Primul caz de autism din România tratat prin terapie cu celule stem recoltate din cordonul ombilical

Tratamentul va fi aplicat la o clinică specializată din Statele Unite, după ce proba recoltată la nașterea pacientului a fost păstrată timp de patru ani în Banca Centrală de Celule Stem a rețelei private Regina Maria.

 

Deși întreaga procedură va avea loc în Statele Unite, putem vorbi de o premieră medicală pentru România, constând în primul transplant cu celule stem proprii, efectuat pentru tratarea unui copil cu autism. Pacientul este un copil din România, diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, și ai cărui părinți au apelat la naștere la procedura prelevării de celule stem din cordonul ombilical. Procedura a fost realizată în urmă cu aproximativ patru ani, în cadrul rețelei private Regina Maria, proba de sânge prelevată din cordonul ombilical la nașterea copilului fiind păstrată în toată această perioadă în Banca Centrală de Celule Stem din cadrul aceleiași rețele.

Ulterior, copilul a fost diagnosticat cu autism, iar în cursul anului trecut, părinții au decis să apeleze la terapia autologă, care presupune tratamentul pe bază de celule stem proprii, în încercarea de a-l vindeca. După consultări avute cu specialiștii de la Regina Maria, părinții au optat pentru Duke University Medical Center din Statele Unite, care se numără la acest moment  printre cele mai cunoscute centre la nivel internaţional, cu experienţă de zeci de ani în transplant şi în medicina regenerativă.

 

Dr. Tudor Panu

Tot în cursul anului trecut, tot cu sprijinul specialiștilor de la Banca Centrală de Celule Stem, au fost demarate demersurile pentru ca pacientul din România să beneficieze de terapie autologă în cadrul centrului din Statele Unite.

Despre procedura care s-a întins pe durata mai multor luni, medicul Tudor Panu, directorul Băncii Centrale de Celule Stem, spune că „trimiterea probei pentru efectuarea testelor a constituit doar vârful icebergului. Trimiterea probei este ultimul pas dintr-un proces ce vizează nu doar selecţia foarte riguroasă a candidaţilor eligibili pentru tratament, ci şi a unităţilor de celule stem care se califică pentru astfel de terapii celulare”.

Astfel, banca de celule stem a început prin a trimite documentaţia legată de parametrii de calitate ai unităţii de sânge din cordonul ombilical, iar în urma analizei, Duke University Medical Center a acceptat ca pacientuldin România să intre în procesul de selecţie pentru terapie.

Demersurile nu s-au incheiat aici, urmând confirmarea compatibilităţii dintre unitatea stocată şi copil, evaluarea stării de sănătate a copilului, constând în completarea unui chestionar medical complex, istoric medical, rezultate ale evaluărilor anterioare, teste genetice, teste sanguine, interviuri video şi fotografii ale băieţelului.

 

Duke University Medical Center

Ulterior, copilul a fost acceptat pentru a fi tratat în cadrul unui studiu clinic aprobat de către Food and Drug Administration – autoritatea competentă din SUA, similară Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. În acest studiu pot fi incluși copii care au afecţiuni neurologice şi au disponibilă o unitate de celule stem din propriul sânge de cordon ombilical sau de la un frate compatibil.

A urmat transferul probei de sânge în condiții optime, de la banca din România către centrul din Statele Unite, transferul fiind realizat cu succes la începutul lunii martie cu ajutorul unui sistem de ultimă generație, capabil să mențină o temperatură de -190 de grade Celsius, timp de 21 de zile. Copilul și părinții urmeză acum să plece în Statele Unite, terapia cu celule stem în cazul său urmând a fi demarată peste aproximativ două luni, de către o echipă echipă formată din speciasliști cu experienţă atât în medicina regenerativă, cât şi în transplanti de celule stem.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*