Transplant renal între soți, la Spitalul C. I. Parhon din Iași

30 aprilie 2020 | 0 comentarii |

În ciuda restricțiilor impuse de pandemie, în institutul ieșean a continuat activitatea de transplant, iar săptămâna aceasta, medicii ieșeni au efectuat cel de-al cincilea transplant între soți realizat aici, în decurs de 20 de ani.

 

Chiar dacă ne afăm în stare de urgență, iar activitatea unităților medicale din țară a fost restricționată, rezumându-se doar la internări și intervenții chirurgicale pentru urgențe medicale, medicii români continuă să facă minuni. La spitalul C. I. Parhon din Iași, unde activitatea de transpant renal a continuat și în această perioadă, de la decretarea stării de urgență și până săptămâna au fost efectuate patru transplanturi, de la doi donatori aflați în moarte cerebrală, iar în cursul acestei săptămâni a mai avut loc un transplant, însă prelevarea s-a făcut de la un donator viu.

Medicul Adrian Covic, coordonatorul centrului de transplant renal de la Iași, a precizat că „intervențiile au fost realizate cu o logistică foarte complexă, punându-se un accent deosebit pe măsurile de protecție, în contextul pandemiei. Cei patru pacienți transplantați se simt bine și nu vor mai fi nevoiți să facă dializă, odată cu primirea unui rinichi nou crescând și speranța lor de viață și fiind expuși unui risc mai mic în acest context epidemic generat de noul coronavirus”.

 

Spitalul C. I. Parhon Iasi

Donatorul și pacientul transplantat săptămâna aceasta sunt soț și soție, aceasta fiind cea de cincea intervenție de acest gen efectuată în centrul de la Iași în ultimii 20 de ani. În urma acestei intervenții reușite, viața unui bărbat de 43 de ani a fost salvată datorită gestului altruist făcut chiar de soția sa, care i-a donat un rinichi, în condițiile în care devenea tot mai dificil pentru bărbat să facă dializă.

Familia este din Onești, iar la finele anului trecut, soțul a fost diagnosticat cu o afecțiune renală gravă, din cauza căreia a început să facă dializă din luna decembrie. În urma ședințelor de dializă efectuate până acum, acesta nu mai avea abord vascular, fiind din ce în ce mai dificil să fie supus acestei proceduri periodice care îl menținea în viață. În plus, din cauza pandemiei de Covid-19, era expus unui risc major în cazul în care s-ar fi infectat, astfel că o soluție salvatoare ar fi fost un transplant renal. Soția s-a oferit să îi doneze un rinichi, iar în urma testelor efectuate s-a stabilit că era compatibilă, astfel că intervenția salvatoare a fost programată pentru ziua de mați.

 

Dr. Adrian Covic

Operația s-a făcut cu respectarea acelorași măsuri de prevenire a infecției cu noul coronavirus, iar medicul Adrian Covic a precizat că intervenția a fost una reușită, iar evoluția post-operatorie a pacientului transplantat și a soției care i-a donat rinichiul este favorabilă. „Suntem bucuroşi şi fericiţi că, într-o mare de îngrijorare şi de tristeţe pe care o trăim cu toţii zilele acestea, putem da şi veşti bune. S-a efectuat, cu succes, un nou transplant renal la spitalul nostru. A fost redat vieţii un pacient dializat de la Oneşti, care a primit rinichiul de la soţie. Acest lucru e cu totul special. Este o familie extrem de unită, extrem de puternică, cei doi sunt extrem de apropiaţi, iar rezultatele sunt excelente până în momentul de faţă. În cei 20 de ani de la înfiinţarea Centrului de Transplant Renal la Iaşi s-au efectuat cinci asemenea operaţii între soţi”, a declarat coordonatorul centrului de transplant.

De la începutul anului, aici au fost realizate 13 transplanturi renale, dintre care cinci în perioada pandemiei, în timp ce anul trecut, numărul total al intervențiilor de acest gen a fost de 24.

La nivel național, pe perioada pandemiei s-au  realizat 10 transplanturi hepatice și 19 renale – 17 de la donatori în moarte cerebrală și 2 de la donatori vii. Activitatea de transplant a mers înainte, pentru că cei care au nevoie de transplant au o boală gravă, iar timpul nu le permite să aștepte. Recomandarea Agenției Naționale de Transplant este ca activitatea de transplant să continue.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*