Viața mai multor pacienți, salvată în urma unei noi prelevări multiorgan

Astfel, la IUBCv Târgu Mureș a fost posibilă realizarea primului transplant de cord din acest an, precum și a altor intervenții care au dat unor pacienți a doua șansă la viață, realizate în centrele de transplant din București.

 

Un nou gest altruist, făcut de o familie care tocmai și-a pierdut copilul în urma unui accident de circulație, a ajutat la salvarea altor vieți, ale unor pacienți a căror singură speranță era legată de realizarea unui transplant de organe.

Din păcate, astfel de gesturi au devenit tot mai rare în ultima vreme, ceea e a dus la o scădere considerabilă a numărului de donatori și din această cauză s-a redus și numărul de transplanturi efectuate în centrele specializate din România.

În cazul de față, donatorul a fost o tânără de 20 de ani din București, victimă a unui grav accident de circulație, în urma căruia a intrat în moarte cerebrală. Medicii de la spitalul Floreasca nu au mai putut face nimic pentru a o salva, dar s-au gândit la alți pacienți pe care tânăra i-ar fi putut salva prin donarea de organe.

Au prezentat, astfel, familiei această opțiune, iar oamenii au avut puterea să treacă peste șocul și durerea provocate la aflarea veștii că fiica lor nu mai poate fi salvată și au fost de acord cu prelevarea multiorgan, dându-și acordul pentru efectuarea acestei proceduri.

 

Fiind vorba de un donator tânăr, s-a stabilit că puteau fi prelevați rinichii, ficatul, plămânii și cordul, așa că mai multe echipe de specialiști de la centrele de transplant din București și de la Târgu Mureș au fost solicitate la spitalul Floreasca, în acest scop.

Ficatul și rinichii au fost trimiși la Institutul Fundeni în vederea transplantului, pentru ficat găsindu-se rapid un primitor în persoana unui pacient cu hepatocarcinom grefat pe ciroză hepatică provocată de virusul hepatitic C.

În ceea ce privește rinichii, specialiștii au avut la dispoziție două ore pentru a face testele de compatibilitate în vederea identificării pacienților eligibili aflați pe lista de așteptare.

Plămânii au ajuns la spitalul Sfânta Maria din Capitală, unde funcționează singurul centru de transplant pulmonar din țară, la momentul respectiv fiind deja găsită o pacientă compatibilă, diagnosticată cu hipertensiune pulmonară primitivă cu defect de sept ventricular.

 

În ceea ce privește cordul, acesta a fost prelevat și preluat de o echipă de specialiști de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș și a fost transportat la clinică la bordul unui elicopter SMURD. Și în acest caz se găsise un pacient aflat pe listele de așteptare compatibil. Este vorba de un bărbat de 39 de ani, cu cardiomiopatie dilatativă postmiocardită, care aștepta de aproape doi ani un transplant și care își pierduse deja speranța, după ce mai fusese chemat o dată pentru o astfel de intervenție, însă cordul a fost transplantat altui pacient, cu o compatibilitate mai mare.

Transplantul a fost efectuat aseară, de o echipă condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, dr. Horațiu Suciu. La finalul intervenției, care a durat aproximativ patru ore, acesta a anunțat că starea clinică a pacientului transplantat este una bună, exprimându-și totodată regretul că primul transplant de cord din acest an are loc abia acum, aproape de sfârșitul primului trimestru.

Este, din păcate, doar primul transplant din acest an. Sperăm să fie urmat de cât mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de aceste intervenţii, foarte mulţi, aproximativ 30 pacienţi care au nevoie de un cord și care nu pot să reziste foarte mult”, a precizat dr. Suciu.

 

Dr. Horațiu Suciu

Medicul a ținut să mulțumească familiei donatorului pentru gestul făcut, dar și echipei medicale de la spitalul Floreasca, pentru modul în care a avut grijă de donator până la momentul prelevării.

„E un lucru bun că aceste intervenţii se pot face la Târgu Mureş, în institutul nostru care, dacă mai era nevoie, a demonstrat că are specialiştii care pot să facă aceste intervenţii extrem de delicate şi cu rezultate foarte bune. Doresc să transmit felicitări colegilor care au îngrijit donatorul, am primit un cord foarte bun şi este în mare măsură şi meritul lor. Dar, în primul rând, vreau să transmit condoleanţe şi, în acelaşi timp, mulţumiri pentru tăria de care a dat dovadă, familiei care şi şi-a dat acordul pentru prelevare. Din păcate, au mai fost potenţiali donatori şi anul acesta, dar de multe ori refuzul donării organelor a fost principala cauză pentru care astăzi se face doar primul transplant. Familia trece prin momente foarte grele, dar pentru faptul că a donat aceste organe, a salvat patru vieţi, poate chiar mai multe – inimă, plămâni, ficat, rinichi – aceasta poate fi o uşoară consolare”, a mai precizat dr. Horațiu Suciu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*