Misiune cu emoții pentru echipajul unui elicopter SMURD

13 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Aeronava transportase un pacient la Cluj și a fost readusă la sol la scurt timp după ce decolase către baza de la Jibou.

 

În cursul zilei de ieri, un elicopter SMURD a aterizat la scurt timp după ce decolase de pe aerodromul de la Cluj, piloții sesizând anumite probleme tehnice imediat ce aeronava se ridicase în aer pentru a reveni la punctul de operare de la Jibou.

Din fericire, incidentul a avut loc după ce pacientul pe care elicopterul îl transportase la Cluj fusese preluat, iar totul s-a terminat cu bine, elicopterul reușind să aterizeze în siguranță.

Echipajul format din piloți și paramedici SMURD fusese solicitat în cursul zilei de ieri să transporte de la Zalău către Cluj un pacient de 74 de ani care suferise un infarct și intrase în stop cardio-respirator, fiind resuscitat. Transportat la spitalul din Zalău, era intubat și ventilat mecanic, iar pentru că starea sa era una gravă, medici au decis să-l trimită de urgență la un spital din Cluj. În acest sens a fost solicitată intervenția elicopterului SMURD, care a decolat de la Punctul de Operare Aeromedicală de la Jibou, ajungând la Zalău, de unde a preluat pacientul.

 

Transportul către Cluj a decurs fără incidente, pacientul fiind asistat de personalul medical de la SMURD, până la aterizarea pe aeroportul de la Cluj. Aici, aeronava era așteptată de o ambulanță cu personal specializat ATI, care a preluat pacientul, transportându-l apoi la spital. Astfel, partea cea mai dificilă a misiunii se încheiase cu bine, iar după transferul pacientului, elicopterul a fost alimentat cu combustibil, urmând să se întoarcă la punctul de operare de la Jibou.

Problemele au apărut la circa un sfert de oră după decolare, când echipajul de zbor a constatat apariția unei probleme tehnice. Conform procedurilor, unul dintre cele două motoare ale aeronavei a fost oprit în mod controlat, iar elicopterul a făcut cale întoarsă către aeroportul din Cluj, pentru a ateriza.

A fost nevoie ca aparatul de zbor să mai survoleze o vreme aeroportul pentru a consume excesul de combustibil, iar în final a reușit să aterizeze cu bine, în jurul orei 15.20.

 

Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că piloții elicopterului au respectat întocmai procedura prevăzută pentru astfel de situații, iar după ce aeronava a aterizat, echipajul este în afara oricărui pericol. „Din informaţiile pe care le-am primit până acum, a fost o problemă care a necesitat oprirea unuia dintre motoare de către pilot. Elicopterele SMURD sunt bimotor, ceea ce înseamnă că, în mod normal, ele trebuie să poată să zboare şi cu un motor, în situaţii de urgenţă, lucru care s-a întâmplat. A trebuit să survoleze zona aeroportului o perioadă ca să scape de combustibilul care era încărcat, că tocmai decolaseră de la Aeroportul din Cluj, după ce au predat un pacient acolo, apoi au aterizat” a declarat acesta la scurt timp după incident.

Bineînțeles că aeronava a fost oprită de la zbor, urmând a fi supusă unei verificări tehnice amănunțite. Totodată, o echipă a Inspectoratului General al Aviației urmează să ajungă la Cluj pentru a face verificările de rigoare în urma acestui incident.

 


Adaugati un comentariu


 

*