S-a aprobat noua lege a medicului veterinar, inițiată de medicul buzoian Dănuț Păle

6 iunie 2019 | 0 comentarii |

Medicii veterinari spun că este una dintre cele mai importante legi adoptate de Legislativ în ultimii ani și apreciază că are un impact major asupra medicinei veterinare și a reducerii migrației tinerilor profesioniști.

 

Danut Pale

Vești bune pentru medicii veterinari. Un proiect de act normativ cu impact major asupra activității medicilor veterinari concesionari și a tinerilor absolvenți de medicină veterinară, pentru care de ani buni negociază cu Executivul și Legislativul și pentru care chiar au ieșit în stradă, a fost adoptat cu majoritate de voturi în Parlament.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 5 iunie 2019, cu 211 voturi „pentru” și 49 de abțineri,  propunerea legislativă de modificare şi completare a Ordonanţei Guvernului nr.42/2004, privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru modificarea unor acte normative, inițiată de deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, medic veterinar de profesie, care timp de șase mandate consecutiv a fost președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău.

Potrivit inițiatorului, propunerea legislativă reglementează, modifică şi completează O.G. nr.42/2004, în sensul instituirii obligației DSVSA-urilor județene de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii.

 

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, acordarea, din bugetul ANSVSA, a unei sume lunare de 10.000 lei, fiecărui medic veterinar cu drept de liberă practică, care deține contract. În acest fel, medicii veterinari vor putea desfășura, în exploatațiile non profesionale, activități sanitare veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului. Totodată, vor fi motivați pentru identificarea şi înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și pentru desfășurara altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care ANSVSA trebuie să le pună în aplicare, cât și pentru transportul probelor, ridicarea produselor şi tipizatelor necesare, pentru formarea profesională aferentă activităților contractate.

 

Danut Pale

Dr. Dănuț Păle explică de ce erau necesare aceste „măsuri reparatorii” pentru buna desfășurare a activității medicilor veterinari, mai ales în mediul rural. „ANSVSA a încheiat contracte de concesiune care expiră în 2021 și contracte de prestării servicii cu acord-cadru pentru 4 ani de zile. Tarifele pentru contractele de concesiune erau aprobate prin H.G. nr. 1156/2013, iar pentru cele de prestări servicii, ANSVSA plătește prețul ofertat de prestator. Aveam, astfel, discrepanțe enorme între medicii veterinari și am considerat că este necesară o uniformizare. Mă bucur că o mare parte din colegii mei au înțeles demersul pe care l-am făcut și importanța acestuia”, a precizat deputatul buzoian, a cărui inițiativă a fost salutată de foștii săi colegi, care consideră că astfel s-a dat o gură de oxigen medicilor veterinari care, în multe cazuri, făceau „muncă voluntară” sau erau în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea fără rabat de la normele deontologice.

 

O altă problemă rezolvată prin aprobarea noului act normativ este aceea a lipsei medicilor veterinari, care nu erau atrași de activitatea în anumite zone ale țării, cum ar fi cele montane, deoarece legislația nu le era favorabilă. Această criză de profesioniști s-a resimțit acut, în special în perioada în care România s-a confruntat cu epidemia de pestă porcină, așa că „modificările aduse de acest proiect sunt un sprijin pentru medicii veterinari care vor fi încurajați să vină și să rămână să activeze în zonele care se confruntau cu probleme în acest sens, fiind un real ajutor și pentru agricultori, pentru fermierii care au nevoie ca animalele lor să fie supravegheate medical în zonele neacoperite de medici veterinari. Cred că aceste schimbări aduse de proiect vor contribui foarte mult la prevenirea și controlul mai bun al epidemiilor la animale și om, iar pentru economia zonelor în care activează medicii veterinari acesta este un proiect benefic, deoarece fiecare contract va însemna crearea de noi locuri de muncă, Siguranță și Securitate alimentară pentru cetățeni”, a explicat dr. Dănuț Păle.

 

Medicii veterinari buzoieni consideră că implicarea fostului lor coleg a fost esențială în promovarea și aprobarea actului normativ și salută întregul Legislativ, care a înțeles că medicina veterinară nu se poate profesa decât cu responsabilitate și cu implicarea tuturor factorilor de decizie în menținerea sănătății publice.

Suntem cu toții mulțumiți că s-a înțeles care sunt nevoile acute ale medicilor veterinari, care doresc să-și desfășoare activitatea cu responsabilitate și fără rabat de la calitate. Acest act normativ are implicații majore asupra activității medicilor veterinari din mediul rural care, prin contractele de concesiune vor putea presta și serviciile pentru care până acum erau nevoiți să le contracteze prin licitație, de multe ori mai mici decât costurile reale. Totodată, noua lege are impact asupra tinerilor absolvenți de Medicină Veterinară, așa că suntem încrezători că mulți dintre cei care aveau de gând să plece din țară, vor fi motivați să-și regândească decizia și să rămână să profeseze în România. Noi credem că efectele vor fi pozitive, atât pentru reducerea deficitului de medici veterinari cât pentru creșterea calității activității acestora”, a declarat pentru SănătateaBuzoiană.ro, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, Florin Sangiu.

Camera Deputaților este decizională în acest caz, așa că legea va fi trimisă la promulgare, după care va fi aplicată.

 


Adaugati un comentariu


 

*