Cel mai tânăr donator de organe din România a salvat viața unui copil de 14 ani

Rinichii donatorului, care nu împlinise nici măcar un an, au fost prelevați la Cluj, pentru a fi apoi transplantați la spitalul C.I. Parhon din Iași.

 

Există viață dincolo de moarte. Există speranță dincolo de deznădejde. Există șansa la o nouă viață după transplant. Și toate acestea sunt posibile doar prin gestul suprem al unor oameni cu suflet mare de a înțelege importanța donării de organe și de a accepta prelevarea de la o ființă dragă chiar în momentele cele mai dificile, dar și prin dăruirea și profesionalismul cu care medicii realizează aceste intervenții demonstrează că minunile se întâmplă chiar lângă noi.

Agenția Națională de Transplant a anunțat că, la finele săptămânii trecute, a fost efectuată o prelevare de organe de la cel mai tânăr donator din România, intrat în moarte cerebrală, intervenție urmată de un dublu transplant efectuat la sute de kilometri depărtare, în urma căruia a fost salvată viața unui copil de 14 ani. Din păcate, această realizare a avut la bază tragedia unei familii din Cluj, în urma căreia un copil de numai 10 luni a intrat în moarte cerebrală, în ciuda eforturilor depuse de medicii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca.

 

Drama părinților care și-au pierdut copilul la mai puțin de un an după ce s-au bucurat de venirea lui pe lume nu poate fi descrisă în cuvinte, însă cu toată durerea pricinuită de această tragedie, oamenii au găsit puterea de a face un gest plin de altruism. După ce echipa medicală le-a adus la cunoștință cumplita veste, cei doi părinți au înțeles că, deși pentru copilul lor nu se mai putea face nimic, întâmplarea nefericită ar putea constitui o șansă la viață pentru un alt copil care se lupta să trăiască. Prin urmare și-au exprimat acordul pentru prelevarea de organe, echipa de transplant coordonată de dr. Remus Babici și dr. Nicoleta Dărăban – kdp, având misiunea de a pregăti donatorul pentru intervenția de prelevare. Dată fiind vârsta foarte mică a copilului, medicii au putut preleva doar rinichii, intervenție realizată de o echipă de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, coordonată de dr. Dan Pop. Întrucât organele nu erau suficient dezvoltate, ținând cont de faptul că donatorul nu împlinise nici măcar un an, rinichii nu puteau fi transplantați decât tot unui copil.

Pacientul compatibil a fost găsit, iar unul dintre copiii aflați pe lista de așteptare, mult mai scurtă decât în cazul adulților adulților, a primit o nouă șansă la viață. Acesta este un copil de 14 ani, aflat în evidența medicilor de la spitalul C.I. Parhon din Iași, care suferea de o afecțiune renală gravă și pentru care singura soluție de a supraviețui era un transplant de rinichi.

 

Imediat după prelevare, organele micuțului de numai un an au fost trimise la Iași, unde pacientul era pregătit de echipa medicală pentru operația de transplant. Intervenția nu a fost una obișnuită, echipa medicală de la Iași coordonată de dr. Cornel Moroşanu şi dr. Adelina Miron, transplantând ambii rinichi aceluiași pacient.

În comunicatul transmis de Agenția Națională de Transplant se precizează că această intervenţie a fost o performanţă de excepţie, ținând cont că transplantul pediatric este o procedură destul de rară în România, dar și de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19.

Intervenția chirurgicală prin care Gabriel, băiatul de 14 ani din Bacău a primit cei doi rinichi de la bebelușul de 10 luni a avut loc duminică. Pentru salvarea lui, medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au stat în blocul operator mai bine de şapte ore și i-au transplantat „ambii rinichi în bloc, cu aortă și venă, tot ansamblul, astfel încât să-i asigure funcția renală. Fiind un donator foarte mic presupune niște dificultăți, atât din punct de vedere al tehnicilor vasculare, cât și al tehnicilor urologice. Lucrurile au decurs normal, doar că e o complexitate mai mare și o anumită delicatețe a gesturilor chirugicale pentru că structurile sunt foarte mici și presupun o dificultate mai mare decât la un adult sau la un copil mai mare”, a explicat dr. Corneliu Moroșanu, coordonatorul echipei de transplant, menționând că post operator, băiatul se simte bine.

 

Spitalul C. I. Parhon Iasi

Medicul nefrolog Ionuț Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon din Iasi, și-a exprimat speranța ca Gabriel „să revină la o viață normală. Cel mai important este mulțumirea noastră și profunda recunoștință familiei acestui copil, este un gest pe care nu-l putem compara cu nici un alt gest de pe lumea aceasta”, a subliniat medicul, menionând că băiatul transplantat va mai rămâne în spital trei săptămâni.

Copilul de 10 luni de la Cluj a devenit astfel cel mai tânăr donator de organe din România, iar gestul altruist făcut de familia sa i-a impresionat profund pe medici implicați. „Suferinţa familiei lovite de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Este o dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii  unui copilaş. Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranţă pentru un alt copil. Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei acestui îngeraş şi îi mulţumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferi altor semeni o şansa la viaţă”, au mai transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant care, în același timp, a felicitat și le-a mulțumit echipelor medicale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*