Tot mai puțini și ignorați de autorități, medicii veterinari amenință cu proteste
Ultima discuție purtată cu reprezentanții ANSVSA, inițiată de Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, a fost aproape inutilă.
Gripa porcină face ravagii în țară, un alt virus catastrofal amenință micile rumegătoare (oi și capre), gripa aviară evoluează în Europa și ar putea ajunge și în România, iar numărul medicilor veterinari care pot supraveghea și preveni riscul unor epizootii care ar pune în pericol și populația, scade pe zi ce trece, pentru că autorităților pare să nu le pese de condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea.
Anul trecut, peste 150 de absolvenți ai facultăților de Medicină Veterinară au părăsit țara, iar în ultimii cinci ani au emigrat peste 700 de tineri medici veterinari. În timp ce agențiile de recrutare din Marea Britanie, Franța, și Spania le fac oferte de mii de euro pe lună celor care vor să lucreze în mici cabinete rurale, ferme, sau abatoare, în România, medicii de liberă parctică sunt ignorați de autorități și lăsați să se descurce cu câteva sute de euro.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pare să fie preocupată mai mult de creșterea beneficiilor pentru funcționarii publici care lucrează în sistem, decât de cei care se îngrijesc, efectiv, de animalele și păsările din teren. Semnale de alarmă au fost trase în repetate rânduri de medicii veterinari, care au ieșit chiar și în stradă în această primăvară, dar se pare că mai-marii din domeniu sunt surzi și orbi în fața pericolelor semnalate de aceștia.
Tentativele de negociere care au avut loc între timp par să nu ducă la o conciliere, așa că medicii veterinari se pregătesc, din nou, de protest. Nepăsarea autorităților se vede cu ochiul liber, pentru că, în afară de promisiuni evazive, nimic nu pare să îmbunătățească activitatea sanitar-veterinară din teritoriu.
La ultima negociere pe care reprezentanții medicilor veterinari din țară au purtat-o cu reprezentanții ANSVSA, la inițiativa Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, șeful insitituției, Geronimo Brănescu, a lipsit, delegându-i pe vicepreședintele Csutak Laszlo Nagy și pe directorii din subordine să se confrunte cu realitățile și revendicările cu care doctorii s-au dus la București.
La discuțiile de la sediul ANSVSA, alături de președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR), dr. Viorel Andronie, și de ceilalți reprezentanți din țară ai medicilor veterinari, s-au aflat și dr. Florin Sangiu, președintele CMV Buzău, dar și dr. Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, care spune că nu a uitat că profesia sa este aceea de medic veterinar și nici că a fost președintele organizației profesionale buzoiene și chiar vicepreședinte la nivel național, o lungă perioadă, înainte de a ajunge parlamentar.
„Singura veste bună este că, dacă până acum, vaccinarea câinilor se făcea doar celor microcipați, s-a acceptat că este necesar ca toate animalele să fie vaccinate, astfel încât să se reducă riscul de răspândire a unor boli periculoase atât pentru alte animale cât și pentru om”, a precizat, pentru SănătateaBuzoiana.ro, dr. Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.
Medicul veterinar buzoian a mai spus că subsecretarul de stat Csutak și ceilalți reprezentanți ai ANSVSA prezenți la discuții le-au comunicat că revendicările lor nu pot fi acceptate, întrucât „nu sunt bani. De trei ani nu au mai fost actualizate prețurile serviciilor prestate de medicii veterinari de liberă practică, deși costurile au crescut foarte mult în acest timp. Dl. președinte Brănescu era plecat din țară, iar ceilalți reprezentanți ai instituției ne-au comunicat că nu ne pot spune ceva concret despre tarife. Legat de problema inspecțiilor în exploatații, ni s-a spus că încă se analizează modul de realizare al acestora, iar termenul a fost prelungit până la 1 decembrie. În problema atribuirii contractelor de concesiune, la care toți medicii din sistem să aibă acces liber și gratuit, ni s-a spus că se va mai discuta, dar situația s-ar putea rezolva prin organizarea unei licitații publice deschise, însă problema nu poate fi rezolvată docamdată pentru că există anumite probleme tehnice și juridice aflate pe rolul instanțelor”.
