REZIDENȚIAT 2020: Număr record de candidați la examenul de duminică

14 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Aproape 12.000 de candidați vor concura pentru unul din cele 7.061 de posturi și locuri scoase la concurs pentru cele trei domenii de pregătire, respectiv medicină, medicină dentară și farmacie, din care 105 sunt rezervate absolvenților de Medicină militară.

 

 

Organizarea concursului de intrare în Rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie care va avea loc duminică, 15 noiembrie 2020, se va desfășura în cele 6 centre universitare tradiționale, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual, anunță Ministerul Sănătății.

În sesiunea din acest an se înregistrează un număr record de candidați. 11.948 de tineri vor concura pe 7.061 locuri și posturi scoase pe cele 3 domenii de pregătire (6.513 locuri și 443 de posturi în rețeaua civilă și 105 posturi pentru viitorii medici militari). Astfel, pe cele 4.518 locuri și posturi pentru domeniul Medicină concurează 6.396 de candidați, la Medicină Dentară sunt 3.008 candidați pe 1.219 locuri și posturi, iar la Farmacie, pentru 1.219 locuri și posturi s-au înscris 2.544 de concurenți. Alte 105 locuri sunt rezervate absolvenților Institutului Medico Militar, pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

Echipele ministerului și a centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condițiile impuse de situația epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă și numărul record de candidați înscriși. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat. Pe durata desfășurării examenului purtarea măștii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs. Se va măsura  temperatura la intrarea în săli și vor fi asigurate susbstanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe.  Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

 

În București, examenul de admitere în rezidențiat va fi organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în Complexul Expozițional ROMEXPO, cu începere de la ora 10,00.

La examen s-au înscris 4.372 de absolvenți ai facultăților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie, cu 1.113 candidați mulți decât în 2019. Astfel, în centrul universitar București vor susține concursul de intrare în rezidențiat peste 36% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări (2.328 pentru domeniul medicină, 1.141 pentru domeniul medicină dentară și 903 pentru domeniul farmacie), potrivit comunicatului remis de UMFCD.

Spre deosebire de anii anteriori și în contextul actualei crize pandemice, ca organizator al acestui examen extrem de important, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a ales ca locație de desfășurare a concursului Centrul Expozițional ROMEXPO din Capitală, ale cărui spații generoase s-au dovedit a fi, și la examenul de admitere în Universitatea noastră, cea mai eficientă alegere, permițând asigurarea în cele mai bune condiții a tuturor măsurilor de securitate și protecție  împotriva virusului SARS CoV 2” a declarat prof. dr. Viorel Jinga, Rectorul UMFCD București.

Urându-le SUCCES tuturor candidaților, rectorul UMF „Carol Davila” a menționat că vor fi respectate cu strictețe toate măsurile de siguranță împotriva COVID 19, începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor sau purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și bineînțeles distanțarea socială de minim 1,5 metri între candidați”.

 

Și la Cluj, în ciuda faptului că numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 creşte alarmant de la o zi la alta, iar municipiul a depășit pragul de 7 cazuri la mia de locuitori, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” au anunţat că pentru examenul de intrare în rezidențiat de duminică au fost luate toate măsurile necesare, astfel încât examenul să aibă loc în condiţii optime de siguranţă, atât pentru candidați cât și pentru cadrele universitare participante.

Potrivit conducerii Universităţii, evenimentul va avea loc în peste 30 de amfiteatre şi săli de conferinţe din oraş, astfel încât păstrarea distanţei pentru cei 1.600 de candidați înscriși la concursul național de intrare în rezidențiat să nu fie o problemă.

Universitatea, printr-un efort colectiv, va acţiona preventiv şi cu responsabilitate în scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus, privind cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a concursului național de rezidențiat”, a transmis prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, urându-le „mult succes” candidaților.

Pentru siguranța cadrelor didactice și a candidaților, sălile de examen vor fi curăţate şi dezinfectate cu biocide autorizate și vor fi aerisite cel puţin 30 de minute înainte de examen, iar aerisirea se va repeta din oră în oră. Supraveghetorii vor avea la dispoziţie apă, măşti FFP2 şi dezinfectanţi, iar la intrarea în săli, atât acestora, cât și candidaților li se va măsura temperatura cu ajutorul unor termometre non-contact. De asemenea, s-au creat circuite de deplasare a candidaţilor la accesul şi la ieşirea din sălile de examen, cu păstrarea distanţei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare candidat.

 

Nelu Tataru

Ministerul Sănătății reamintește că cifra de școlarizare a fost suplimentată anul acesta cu 961 de locuri, pentru  acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialiști în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-CoV-2. „Totodată, în 2020 s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum  și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe”, mai spune ministrul Nelu Tătaru.

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30.

Toate informațiile referitoare la exman pot fi consultate pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*