Ambii rinichi prelevați la SJU Buzău, transplantați unui singur pacient

27 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Intervenția a avut loc în zorii zilei de Crăciun și a constituit o premieră pentru spitalul C. I. Parhon din Iași.

 

Există VIAȚĂ după transplant! Plecarea unor „îngeri” din lumea aceasta poate fi șansa la o nouă viață pentru mulți oameni aflați în suferință. Și chiar dacă pierderea unei persoane dragi provoacă suferință celor rămași, nu este puțin lucru ca aceștia să înțeleagă că cei pe care i-au pierdut pot trăi, prin organele donate, prin cei pe care i-au salvat.

Așa cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat într-un articol anterior, în noaptea de Ajun a avut loc prima prelevare multiorgan efectuată anul acesta la Spitalul Județean de Urgență Buzău, după ce medicii au primit acceptul familiei unui pacient de 62 de ani, internat aici pe 22 decembrie, în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. Acesta a intrat în moarte cerebrală, iar echipa de transplant a obținut acordul familiei pentru prelevarea de organe, intervenție ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri.

Rinichii, ficatul și corneea au fost prelevate de echipe de specialiști de la venite de Iași și de la IC Fundeni, iar în zorii zilei de Crăciun, pacienții a căror viață urma să fie salvată prin transplant, intrau în sălile de operație.

De obicei, rinichii prelevați sunt transplantați la doi pacienți, însă de această dată, ambii rinichi au ajuns la o singură persoană. Este vorba de un pacient de 52 de ani, din județul Neamț, care suferea din 2005 de o boală imunologică, iar din 2015 făcea dializă. Ambii rinichi îi erau sever afectați, așa că în cazul său, medicii au decis că un singur rinichi transplantat nu va rezolva problema. Prin urmare, pacientul a fost supus unui dublu transplant renal, intervenție realizată în premieră la spitalul C.I. Parhon din Iași.

 

Dr. Ionut Nistor

Operația a început în zorii zilei de 25 decembrie și s-a derulat pe parcursul a nouă ore, spre deosebire de o intervenție obișnuită pentru transplantarea unui singur rinichi, care durează circa patru ore.

Medicul Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului ieșean, a declarat că evoluția post-operatorie a pacientului este una bună. „A fost o intervenţie foarte grea, care a durat nouă ore, spre deosebire de patru ore cât durează de obicei. Acum, beneficiarul are patru rinichi. Post-operator, evoluţia este favorabilă, iar pacientul se recuperează în Secţia de Terapie Intensivă. Suntem recunoscători familiei donatorului şi dorim să mulţumim în mod particular echipei de transplant pentru efortul depus la această intervenţie maraton. În mod particular, suntem recunoscători domnului profesor Petru Cianga care, pe tot parcursul nopţii de 24 decembrie, a verificat compatibilitatea imunologică a pacienţilor, precum şi coordonatorilor echipei chirurgicale – dr. Cornel Moroşanu şi dr. Adelina Miron, care au făcut posibilă această premieră”, a declarat dr. Nistor, la o zi după operație.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*