Opiniile doctorului Dănuț Păle, apreciate de Comisia Europeană

15 iunie 2018 | 0 comentarii |

Printr-o scrisoare de mulțumire transmisă Camerei Deputaților, poziția exprimată de deputatul buzoian, referitoare la „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”, este apreciată de forul european.

 

Danut Pale

Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, a reușit să atragă atenția Comisiei Europene, pentru opinia exprimată într-o comunicare cu privire la „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”.  Opinia deputatului social-democrat buzoian, adoptată cu votul tuturor celor prezenți printr-o Hotărâre a Camerei, sublinia necesitatea finanțării politicii agricole comune cel puțin la același nivel ca în prezent, deoarece un pilon de dezvoltare rurală puternic ar putea asigura continuarea modernizării și crearea locurilor de muncă în zonele în care acest lucru este esențial. În document se mai recomanda sprijinirea diversificării activităților agricole prin folosirea resurselor genetice pentru a fi redusă vulnerabilitatea pieței la prețurile volatile, dar și sprijinirea cooperării în cercetarea științifică și a parteneriatelor interdisciplinare între cercetătorii din domeniile agricole și cei din informatică.

Comisia Europeană, printr-o scrisoare semnată de prim-vicepreședintele Frans Timmermans și Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a transmis Camerei Deputaților o scrisoare de mulțumire cu privire la opinia exprimată de Dănuț Păle cu privire la acest subiect, transmite Camera Deputaților, printr-un comunicat.

 

În document se apreciază faptul că cele două instituții împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește nevoia de a simplifica și moderniza politica agricolă comună și a specificat că o parte din propunerile deputaților români sunt valorificate în propunerile Comisiei pentru viitorul agriculturii.

Deputatul PSD de Buzău, Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice consideră că, atât adoptarea Hotărârii, în luna februarie a acestui an, cât și răspunsul Comisiei Europene sunt dovezi că agricultura românească se poate îndrepta într-o direcție foarte bună, cu ajutorul susținerii venite din partea Uniunii și adaptarea măsurilor necesare la nevoile specifice ale României.

Este îmbucurător faptul că funcționăm ca o reală uniune și avem scopuri și țeluri comune, dar și viziuni asemănătoare despre direcția pe care trebuie să o urmeze viitoarea Politică Agricolă Comună. În Comunicarea pe care noi am transmis-o Comisiei am accentuat potențialul pe care îl are cercetarea, în materie de competitivitate. Din punctul meu de vedere, cercetarea este felinarul care te poartă prin întunericul practicii. Avem nevoie să ne concentrăm mai mult asupra acestui domeniu pentru a dezvolta soluții inovatoare și durabile în agicultură și observ că și Comisia Europeană împărtășește această viziune”, a declarat Dănuț Păle.

 

Textul transmis de Comisia Europeană mai face referiri la oportunitatea creării unor programe care să faciliteze schimbul de experiență între fermieri, dar și rolul esențial pe care l-ar putea juca un serviciu de consiliere agricolă pentru practicile din domeniu și administrarea afacerilor.

Astfel de servicii de consiliere sunt mai mult decât necesare, în special pentru micii fermieri. Sunt foarte multe persoane care au cunoștințe despre agricultură pe care le pot aplica cu un real succes. Dar pentru a avea profit și potențial de dezvoltare trebuie și o bună gestionare a afacerii, ceea ce nu este la îndemâna tuturor. Sunt convins că dialogul cu instituțiile europene va continua într-o notă la fel de bună și că prin dialog și colaboare între toate părțile interesate vom vedea o dezvoltare fără precedent a agriculturii și domeniilor conexe”, apreciază depuatul social-democrat buzoian.

De altfel, activitatea parlamentarului buzoian este intens concentrată pe problemele din domeniul agoalimentar, considerând că „este unul dintre motoarele dezvoltării economiei”, precum și de stimulare a tinerilor de a rămâne „acasă”, unde se pot valorifica „bogățiile acestei țări, în beneficiul tuturor”.

 

Recent, medicul Dănuț Păle a susținutInițiativele legislative care au ca scop sprijinirea produsului românesc și a producătorilor din România”, în cadrul Expo-conferinței RO.aliment. „Am vorbit despre proiectele din Parlament care sper ca în curând să devină legi și să ofere românilor acces la produse de cea mai bună calitate, despre nevoia de a avea reguli care să se aplice tuturor producătorilor pentru a avea siguranța că alimentele pe care le consumăm nu ne pun în pericol sănătatea, dar și despre evoluția pe care cred că o va avea piața românească în viitor, cu tot ceea ce implică aceasta. A fost o conferință interesantă, cu multe teme de dezbatere care au acoperit subiecte de mare actualitate, de la educarea producătorilor și consumatorilor până la cele care privesc produsele inovatoare realizate la Universitatea din Galați și alinierea produselor tradiționale la standardele internaționale și le mulțumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment”, a declarat dr. Dănuț Păle, după eveniment.

Deputatul buzoian a menționat că în prezent, în Parlamentul României se află în dezbatere un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), cu modificările și completările ulterioare, care „va stimula orientarea tinerilor către domeniul agroalimentar, care are un potențial uriaș, atât pentru piața internă cât și pentru export”.

 


Adaugati un comentariu


 

*