Organizatia Salvati Copiii si-a stabilit obiectivele pentru anul viitor
Organizatia intentioneaza sa doteze cu echipament alte 25 de maternitati din tara, pentru a acorda o sansa la viata copiilor nascuti prematur sau cu probleme de sanatate.
In cursul acestei saptamani, cea mai longeviva organizatie non-profit din Romania, vorbim Salvati Copiii, a anuntat ca va continua si pe parcursul anului viitor campania „Un gest pentru o viata”, avand ca scop reducerea ratei mortalitatii infantile prin dotarea cu aparatura a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti.
Astfel, pentru anul 2016, membrii organizatiei isi propun sa doteze cu echipamente performante inca 25 de maternitati din tara. Ei fac, in acest sens, un apel la persoanele juridice si fizice care doresc sa sprijine aceasta campanie prin directionarea, in acest scop, a 20 la suta din impozitul pe profit pe anul 2015. Formularul, precompletat cu datele organizatiei umanitare, poate fi descarcat de aici, dupa care va fi completat cu datele celor care vor dori sa faca acest gest. „Aceasta cheltuiala este deductibila, costurile pentru companii fiind zero, suma directionata nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri si nu poate depasi 20 la suta din impozitul pe profitul datorat, iar platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2015”, se arata in apelul facut catre donatori prin intermediul unui comunicat de presa.
Prin campania de reducere a mortalitatii infantile inceputa de Salvati Copiii in urma cu trei ani, s-au investit pana acum 7,3 milioane de lei, in dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 34 de judete ale tarii. De asemenea, in cadrul programului, 18.900 de mame, gravide si copii din 31 de comunitati defavorizate au primit suport medical si material.
In ciuda tuturor acestor eforturi, datele statistice arata ca 1.700 de copii mai mici de un an au murit anul trecut in spitalele din Romania, iar lipsa aparaturii se numara printre principalele cauze „La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an pierde lupta pentru viata. In consecinta, si in 2015, tara noastra se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,8 la 1.000 de copii nascuti vii, cauza principala fiind nasterile premature”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al organizatiei.
Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati.
Salvati Copiii este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.
Activitatea organizatiei a fost rasplatita, de-a lungul celor 25 de ani de existenta, cu numeroase premii si distinctii, anul trecut, proiectul „Bun venit pe lume!”, primind marele premiu la Gala Societatii Civile. Proiectul este aproape de final si de momentul bilantului, la sfarsitul acestui an urmand a se stabili daca a fost atins obiectivul fixat de initiatori, de reducere cu 15 la suta a ratei mortalitatii infantile, in perioada 2010 – 2015. Acest proiect s-a materializat atat prin dotarea mai multor maternitati si sectii de neonatologie cu aparatura necesara, cat si prin pregatirea catorva zeci de medici cu specializare in obstetrica – ginecologie si neonatologie, in scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala.