REZIDENȚIAT 2020: Candidații infectați sau suspecți de Covid-19 ar putea susține un examen separat
Examenul de rezidențiat va avea loc la finalul acestei săptămâni, cu respectarea unor condiții speciale de siguranță, total diferit de anii anteriori.
Duminică, 15 noiembrie, este programat examenul de intrare în Rezidențiat din acest an, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat asigurări că acesta va avea loc la data stabilită, în ciuda restricțiilor intrate în vigoare de astăzi. În condițiile în care numărul de persoane confirmate cu Covid -19 crește de la o zi la alta sunt șanse ca, la momentul examenului, printre candidați să se afle pacienți aflați în această situație sau care prezintă simptome specifice, condiții în care nu vor putea fi primiți în sală, împreună cu restul candidaților, chiar dacă au fost prevăzute și săli pentru candidații care au temperatură peste limita normală.
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că zilele acestea se va lua o decizie clară în cazul acestor candidați, precizând că se analizează posibilitatea ca aceștia să susțină un examen separat. „În condiţiile în care situaţia o va permite, vom reevalua această situaţie, dar în acelaşi timp şi oportunitatea unui alt examen de rezidenţiat. Acest examen îl desfăşurăm în anumite condiţii pe care le vom adapta, începând de luni, condiţiilor noi”, a precizat ministrul.
Pentru examenul de duminică sunt prevăzute oricum măsuri speciale de siguranță, stabilite încă de la începutul lunii trecute. Dacă inițial era prevăzut ca toți candidații să se echipeze cu mască de protecție la intrarea în spațiile care găzduiesc sălile de examen, acum, purtarea acesteia devine obligatorie și în spațiile exterioare. Aceeași prevedere este valabilă și în cazul supraveghetorilor și a tuturor celor implicați în desfășurarea examenului care va avea loc duminică, începând cu ora 8.30, cu mențiunea că supraveghetorii și șefii de sală vor fi echipați și cu mănuși chirurgicale.
Dacă purtarea măștii era obligatorie până la ieșirea din clădire, conform noilor reglementări, această prevedere rămâne valabilă permanent. De asemenea, candidații nu au voie să se adune în grupuri mai mari de trei persoane, iar în sală vor fi așezați astfel încât să rămână un loc liber între ei.
Vor exista și circuite pentru intrarea și ieșirea din sălile de concurs, candidaților li se va măsura temperatura la intrare și vor avea la dispoziție dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.
În sesiunea din acest an vor fi scoase la concurs 7.061 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire, cu 961 mai multe decât în anul precedent.
Dintre acestea, 4.518 locuri şi posturi sunt pentru domeniul Medicină Generală, câte 1.219 locuri şi posturi sunt pentru Medicină Dentară şi Farmacie, iar 105 locuri pentru MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI – ministere care au rețea sanitară proprie. La examen s-au înscris 11.949 de candidați, dintre care 6.396 la Medicină, 3.009 la Medicină Dentară și 2.544 la Farmacie.
Cel mai mare număr de candidați se înregistrează în București, unde și-au depus dosarele 4.372 de absolvenți, iar pe locul al doilea se situează Iașiul, cu 2.116 candidați. Urmează Clujul cu 1.636 de candidați, Timișoara cu 1.626, Craiova, cu 1.166 și Târgu Mureș, cu 1.033.
Pentru această sesiune a fost suplimentat și numărul sălilor de concurs, întrucât este nevoie de mai mult spațiu pentru respectarea distanțării fizice.