Buzăul, la jumătatea clasamentului zonal, în ceea ce privește mortalitatea infantilă

23 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Din cele șapte județe din regiunea Sud-Est, Buzăul se află în pe locul trei în topul județelor cu cea mai scăzută rată a mortalității infantile. 

 

Pe parcursul anului care se va încheia peste câteva zile, organizația Salvați Copiii și-a concentrat eforturile de reducere a ratei mortalității infantile în special pe zona de Sud-Est a țării, zonă în care șunt incluse șapte județe, printre care și Buzăul. Motivul pentru care organizația umanitară și-a focusat acțiunile pa această zonă îl constituie faptul că, la finele anului 2018, rata mortalității infantile din regiunea de sud-est depășea media pe țară, fiind de 7,6 decese la mia de nou-născuți, față de 6,5 la mie, media pe țară.

În ceea ce privește Buzăul, rata mortalității infantile era puțin sub media pe zonă, însă peste media pe țară, cu un procent de 7,4 la mie.  Cea mai scăzută rată de mortalitate se înregistra în Galați, cu o medie de 5,6 la mie, urmat de Constanța, cu 6,5 la mie. Buzăul ocupă locul trei în acest clasament, rate mai mari înregistrându-se în Vrancea8,4 la mie și Brăila 8,8 la mie. Cea mai ridicată rată a mortalității infantile din zonă de sud-est se înregistrează însă în județul Tulcea, unde media este de 15,5 la mie, printre cele mai ridicate din țară.

 

Pe parcursul acestui an maternitățile din Brăila, Buzău, Constanţa, Mangalia, Medgidia, Galaţi, Adjud, Focşani şi Tulcea au fost dotate de către organizația Salvați Copiii cu 133 de echipamente  necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 312.966 de euro. Rata mortalități infantile se menține cea mai ridicată din țară în zona de sud-est, însă datorită eforturilor făcute în ultimii ani de organizația Salvați Copiii, se constată o ușoară scădere a acestui indicator.

În ultimii opt ani, organizația a investit peste cinci milioane de euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 72.000 de copii.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației, spune că  principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide.

 

Gabriela Alexandrescu

Aceasta a adăugat că în 2019 a fost accelerat programul de combatere a mortalităţii infantile, capitol care încă plasează România unul dintre primele locuri din Uniunea Europeană, din cauze în general prevenibile sau tratabile.

Când ne-am pus în slujba maternităţilor, înţelegând că marile drame ale nou-născuţilor sunt cauzate de aparatura medicală deficitară, am pornit la drum singuri. Ni s-au alăturat imediat medici dedicaţi şi, treptat, susţinători şi parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere în implicarea companiilor în direcţionarea a 20% din impozitul pe profit. Dacă în anul 2012, 125 de companii au direcţionat 20% din impozitul pe profit către organizaţia Salvaţi Copiii, în anul 2018, 190 de companii au decis să se implice în dotarea maternităţilor şi a secţiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului nostru. Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii lansează un apel către companiile din șară, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România” – a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*