Inundațiile țin autoritățile buzoiene în alertă

6 iunie 2019 | 0 comentarii |

Se acționează pentru îndepărtarea efectelor viiturilor, iar Direcția de Sănătate Publică aplică deja planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate.

 

Vremea rea parcă nu vrea să ne mai dea pace. Avertizările de vreme severă se ţin lanţ. Ploile, vijeliile, grindina şi inundaţiile lovesc România fără pauză. Au produs pagube în sute de gospodării, din 11 județe. Viiturile au năvălit peste drumuri, gospodării și animale, sub privirile disperate ale oamenilor, lăsând în urmă drumuri rupte și case distruse.

Nici județul Buzău n-a scăpat de furia vremii, care a produs pagube însemnate. Apele râului Slănic s-au umflat și au ieșit din matcă, iar o viitură puternică a măturat totul în cale. A rupt două bucăți din drumul județean 203K, podețe și punți pietonale, iar seci de case și anexe gospodărești din Lopătari, Nehoiu, Cătina și Măgura au fost inundate.

Autoritățile locale și județene sunt în alertă, iar la dispoziția prefectului și a președintelui Consiiului Județean, care au fost permanent pe teren, în zonele afectate, s-a intervenit pentru ca în satele izolate să se poată ajunge în caz de urgență.

Pentru felul cum s-au mobilizat, președintele Consiliului Județean le-a mulțumit tuturor pentru sprijinul oferit pentru a găsi o cale de acces pentru ambulanță şi pompieri şi pentru ca locuitorii din această zonă să nu rāmână izolați.Vom solicita fonduri pentru a remedia de urgență problemele”, a spus Petre Emanoil Neagu, după evaluarea situației din zona de munte a județului.

 

Ministerul Sănătăţii le-a cerut direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autoritățile locale și să pună în aplicare planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii, pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii.

Astfel, direcţiile de sănătate publică vor asigura, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi vor fi verificate stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Mai mult se va suplimenta personalul medical, în funcție de necesități.

De asemenea, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale, iar acolo unde este necesar, reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată, pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A și tetanosului și va moitoriza condițiile de igienă din adăposturile temporare pentru persoane sinistrate.

 

Direcția de Sănătate Publică Buzău a intrat în alertă încă de săptămâna trecută, când au fost afectate localitățile Viperești și Tisău, când populația afectată a fost aprovizionată cu apă potabilă verificată, pentru a se evita îmbolnăvirile, iar fântânile din zonă au fost dezinfectate.

Am primit și noi adresa Ministerului Sănătății, dar am luat deja primele măsuri. Ținem permanent legătura cu instituțiile implicate și cu autoritățile locale din zonele afectate și am transmis notificări în vederea informării populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate. Spitalele au fost notificate să fie pregătite pentru a ajuta persoanele afectate, iar medicii de familie au fost avertizați să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate. Oamenii noștri sunt deja pe teren, monitorizăm calitatea apei și supraveghem asanarea și dezinfecția fântânilor din zonele afectate”, a precizat directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, menționând că se fac eforturi pentru prevenirea unor focare de infecție și a altor situații nedorite pentru sănătatea populației.

 

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, populația din zonele afectate este sfătuită să respecte câteva reguli esențiale în astfel de situații:

să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet;

-să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă și răcita;

-să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;

-să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;

-să evite expunerea prelungită la frig/umezeală;

-să  păstreze alimentele în condiții igienice;

-să respecte igiena individuală;

-la primele semne de boala sa se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

 


Adaugati un comentariu


 

*