Medicii veterinari spun că ei sunt în continuare deschiși la dialog, dar dacă revendicările nu le sunt luate în seamnă de autorități, la începutul lunii noiembrie (mai exact, pe 2 noiembrie) vor picheta sediul ANSVSA și vor protesta în fața Guvernului, pentru că „așa nu se mai poate”. „Noi am arătat că, legat de propunerile legislative discutate în Comisia de agricultură, respectiv, contracte de concesiune pe cinci ani, reorganizarea teritoriilor și stabilirea unui număr maxim de circumscripții, precum și o indemnizație de 5.000 de lei/lună pentru fiecare cabinet, pentru activitățile de prevenție (altele decât cele cuprinse în Programul strategic), proiect legislativ inițiat de unul dintre colegii noștri, prof. univ. dr. Ion Bozgă, ar fi o gură de oxigen care ar putea reduce exodul medicilor și ar duce la o mai bună gestionare a activității din teren. Ni s-a promis că săptămâna aceasta, conducerea ANSVSA, împreună cu serviciile juridice și tehnice și cu directorii Direcțiilor de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din țară vor analiza situația și va fi emis un punct de vedere. O altă problemă care ne-ar putea da activitatea peste cap este aceea de transferare a bazei de date a ANSVSA, la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANARZ)”, a explicat președintele CMV Buzău, dr. Florin Sangiu.
Dr. Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, spune la rândul său că a inițiat această discuție pentru că cele mai multe dintre revendicările medicilor veterinari sunt îndreptățite și ar putea fi soluționate. Promite că el, ca parlamentar, va face tot ce-i stă în putință să susțină și să promoveze proiectele care pot duce la o normalizare a activității medicinei veterinare în România, ca și în cazul celorlalte proiecte din domeniul agricol și zootehnic. „Eu sunt medic veterinar de profesie și asta voi rămâne, toată viața, indiferent de funcțiile trecătoare pe care le voi ocupa la un moment dat. Înțeleg problemele cu care se confruntă colegii mei, pentru că multe dintre ele au fost sesizate și de mine, atât în perioada în care eram medic veterinar cu liberă practică în Buzău, cât și ca președinte al filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari. Ei au dreptate că nu pot face muncă voluntară la nesfârșit și mai ales trebuie avut în vedere că acțiunile sanitar-veterinare de supraveghere, prevenire și control a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvinelor nu se pot face fără ca cei care le asigură să fie plătiți corespunzător. Trebuie avut în vedere că, în caz contrar, atât sănătatea animală cât și cea umană pot fi în pericol”, a precizat dr. Păle, pentru SănătateaBuzoiana.ro.
În cadrul discuțiilor care au avut loc în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, la sfârșitul lunii septembrie, medicii veterinari au solicitat majorarea tarifelor și aprobarea unor modilicări legislative care să ducă la îmbunătățirea situației actuale.
Colegiul Medicilor Veterinari a susținut faptul că acestea trebuie să fie cele reale, raportate la valoarea muncii prestate și că, deși a prezentat justificări în acest sens, nu au primit un răspuns din partea autorității. Mai mult, președintele ANSVSA a declarat că aceste tarife sunt chiar mai mari decât ar trebui să fie, dar nu a adus niciun argument care să susțină aceste afirmații, deși parlamentarii prezenți au fost de acord că este necesară o majorare a tarifelor serviciilor prestate de medicii veterinari.
Cu aceeași ocazie, CMVR a susținut modificarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004, privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că DSVSA-urile vor încheia contracte cle concesiune pe o durută de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii, sau pot angaja personul sanitar-veterinar propriu, în situațiile în care nu se pot încheia contracte cu medicii veterinari organizați în aceste condiții. De asemenea, s-a analizat modul de arondare a teritoriilor, medicilor veterinari concesionari, dar și modul în care ar trebui realizate și plătite alte activități sanitar-veterinare, astfel încât să se poată asigura supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animale, ale celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului.
La momentul respectiv, președintele ANSVSA a precizat că, înainte de a oferi răspunsurile solicitate de deputații români, așteaptă un punct de vedere al Comisiei Europene. Se pare însă că preferă să se sustragă discuțiilor cu membrii CMVR și ai Comisiei parlamentare.