Sperante pentru nou-nascuti, de Ziua Internationala a Prematuritatii

18 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Organizatia Salvatii Copiii a anuntat ca in cursul acestui an a contribuit la doatrea cu echipamente medicale a 15 maternitati, si ca numarul total al unitatilor medicale care au beneficiat de astfel de sprijin a ajuns la 30.

 

guvernIeri, 17 noiembrie, a fost marcata in mai multe tari Ziua Mondiala a Prematuritatii, ajunsa la cea de-a patra editie, eveniment sustinut de diverse organizatii umanitate si organizatii de parinti. Incepand de anul trecut, Ziua Internationala a Prematuritatii este celebrata si in Romania, de catre asociatia „Unu si Unu”, carei i-a revenit aceasta misiune si in 2014. Pe toata perioada lunii noiembrie, cladirile si institutiile importante din intreaga lume vor fi iluminate in culoarea violet, desemnata la nivel international drept culoarea prematuritatii. Asa s-a intamplat ieri si in Bucuresti si Iasi, unde mai multe cladiri importante au fost iluminate timp de cateva ore cu aceasta culoare. Astfel, in Capitala au fost iluminate Palatul Parlamentului, cladirea Guvernului, cladirile de birouri Lakeview si Skytower, iar in Iasi, Maternitatea Cuza-Voda, cladirea Primariei, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa si Universitatea Cuza-Voda.

 

salvati-copiii-dorna1Cu aceeasi ocazie, Organizatia Salvati Copiii, una dintre cele mai active din Romania, a sustinut o conferinta de presa la Spitalul Clinic CF2. In cadrul acesteia a fost prezentat un bilant al activitatilor pe care asociatia le desfasoara pentru a reduce rata mortalitatii infantile care, in Romania, este printre cele mai ridicate din Europa, fapt pentru care tara noastra se claseaza pe primul loc in UE, la acest capitol. Acest fapt a fost reiterat si de presedintele organizatiei, Gabriela Alexandrescu, care a declarat in cadrul conferintei ca „este important sa investim in unitatile medicale din Romania, astfel incat tara noastra sa devina un exemplu pozitiv pentru spatiul european in ceea ce priveste rata de supravietuire a nou-nascutilor. In continuare inregistram cea mai ridicata rata de decese in randul copiilor mai mici de 1 an, 8,5 la suta. Aceasta statistica este un adevarat semnal de alarma pentru noi, dar si pentru partenerii nostri, care inteleg importanta de a face progrese in aceasta directie si de a veni cu solutii. Dorim sa ajutam ca sistemul medical romanesc sa fie unul de referinta si in domeniul neonatologiei”.

 

salvati-copiii-dornaGabriela Alexandrescu a mai anuntat ca in cursul acestui an, prin actiunile umanitare derulate in cadrul campaniei „Grija pentru copii”, s-a reusit dotarea a 15 maternitati din tara cu cu echipamente de specialitate necesare ingrijirii medicale a copiilor nascuti prematur. Este vorba despre trei maternitati din Bucuresti si 12 din din Braila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalau si Oradea care au primit echipamente medicale de specialitate, precum incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina si functiile vitale ale nou-nascutilor. Cumulat, la cele 15 maternitati se inregistreaza o medie anuala de peste 3.000 de cazuri de copii nascuti prematur.

Numarul total de unitati medicale dotate cu aparatura datorita contributiei organizatiei umanitare se ridica astfel la 30. Cea mai recenta donatie a fost facuta la finele lunii trecute, cand sectia de terapie intensiva neonatala a spitalului Grigore Alexandrescu a fost dotata cu un incubator de ultima generatie. In prezent, organizatia Salvati Copiii desfasoara o noua campanie la nivel national, avand ca scop strangerea de fonduri necesare pentru doatarea cu echipamente a altor 15 maternitati din tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*