Serviciile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități vor fi externalizate

13 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Muncii spune că este necesară o schimbare de paradimă, în contextul în care statul nu poate oferi servicii de cea mai bună calitate și nu a reușit să atragă specialiști care să le asigure, în centrele dedicate.

 

Violeta Alexandru

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, împreună cu Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), au anunțat măsuri radicale în domeniul serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, vorbind chiar de o schimbare de paradigmă în acest sens. Aceste servicii ar urma să fie extenalizate, iar activitatea centrelor dedicate, existente în prezent, va fi considerabil restrânsă, unele dintre ele urmând chiar să fie închise. Decizia vine în urma unei serii de controale pe care cele două instituții le-au realizat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap din Urlaţi, unde anul trecut au fost înregistrate patru decese, dar şi la alte instituţii de îngrijire a persoanelor cu dizabilități şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.

Concluzia a fost că aceste centre nu pot asigura servicii de cea mai bună calitate, în special din cauza faptului că statul nu a atras specialiști dedicați. De asemenea, ministrul muncii este de părere că persoanele cu dizabilități trebuie să trăiască în comunitate, nicidecum izolate în centre, iar cea mai bună soluție este externalizarea serviciilor de îngrijire a lor. „Instituţiile publice care sunt chemate astăzi să gestioneze problematica şi serviciile dedicate persoanelor cu dizabilităţi se concentrează cu precădere pe aspectele formale şi pe proceduri şi mai puţin pe calitatea vieţii beneficiarilor, iar dorinţa pe care o avem este ca în acest mandat să schimbăm radical paradigma. Acum este momentul să generăm toate aceste schimbări şi să centrăm toate acţiunile instituţiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care să aşeze în centrul măsurilor persoana cu dizabilităţi, să îi ofere acesteia posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudini, de a căpăta încredere că poate avea o viaţă independentă”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Mădălina Turza

Aceasta a mai precizat că unele dintre centrele existente în prezent se vor închide, iar activitatea altora va fi restrânsă, urmând a fi implementat în primă fază un sistem de monitorizare a acestora de către experți independenți, proveniți din cadrul organizațiilor nonguvernamentale. „Am declanşat un amplu proces de cooptare a unui actori independenţi care să ne ajute să vedem realităţile din centrele rezidenţiale peste tot în ţară. E vorba despre un mecanism în care am implicat organizaţii neguvernamentale, experţi independenţi, cu scopul de a avea o privire obiectivă cu privire la problemele care există în acest moment în centrele rezidenţiale” a adăugat ministrul.

La rândul său, Madalina Turza spune că monitorizarea centrelor se va realiza pe trei paliere, iar ultimul dintre acestea îi va implica pe experții independenți. Astfel, la nivelul ANDPDCA va fi dezvoltat un sistem de monitori din cadrul instituției, care vor efectua vizite inopinate în centrele din țară. Totodată, autoritatea va stabili un set de indicatori pe baza cărora vor fi monitorizate lunar  centrele de bază, cu ajutorul DGASPC-urilor din teritoriu. Apoi, ANDPDCA va face propriile verificări pentru a stabili dacă concluziile comunicate de DGASPC-uri corespund cu realitatea. În fine, cel de-al treilea palier de monitorizare va fi reprezentat de experții independenți, în acest sens fiind în curs de operaționalizare programul „Recurs la demnitate”, prin care reprezentanți din societatea civilă şi o serie de voluntari și experţi independenţi, vor merge în diferite centre din ţară unde există semnale că se întâmplă lucruri grave.  „Pentru a ne asigura că ajungem la momentul dezinstituţionalizării, adică vom reuşi să scoatem aceşti oameni din centre, avem nevoie de un sistem de monitorizare real, eficient şi obiectiv, care să împiedice apariţia şi perpetuarea abuzurilor şi a situaţiilor deosebit de grave”, a mai explicat Mădălina Turza.

 

În ceea ce privește îngrijirea pe viitor a persoanelor cu dizabilități, după ce acestea vor fi scoase din structura actualelor centre, ministrul Muncii a precizat că soluția cea mai viabilă ar fi sub-contractarea serviciilor unor entități private. Este vorba în special de ONG-uri și companii care desfășoară deja astfel de activități și dispun de specialiștii pe care centrele de stat nu au reușit să îi atragă, astfel că vor putea asigura servicii de o mai bună calitate.

Statul nu se pricepe să livreze cea mai bună calitate de sprijin, şi atunci, fără să avem prejudecăţi sau decizii prestabilite, folosim toate aceste cazuri de care ne lovim ca să evaluăm ce tipuri de servicii pot fi externalizate, în sensul în care să fie sub-contractate unor entităţi private – fie că sunt organizaţii neguvernamentale fie că sunt companii, cum se întâmplă în cazul centrelor pentru îngrijirea bătrânilor. Spre exemplu, acolo avem entităţi care sunt deopotrivă organizaţii, dar şi societăţi comerciale, firme. Prin urmare vom externaliza acolo unde statul, dacă are curajul să recunoască, nu poate, nu are capacitatea, nu a găsit mecanisme prin care să-şi atragă în interior specialiştii necesari, pentru că aici este cea mai mare vulnerabilitate: sistemul public nu reuşeşte să atragă specialişti, alţii decât personalul-suport, personalul tehnic, cei care asigură hrana”, a mai declarat Violeta Alexandru, adăugând că aceste măsuri reprezintă o prioritate pentru mandatul său.

 


Adaugati un comentariu


 

*