Medicii veterinari își vor primi banii restanți pe septembrie și octombrie

12 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Sumele necesare au intrat în conturile Agenției Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a două zi după ce medicii veterinari au protestat prin întreruperea activității și pichetarea sediilor direcțiilor județene.

 

ANSVSA a anunțat că a primit în cont sumele necesare pentru efectuarea plăților restante către medicii veterinari, urmând ca aceștia să își primească, în zilele următoare, banii aferenți lunilor augist și septembrie, după care, pe cei pentru luna octombrie. Anunțul vine după ce medicii veterinari buzoieni, alături de colegii lor din toată țara, au protestat la începutul acestei săptămâni, prin întreruperea activității și pichetarea sediilor direcțiilor județene.

Conducerea ANSVSA spune că banii au intrat în contul instituției în data de 10 noiembrie, a doua zi după protestul medicilor veterinari, ca urmare a unei solicitări de creditare adresată Ministerului de Finanțe încă din data de 6 noiembrie. Este vorba de suma de 24.527.403 de lei care, conform anunțului făcut de conducerea ANSVSA, a ajuns în conturile a 39 de direcții județene, pentru efectuarea plăților restante către medicii veterinari. Printre direcțiile către care s-au virat banii se numără și DSVSA Buzău, singurele care nu au primit aceste fonduri fiind DSVSA Sibiu – care nu a completat documentația necesară conform cerințelor – și DSVSA Bihor, care nu a făcut o cerere în acest sens. Conducerea ASNVSA mai precizează că  DSVSA Bucureşti nu are încheiate contracte de concesiune cu medici veterinari de liberă practică împuterniciţi.

 

Robert Viorel Chioveanu

Totodată, instituția își asumă vina pentru întârzierea plăților, precizând că această situație a fost generată de un blocaj instituţional la Direcţia Economică şi la Secretarul General al ANSVSA. În consecință, președintele autorității, dr. Robert Viorel Chioveanu, spune că a sesizat Comisia de Disciplină cu privire la neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către mai mulți funcționari din cadrul Direcției Economice, fapt ce a dus la blocarea, pentru mai bine de două luni, a plăților către medicii veterinari.

Totodată, Chioveanu spune că a solicitat un control urgent din partea Ministerului de Finanţe, pentru clarificarea aspectelor care au cauzat blocarea plăţilor, precum şi la stabilirea prevederilor legale încălcate.

Nu în ultimul rând, acesta a dispus să se plătească din bugetul ANSVSA suma de 10.000 de lei pentru fiecare contract al medicilor veterinari, așa cum s-a stabilit prin lege, încă din vară.

La acest moment, direcțiilor județene li s-a solicitat sa transmită documentaţia necesară și pentru plata activităților pe luna octombrie prestate de medicii veterinari de liberă practic aflați în contract cu DSVSA.

 

Președintele ANSVSA a dat asigurări că documentația trimisă de direcțiile județene va fi analizată fără întârziere la nivel central, astfel încât medicii să își primească la timp banii aferenți lunii octombrie.

Preşedintele ANSVSA consideră că medicii veterinari de liberă practică trebuie să-şi primească drepturile, aşa cum prevede legea şi că, alături de medicii veterinari oficiali, îşi vor face datoria, cu profesionalism, pentru apărarea sănătăţii animalelor şi a sănătăţii oamenilor”, se arată într-un comunicat al instituției.

Documentul nu menționează însă nimic despre celelalte revendicări ale medicilor veterinari referitoare la neasigurarea de către ANSVSA a echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2 și a virusului pestei porcine africane, în condițiile incidenței crescute a acestor boli, obligație care revine autorității naționale, conform contractelor încheiate cu medicii. O altă nemulțumire pusă pe tapet cu ocazia protestului de luni este cea legată de inexistența unei proceduri legale clare pentru realizarea inspecțiilor din exploatațiile non-profesionale, fapt ce permite ANSVSA să introducă elemente noi, care exced clauzelor contractuale. Rămâne de văzut dacă, cel puțin deocamdată, Colegiul Medicilor Veterinari din România, organizația profesională care reprezintă interesele medicilor veterinaro, se va mulțumi cu ceea ce li s-a oferit acestora…

 


Adaugati un comentariu


 

*