Alte șase vieți au fost salvate prin transplant de organe

13 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

În cursul zilei de sâmbătă și în această dimineață, la Oradea și Cluj au fost efectuate două prelevări multiorgan, după o intervenție similară efectuată vineri, la Spitalul Militar Central.

 

Într-un interval de doar câteva zile, de vineri până astăzi, în spitalele din țară au avut loc trei intervenții de prelevare multiorgan, în urma cărora viața a nouă pacienți a fost salvată datorită transplanturilor de ficat și rinichi. Astfel, după prelevarea de organe care a avut loc vineri la Spitalul Militar Central, o intervenție similară a fost efectuată în ziua următoare, la Spitalul Județean de Urgență din Oradea. În acest caz, salvatorii au avut nevoie și de sprijinul polițiștilor, pentru a-i ajuta să identifice rudele unei paciente de 61 de ani, care intrase în moarte cerebrală. Femeia ajunsese în stare gravă la spital, fără ca medicii să poată lua legătura cu aparținătorii, însă preocupările acestora s-au axat în primul rând pe salvarea pacientei. Din păcate, eforturile lor au fost zadarnice, iar femeia a intrat, zilele trecute, în moarte cerebrală. Echipa de transplant din cadrul spitalului a stabilit că aceasta era eligibilă pentru prelevare de organe, însă era nevoie de acordul familiei, iar rudele pacientei nu erau cunoscute, pentru a li se cere acceptul.

Medicii au apelat la sprijinul polițiștilor, care au reușit în 48 de ore să dea de urma rudelor pacientei. În urma discuțiilor purtate cu medicii, familia și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, iar intervenția a avut loc vineri.

 

În acest scop, la Oradea s-au deplasat echipe de le Institutul Fundeni, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) de la Cluj și de la Spitalul Militar Central. Specialiștii de la Fundeni au prelevat ficatul, iar cei de la Cluj au prelevat rinichii, în timp ce echipa de la spitalul militar a prelevat corneea.

Medicul Carmen Pantiș, coordonatorul de transplant de la spitalul din Oradea, a ținută să mulțumească familiei pentru gestul altruist, dar și polițiștilor orădeni care s-au implicat în acest caz. „Nu am cuvinte să mulţumesc familiei care a fost de acord să salveze vieţi şi Poliţiei Municipiului Oradea care m-a ajutat 48 de ore în identificarea rudelor donatoarei. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească între îngeri”, a declarat aceasta.

Suntem profund recunoscători familiei donatorului, o femeie de 61 ani, pentru puterea de a oferi o nouă şansă la viaţă altor pacienţi aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. Implicarea şi efortul deosebit depus de echipa spitalului orădean, formată din dr. Ştefania Sije, dr. Yvonne Pop, dr. Alex Dringo şi as. Aurelia Cheregi aduc speranţă pentru 5 români care aşteaptă un transplant de ficat, rinichi şi cornee”, a  transmis Agenția Națională de Transplant care a mulțumit echipelor de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Genady Vatchki, dr. Alexandru Machidon, as. Marian Păun) şi rinichi ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (dr. Dan Pop, dr. Andrei Tomuță) care, împreună cu medicii din Oradea „şi-au pus ştiinţa şi priceperea într-o verigă din “lanţul vieţii”, care face ca drumul de la primitor la receptor să fie realizat cu succes”.

Organele au fost transportate ulterior în centrele de transplant, ficatul și rinichii fiind transplantați în aceeași zi.

 

În cursul acestei dimineți, Agenția Națională de Transplant a anunțat efectuarea unei noi intervenții de prelevare multiorgan, de această dată la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj.  Donatoarea este o pacientă de 60 de ani, intrată în moarte cerebrală în secția ATI a spitalului. Echipa de KDP şi coordonatori a Spitalului din Cluj Napoca, formată din dr. Dumitru Pătraş, dr. Diana Cristian, dr. Elena Ştefănescu şi conf. dr. Cristina Petrişor – KDP regional au avut dificila misiune de a fi alături de familia îndurerată şi de a menţine în condiţii fiziologice donatorul. Și în acest caz, rudele au dat dovadă de mult altruism, trecând peste suferința provocată de pierderea unui membru al familiei și dându-și acordul pentru prelevarea de organe.

La fel ca și în cazul de la Oradea, ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Fundeni (dr. Vasile Lungu, dr. Gheorghe Potlog, dr. Rodica Dinu), rinichii de specialiștii de la ICUTR Cluj (dr. Dan Pop) şi Spitalului Clinic Colentina (dr. Dan Sucovecshi, dr. Ionuţ Teodoriu, dr. Manuel Sava, dr. Ştefan Păun), iar corneea de cei de la Spitalul Militar Central. Organele au fost transportate în cursul dimineții la cele trei centre de transplant, iar cel mai probabil tot în cursul zilei de azi, vor avea loc intervențiile de transplantare a ficatului și rinichilor. Aceste operații sunt emergente, transplantul de cornee putând fi efectuat și în zilele următoare.

Din nefericirea și durerea ei, o familie a avut puterea să redea bucuria vieții altor semeni. Mulţumim cu profund respect familiei donatorului, pentru generozitatea de a dărui altora o viaţă nouă. Acest gest, de o încărcătură emoţională deosebită, a mobilizat imediat echipele de medici şi asistenţi, toţi determinaţi să readucă speranţa pentru alţi pacienţi a căror unică şansă este transplantul” se arată într-un mesaj transmis în această dimineață de Agenția Națională de Transplant.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*