Sătui să fie duși cu zăhărelul de autorități, medicii veterinari buzoieni își suspendă activitatea și pichetează sediul DSVSA

9 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Protestul are loc în toate filialele din țară, iar în Capitală, membri ai Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veteriari vor picheta zilnic, timp de trei ore, sediul ANSVSA.

 

Colegiul Medicilor Veterinari Buzău anunță că, începând de astăzi, 9 noiembrie 2020, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți își suspendă activitatea și vor picheta zilnic, sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, între orele 10:00-13:00.

În acest fel, ei vor să tragă un nou semnal de alarmă față de faptul că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)  încalcă contractele închjeiate cu medicii și nu le virează banii pentru serviciile prestate, fapt ce-i aduce pe aceștia în situația de a fi nevoiți să pună lacătele pe ușile cabinetelor medicale, ceea ce a dus la neefectuarea plăților aferente lunilor august – septembrie 2020 conform Legii 236/2019 și OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu DSVSA, cu toate că există alocare bugetară.

Medicii veterinari spun că, deși au prestat activitățile contractate și au depus deconturile și facturile aferente, acestea nu le-au fost decontate, astfel că se află în situația de a nu avea cu ce să plătească angajații și taxele către stat (unii dintre ei fiind și plătitori de TVA), iar în aceste condiții, falimentul fiecărui cabinet medical veterinar din mediul rural este iminent.

 

Dr Florin Sangiu

De asemenea, medicii veterinari sunt nemulțumiți că nu li s-au asigurat echipamentele de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2 și a virusului pestei porcine africane (PPA), în condițiile incidenței crescute a COVID-19 și a PPA, astfel că au fost obligați fie să-și desfășoare activitatea fie fără a se putea proteja, fie să-și achiziționeze singuri aceste mijloace de protecție, deși prin contract, ANSVSA avea obligația de a le asigura.

 „Deși OUG 117 a fost emisă de Guvern încă din 22 iulie și a fost publicată în Monitorul Oficial din 24.06.2020, iar noi am respectat prevederile ei, consiliind proprietarii de animale referitor la condițiile de biosecuritate și bunăstare, consiliind completarea lanțului alimentar, efectuând catagrafia animalelor în zonele de protecție și supraveghere, deși am depus deconturile și facturile pentru lunile august și septembrie, iar o parte dintre cabinete suntem plătitoare de TVA,  deși am semnat un act adițional care include această activitate, nu ni s-au virat banii pentru aceste deconturi. Aflați la limita supraviețuirii, în ședința online desfășurată săptămâna trecută la nivelul Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, la care a participat și președintele CMVR Viorel Andronie, dr. Dănuț Păle – vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și fostul președinte al ANSVSA dr. Dumitru Băiculescu, s-a decis suspendarea activității sanitar veterinare până la soluționarea tuturor punctelor din adesa înaintată de Colegiul Național, ANSVSA”, spune președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, dr. Florin Sangiu.

 

Pichetare ANSVSA

Aceeași decizie a fost luată și la nivel național, în cadrul Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari din România. O altă nemulțumire a medicilor veterinari de liberă practică este neimplementarea corectă și la timp a OUG 117, de aceea ei cer adoptarea unei proceduri legale pentru realizarea inspecțiilor din exploatațiile nonprofesionale, care excede legislației în vigoare.

Dr. Florin Sangiu precizează că „ANSVSA nu-și respectă contractele încheiate cu medicii veterinari referitoare la Inspecția în exploatații, introducând în procedură elemente noi, care exced clauzelor contractuale și care pun medicul veterinar de liberă practică în postura de a-și depăși atribuțiile, prin stabilirea unor coordonate GPS în Exploatațiile non-profesionale, deși medicul veterinar nu specialist în acest domeniu, indiferent de mijloacele electronice disponibile”.

De asemenea, medicii veterinari sunt indignați că ANSVSA nu se achită de sarcinile clare trasate de Legea 236/2019 și OUG 117/2020, prin care fiecare medic veterinar de liberă practică, ce are relații contractuale cu DSVSA, trebuie să primească 10 000 de lei pentru fiecare contract, conform legii. În aceste condiții, aceștia susțin că sunt „la limita existenței, tarifele pe acțiunile din programul strategic nemaifiind modificate din 2013, deși cheltuielile cu salariile s-au triplat în acești ani”.

 

Acțiunile desfășurate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit sunt acțiuni de interes public național, care asigură atât sănătatea animală cât și sănătatea oamenilor, susține președintele Colegiului Medicilor Veterinari care solicită „ANSVSA să respecte prevederile legale și contractuale cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, să relaționeze cu Colegiul Medicilor Veterinari în acțiunile de trasare de sarcini în teritoriu și să găsească resursele financiare necesare acțiunilor pe care medicii le desfășoară. Asigurarea echipamentelor de protecție și stabilirea împreună cu CMV a unei proceduri clare privind COVID 19 și PPA, precum și eliminarea discrimărilor la care sunt supuși medicii veterinari din rețeaua sanitar veterinară de stat angajați ai DSVSA Buzău, Legea 153/ 2017 fiind aplicată în mod discriminatoriu, deși a fost aprobatpă o lege care reglementează această nedreptate. Sporurile prevăzute de lege, îi privează pe medicii veterinari care lucrează efectiv în focare de PPA în laboratoarele instituției, în mediul infecțios și alte focare existente în funcție de statusul epidemiologic. Cerem insistent aplicarea legii unitar și respectarea medicului veterinar indiferent de instituția în care lucrează. Cred că suntem singura categorie falimentară în relaţia cu statul“, punctează medicul veterinar Florin Sangiu, președintele filaei Buzău a CMVR.

Acesta menționează că în perioada protestului, se va asigura doar asistența de urgență, activitățile specifice pentru identificarea animalelor, livrarea lor sau vânzarea fiind suspendate.

 


Adaugati un comentariu


 

*