematuri care vor fi salvați cu ajutorul acestora va ajunge la 42.000.

Cu prilejul primei donații din acest an, Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii, a declarat că „una dintre reuşitele formidabile ale acestui program pe care Salvaţi Copiii şi l-a asumat până la capăt, în pofida multor piedici de traseu, este aceea că nu am rămas singuri. Ni s-au alăturat medicii, ei sunt partenerii noştri esenţiali, dar ne-au venit alături companii, care au înţeles că responsabilitatea socială este nu doar o obligaţie, ci şi un premiu. Iar când premiul este viaţa copiilor născuţi prematur, nimic nu este inutil. Mai mult chiar, am reuşit să colectăm fonduri prin campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, prin SMS 8844 – cod SALVEZ, prin direct debit şi donaţii on-line pe site-ul organizaţiei, pentru că noi toţi vrem să avem maternităţi funcţionale, bine dotate, în care medicii să aibă grijă de copiii noştri. Câştigul imens al acestei campanii este solidaritatea”.

 

Aceasta a mai adăugat că obiectivul campaniei este încă departe de a fi dus la îndeplinire, pentru că în România mor în continuare de două ori mai mulți nou-născuți prematur decât media la nivel european, cauza fiind aceeași: slaba dotare a maternităților. În acest sens, Gabriela Alexandrescu a reamintit datele unei analize efectuate în 2016 de organizația pe care o conduce, analiză din care reiese că 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Totodată, maternităţile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor. Astfel incubatoarele standard cele mai vechi din unităţile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unităţile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar cele din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuţi, fabricate în 1966, se află încă în dotarea unor maternităţi din România. „Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Or, ce prioritate poate fi mai stringentă decât viaţa nou-născuţilor? Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

 

Prezent la momentul donării celor două incubatoare către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan a declarat că ministerul a demarat procedurile pentru dotarea a 140 de maternităţi cu şapte tipuri de incubatoare, în funcţie de nivelul de competenţă al fiecărei unităţi sanitare, și se așteaptă ca acestea să ajungă în unitățile medicale la începutul anului viitor.

E vorba de un acord-cadru cu o cantitate minimă de 279 de incubatoare, maximă de 1.117, care au o valoare cuprinsă între 32,19 milioane de lei cu TVA şi maxim de 128,75 milioane de lei cu TVA, Birocraţia încetineşte de multe ori nişte programe ambiţioase. Noi ne aşteptăm ca undeva la începutul anului viitor să ajungă şi incubatoarele respective. Dar vorbim de o procedură care este începută şi nu doresc să dau un termen clar pentru că depinde foarte mult de modul cum vor decurge toate elementele de birocraţie”, a precizat acesta.

Totodată oficialul de la minister a mai adăugat că până la finele acestui an, 161 de maternități din țară vor primi 191 de echipamente pentru screeningul auditiv al nou-născuților.

„În momentul de faţă este în derulare un contract subsecvent, planificat în 2018, în cadrul unui acord-cadru din 2017 pentru dotarea unităţilor sanitare cu echipamente de screening auditiv la nou-născuţi. Până la sfârşitul anului, 161 de unităţi sanitare vor fi dotate cu un număr de 191 de astfel de echipamente”, a mai declarat subsecretarul de stat.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*