Sesizarea referitoare la legea medicului veterinar, respinsă de CCR
Liberalii au reclamat că, potrivit noilor prevederi a Legii privind organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, oricine poate comercializa şi utiliza produse medicale veterinare şi produse biologice, vaccinuri, cu sau fără prescripţie.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea PNL referitoare la organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus luna trecută o sesizare în privinţa Legii pentru aprobarea OUG 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, susţinând că, potrivit noilor prevederi, oricine poate comercializa şi utiliza produse medicale veterinare şi produse biologice, vaccinuri, cu sau fără prescripţie. „Eliminarea din textul legii a dreptului exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amănuntul şi utiliza medicamentele veterinare dă posibilitatea oricărei persoane care nu este calificată în domeniul medical veterinar să efectueze astfel de activităţi, punând în pericol sănătatea publică”, au arătat liberalii, menționând că noile reglementări „contravin interpretării CJUE din Hotărârea dată în cauza 297/16 care precizează că medicii veterinari trebuie să deţină majoritatea capitalului social al entităţilor care practică comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare”.
Totodată, Constituţia este încălcată şi prin faptul că se îngrădeşte dreptul la muncă al medicilor veterinari care sunt funcţionari publici, iar unele texte ar fi neclare, confuze şi nu evită paralelismul, au susținut liberalii, arătând că „Parlamentul României a propus înlocuirea prevederilor de la art. 16 alin. (2) din Legea 160/1998, cu textul care prevede obligativitatea suspendării calităţii de membru al CMVRO în cazul medicilor veterinari care sunt funcţionari publici. Prin această modificare legislativă, practic profesia de medic veterinar este dereglementată, iar consecinţele vor fi extrem de grave în ceea ce priveşte exercitarea profesiei, dar mai ales în ceea ce priveşte libertatea de mişcare şi de stabilire a medicilor veterinari în ţările membre ale Uniunii Europene”.
Deputaţii PNL au invocat încălcarea Constituţiei și prin faptul că OUG 70/2017 nu garantează dreptul la ocrotirea sănătăţii, nu asigură sănătatea publică a cetăţenilor şi nu asigură dreptul la un mediu înconjurător sănătos.
Toate aceste argumente au fost aduse și de medicii veterinari, atât printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Parlamentului și Președinției, cât și atunci când au protestat în fața ANSVSA. Mai mult, Colegiul Medicilor Veterinari, Sindicatul Medicilor Veterinari și Patronatul Medicilor Veterinari au atras atenția că, în noile condiții, riscurile pentru sănătatea publică cresc, iar absolvenții de Medicină Veterinară vor pleca din țară.
În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. „Menţionăm că art. 16 alin. (2) din Legea nr. 160/1998 în forma în vigoare prevede că pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar este obligatorie calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari. Ca efect al intervenţiei legislative asupra acestui alineat se elimină condiţionarea expresă a exercitării profesiunii de medic veterinar de calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari”, se arată în cererea de reexaminare.
De asemenea, şeful statului consideră că, având în vedere statutul, rolul şi atribuţiile Colegiului Medicilor Veterinari, precum şi drepturile şi obligaţiile membrilor săi, obligaţia expresă ca orice medic veterinar să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari ar trebui menţinută.
Totodată, în cererea de reexaminare se argumentează că norma în vigoare asigură un act medical responsabil, dar şi exercitarea profesiei într-un cadru reglementat, în care organismul profesional, în calitate de autoritate competentă, gestionează cariera medicului veterinar.