Medicii veterinari au luat cu asalt Capitala

26 martie 2018 | 0 comentarii |

1000 de medici veterinari au protestat în fața ANSVSA și au cerut factorilor de decizie să modifice Ordonața 70, prin care sănătatea oamenilor și animalelor este pusă în pericol.

 

Colegiul Medicilor Veterinari, împreună cu Patronatul Medicilor Veterinari de Liberă Practică și Sindicatul Medicilor Veterinari au protestat astăzi pentru a atrage atenția ANSVSA, a Guvernului și a Parlamentului României problemele majore cu care se confruntă medicii veterinari, probleme ce pun în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor, deopotrivă.

Aproximativ 1.000 de medici veterinari din toată țara au protestat în fața ANSVSA. Timp de trei ore, protestatarii au cerut abrogarea Ordonaței 70, dată în decembrie 2017, în ciuda repetatelor semnale de alarmă trase de profesioniști.

Prin acest act normativ, spun medicii, se permite oricui să înființeze farmacii veterinare și să administreze medicamente destinate animalelor, cea ce înseamnă că nu doar medicul veterinar, ci și proprietarii, inclusiv cei cu animale în curte, pot face animalelor pe care le dețin tratamente puternice, mai ales cu antibiotice, fără vreo recomandare de specialitate sau vreun control.

 

Medicii veterinari susțin că România are cea mai permisivă legislație în domeniul medicamentului veterinar. De aceea animalele primesc medicamente după ureche, iar acestea ajung apoi în hrana oamenilor. Oamenii își tratează animalele cu antibiotice fără avizul medicului vetrinar, iar acestea ajung și rămân în carne, în lapte și în toate produsele de origine animală”, au spus medicii veterinari prezenți la protest. Gospodarii dau, preventiv, antibiotice, mai ales păsărilor, de teamă să nu le piardă. Efectul este că organismul omului care consumă produsele încărcate cu medicamente devine rezistent la aceste tratamente și nu mai poate fi tratat atunci când se îmbolnăveşte şi are nevoie de ele.

Între cei 1.000 de protestatari s-au aflat și 40 de medici veterinari buzoieni, în frunte cu președintele filialelor locale ale Colegiului Medicilor Veterinari – dr. Florin Sangiu și președintele Sindicatului Medicilor Veterinari – dr. Stelian Mihalcea. În județul Buzău sunt 60 de medici veterinari concesionari și mai puțin de 20 care lucrează în sistemul public.

 

Viorel Andronie

Protestatarii au semnalat că modificarea legii prin ordonanţa 70/ 2017 a liberalizat felul în care sunt vândute şi folosite medicamentele veterinare, într-o perioadă în care tot mai mulţi orăşeni încearcă să-şi găsească la ţară surse de hrană sănătoasă. În multe situaţii, spun medicii, nu se ştie cum a fost hrănit şi tratat animalul, în condițiile în care mulţi crescători cumpără şi pot administra singuri medicamentele.

Până anul trecut, prezența medicului era obligatorie în farmacii şi tot el trata şi supraveghea animalul, până când medicamentul părăsea organismul acestuia, iar laptele, ouăle sau carnea redeveneau sigure pentru consum, ceea ce nu se mai întâmplă în urma aplicării legislației actuale. În momentul în care animalul este sacrificat şi are reziduuri de orice medicament, prima consecinţă este că dacă cineva este alergic la un produs medicamentos este posibil să facă un şoc anafilactic şi, mai ales la copii, să se producă decesul”, a atras atenția dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din România. Colegiul Veterinarilor a contestat legea la Curtea Constituţională şi, între timp, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene le-a dat dreptate. Legea a fost trimisă de preşedintele Klaus Iohannis înapoi în Parlament, pentru reexaminare.

