Patru vieți salvate de un „înger” plecat într-o lume mai bună, în prag de Crăciun

23 decembrie 2019 | 0 comentarii |

O nouă prelevare de organe a avut loc în week-end la spitalul universitar de Urgență din Capitală (SUUB), urmată de patru transplanturi salvatoare, în România și în Serbia.

 

O familie din București a adus speranță și bucurie pentru patru pacienți cu afecțiuni grave și familiile acestora, trecând peste durerea prilejuită de decesul unei rude apropiate, chiar în prag de Sărbători. Oamenii și-au dat acordul pentru prelevarea de organe și astfel, viețile a patru pacienți aflați în stare critică au fost salvate în cursul zilei de ieri, în urma unor operații de transplant.

Donatoarea a fost o pacientă de 44 de ani, care ajunsese la SUUB în urma ruperii unui anevrism cerebral, iar în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvată. Sâmbătă noapte, pacienta a intrat în moarte cerebrală, iar medicii care au transmis vestea tristă familiei au prezentat și oportunitatea prelevării de organe, explicând rudelor că, dându-și acordul pentru această intervenție, vor salva patru vieți.

Rudele femeii au înțeles acest lucru și au fost de acord cu prelevarea de organe, echipa de transplant din cadrul spitalului stabilind că rinichii, ficatul și cordul erau compatibile pentru prelevare.

Din păcate, pentru inimă nu s-a găsit nici un pacient compatibil în România, astfel că disponibilitatea donării de cord a fost transmisă agenției Eurotransplant. Astfel, s-a găsit un pacient compatibil în Serbia, iar o echipă de specialiști din cadrul organizației europene a venit la SUUB pentru prelevarea cordului.

 

Alături de aceștia, la SUUB au mai ajuns echipe de specialiști de la Institutul Clinic Fundeni, având ca misiune prelevarea ficatului și a rinichilor. Intervenția de prelevare a organelor s-a întins pe durata mai multor ore, după care inima a plecat către o clinică din Serbia, unde urma să fie transplantată unui pacient cu afecțiuni cardiace severe, în timp ce rinichii și ficatul au ajuns la I.C. Fundeni. Aici așteptau deja trei pacienți declarați compatibili pentru transplant renal și transplant hepatic, iar intervențiile au avut loc în cursul zilei de ieri.

Intervenția de prelevare a organelor a avut loc în Blocul Operator Central al SUUB, recent deschis după o amplă acțiune de modernizare și dotare, fiind cea de-a doua operație de acest gen efectuată în cadrul spitalului de la începutul acestei luni.

Precedenta prelevare a avut loc în urmă cu 11 zile, în cazul unui pacient care fusese victima unui accident de circulație. S-au prelevat atunci rinichii ficatul și corneea, organe care deja au fost transplantate.

 

Reprezentanții spitalului și cei ai Agenției Naționale de Transplant au ținut să mulțumească familiei donatoarei pentru gestul altruist făcut în prag de Sărbători. „În pragul Sărbătorilor de Iarnă, trei pacienți români și unul din Serbia au primit o nouă șansă la viață. Mulțumim foarte mult familiei donatoarei, care a înțeles importanța donării de organe în scopul salvării altor vieți. Este un gest nobil pe care l-au făcut în preajma Sfintei Sărbători a Crăciunului și apreciem decizia dumnealor. Transmitem condoleanțe familiei îndurerate” – este mesajul transmis se reprezentanții SUUB.

În același timp, Agenția Națională de Transplant precizează într-un comunicat că „suntem profund recunoscători familiei donatorului, o femeie de 44 ani, pentru puterea de a oferi o nouă şansă la viaţă altor pacienţi aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. Mulţumim echipei de coordonare a SUUB, formată din dr. Oana Dumitraşcu, kdp, şi dr. Mihaela Agapie, coordonator de transplant, pentru implicarea şi efortul depus, precum şi conducerii acestei unităţi sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. Apreciem în mod deosebit puterea de muncă a dr. Vasile Lungu, coordonator al echipei de prelevare ficat, precum şi a dr. Vlad Olaru, coordonator al echipei de prelevare rinichi. Prin efortul lor, la Institutul Clinic Fundeni, 3 români au primit transplant de ficat şi rinichi. Inima tinerei donatoare a fost prelevată de o echipă de medici din Eurotransplant și va bate în pieptul unui cetăţean din Slovenia”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*