 

Totodată, medicii veterinari concesionari reproșează guvernanților că sunt insuficient plătiți pentru serviciile medicale pe care le efectuează în contract cu ANSVSA, iar medicii veterinari din sistemul public primesc salarii mai mici decât unii dintre funcționarii cu studii medii, ceea ce consideră că este revoltător. „Problemele care ne dor cel mai mult sunt cele legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete veterinare în mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comandă, medicii le execută, pentru care primesc niște tarife care din 2013 până în 2018 n-au mai fost mărite, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decât dublu, în condițiile în care toate utilitățile s-au dublat și practic nu mai au posibilitatea să susțină activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o parte mare din personal ,pentru că nu se poate medicul să vină cu bani de acasă ca să susțină activitățile pe care statul le comandă”, a subliniat dr. Viorel Andronie. De altfel, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România a subliniat că înainte de a se lua decizia ieșirii în stradă, au existat mai multe discuții între reprezentanții medicilor veterinari și cei ai ANSVSA și ai Guvernului, însă nu s-a ajuns la un niciun rezultat. Medicii veterinari speră ca după ziua de astăzi și noile discuții de la ANSVSA, reponsabilii să conștientizeze problemele cu care se confruntă acești specialiști de activitatea cărora depinde sănătatea publică.

 

Medicii veterinari susțin că în contextul legislativ actual e din ce în ce mai dificil să-și exercite profesia „cu toată demnitatea și responsabilitatea pe care le presupune, ajungând până la limita malpraxis-ului”.  De aceea ei au cerut demisia președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu. O altă problemă semnalată de protestatari este negocierea contractelor pe care le au medicii de liberă practică cu Direcțiile Sanitar Veterinare, care au fost până acum contracte de concesiune, iar acum sunt contracte de prestări servicii. Medicii veterinari nu pot face niciun fel de previziune financiară, nu pot face investiții, pentru că nu au baza și predictibilitatea pentru anul următor”, a declarat dr. Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău.

Acesta a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro că, după ora 14.00, o delegație a protestatarilor, formată din cinci reprezentanți, a fost primită la negocieri cu privire la revendicările medicilor veterinari. „Președintele Colegiului Național al Medicilor Veterinari, cel al Patronatului și alți trei colegi au mers la negocieri. Aceștia au discutat cu reprezentanții ANSVSA, dar pentru că președintele instituției nu era în țară, li s-a transmis că vor primi un răspuns după ce acesta se întoarce, într-o conferință de presă. În funcție de răspunsul pe care îl vom primi, în ședința Consiliului Național se va decide ce urmează să facem în continuare”, a explicat dr. Florin Sangiu.

 

La finalul discuțiilor, ANSVSA a transmis un comunicat în care menționează că în perioada 16-20 aprilie va avea loc o nouă întâlnire cu medicii veterinari de liberă practică pentru identificarea celor mai bune soluţii, din punct de vedere tehnic şi legislativ, la problemele ridicate de aceştia.

Trebuie menționat că, în data de 15 martie, a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cele ale Colegiului Medicilor Veterinari și ale Patronatului Medicilor Veterinari Privați din România”, se subliniază în comunicatul ANSVSA, reiterând disponibilitatea instituției pentru colaborare și dialog, pentru identificarea celor mai bune soluții, din punct de vedere tehnic și legislativ.

 

Față de principala revendicare, Ordonanța de Urgență nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, conducerea ANSVSA spune că aceasta „a fost necesară pentru eliminarea pericolului de infringement notificat de Comisia Europeană”. În conformitate cu prevederile acestui act normativ, „proprietarii ori deţinătorii de animale pot deţine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, fie prin achiziţie pe bază de prescripţie, fie prin achiziţie fără prescripţie, după caz, sub supravegherea medicului veterinar”. Rezultă că, medicul veterinar de liberă practică – atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, în continuare, are drepturi exclusive în actul medical veterinar, respectiv, examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuarii tratamentului, se menționează în comunicatul ANSVSA.

 


Adaugati un comentariu


 

*