Sorina Pintea reclamă la Parchet neregulile de la Spitalul Universitar de Urgență

15 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul susține că, în urma controalelor efectuate de curând la această unitate medicală, au fost constatate și anumite aspecte de natură penală, în ceea ce privește achizițiile făcute cu bani publici.

 

Matiana Luceanu si colegul sau in timpul protestului

Spitalul Universitar de Urgență din Capitală va face obiectul unei anchete penale în urma denunțului pe care îl va face la Parchet însăși Sorina Pintea, ministrul Sănătății.  Aceasta a declarat că în urma controalelor efectuate la aceasta unitate medicală, au fost depistate o serie de nereguli, dintre care unele țin chiar de sfera penalului, fapt pentru care un raport referitor la rezultatele acestor controale va fi înaintat la Parchet.

Scandalul, iscat în urmă cu câteva luni, când mai mulți angajați ai spitalului au protestat, iar doi dintre ei au intrat în greva foamei invocând lipsa materialelor, condițiile improprii din punctul de vedere al curăţeniei în saloane atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal, lipsa personalului mediu medical, neacordarea drepturilor salariale conform legislaţiei în vigoare a  sporurilor și a voucherelor de vacanţă, a revenit în atenția publică după ce una dintre asistentele care a protestat în acest fel a fost concediată din spital. Este vorba de Mariana Luceanu, care susține că măsura a fost luată pentru a o sancționa că a participat la protest, în timp ce conducerea spitalului afirmă că decizia desfacerii contractului de muncă a fost luată de Comisia de Disciplină pentru că asistenta a lipsit nemotivat de la program în mod repetat. În legătură cu acest aspect, managerul Adriana Nica a declarat că „Doamna are contractul de muncă desfăcut deoarece a fost cercetată disciplinar de către Comisia de Disciplină a Spitalului Universitar pentru absenţe repetate de la locul de muncă şi părăsirea locului de muncă. Aceste fapte nu au nicio legătură cu ceea ce a sesizat doamna public, motiv pentru care a fost cercetată în Comisia de Disciplină din cauza absenţelor nemotivate şi părăsirii locului de muncă. Doamna a lipsit în repetate rânduri cu bună ştiinţă şi fără argumente. A lipsit mai mult de trei zile, aşa cum prevede legea – Codul Muncii. Nu are nicio legătură cu ceea ce a semnalat dumneaei în media. Această decizie a fost luată de către toţi membrii Comisiei de Disciplină în unanimitate”.

 

Sorina Pintea

Situația a ajuns și în atenția ministrului Sorina Pintea, care a declarat că în acest caz este vorba de o problemă internă a spitalului, precizând însă că are cunoștință și de alte nereguli care i-au fost semnalate în urma unor controale efectuate aici   de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, Corpul de Control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și Corpul de Control al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Sorina Pintea a precizat că, în cazul asistentei concediate, nu are competența de a interveni, fiind vorba de o decizie a Comisiei de Disciplină, spunând însă că are dreptul de a verifica dacă aspectele sesizate de aceasta se confirmă. „Știam că în cursul lunii septembrie asistenta care a făcut greva foamei în faţa spitalului a fost audiată în Comisia de Disciplină. Aceasta este o problemă internă a spitalului, eu nu pot să intervin în aceste comisii de disciplină, nici în deciziile pe care comisia le ia. Bineînţeles, este dreptul fiecăruia să conteste, dreptul şi obligaţia mea au fost să verific dacă cele sesizate sunt adevărate”, a declarat ministrul în acest sens. Referindu-se la neregulile semnalate în urma controalelor efectuate la Spitalul Universitar, ministrul a precizat că unele dintre ele au fost remediate pe parcurs însă au fost depistate și situații mult mai grave, unele dintre ele intrând chiar sub incidența penalului. Controalele au confirmat unele dintre aspectele semnalate de protestatari în urmă cu câteva luni, verificările vizând și modul în care au fost cheltuiți banii alocați de Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea nu a dorit să intre foarte mult în detalii, întrucât raportul inspectorilor nu este încă finalizat, însă a precizat că acest raport va fi prezentat Parchetului, având în vedere aspectele de natură penală care au fost semnalate.

 

Ministrul a explicat totuși că a fost verificat modul în care au fost folosiți de către spital banii alocați de Ministerul Sănătății începând cu perioada 2013, la acest capitol fiind depistate neregulile de natură penală la care a făcut referire.

Există chestiuni pe care le vom prezenta atunci când raportul va fi finalizat. Pot să vă mai dau o informaţie din acel raport, referitor modul în care au fost utilizaţi banii începând din 2013 pe anumite obiective de investiţii, mod care ne face să credem că ar exista probleme de natură penală. Sunt mai multe aspecte. Eu nu am pus întrebări comisiilor de control, când anume vor termina, pentru că este un control serios, au fost foarte multe sesizări şi vreau ca aceste lucruri să fie foarte clare”, a precizat Sorina Pintea.

În acest sens, a dat exemplul unui aparat de radiologie în valoare de 200.000 de euro, care fusese achiziționat în 2014 și care nu fusese folosit niciodată, fiind găsit încă  „în cutie”.

 

Cutia aparatului a fost deschisă abia în 2017, și atunci doar pentru că unul dintre membrii staff-ului tehnic a avut curiozitatea să se uite ce se află sub ambalaj. „În acel colet era un aparat de 200.000 de euro pe care secţiile îl solicitau pentru utilizare, un aparat de radiologie. Stătuse trei ani în cutie în spital, nimeni nu ştia ce este în acea cutie. Pentru aparatul de RMN a fost un preţ de achiziţie, noi am considerat că este foarte mare, dar nu este decizia noastră, cineva va analiza şi va vedea care a fost preţul real de achiziţie sau poate că a fost acesta. Pe radiologie imagistică unitatea medicală nu a avut un contract cu casa de asigurări de sănătate anul acesta. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu au putut beneficia de investigaţii gratuite în secţia de explorări funcţionale a spitalului. Asta înseamnă că s-au pierdut multe sume pe care spitalul le-ar fi putut încasa de la casă, dar, în primul rând, important este că pacientul nu a beneficiat de aceste drepturi pe care le are ” a mai declarat Sorina Pintea.

Referindu-se la celelalte nereguli care au fost depistate, ministrul a precizat că multe țin de partea de igienă și la procedurile de dezinfecție. Astfel, în ceea ce privește dezinfecția, s-a constatat că în ambulatoriul de specialitate nu se cunosc protocoalele de curățenie și, prin urmare, nu se aplică întocmai.

La un alt cabinet s-a constatat că nu se utilizau produse biocide pentru dezinfecția mâinilor, deși aceste produse existau pe stoc, iar în urma acestor nereguli au fost sancţionaţi asistenţii coordonatori din ambulator şi de pe anumite secţii clinice ale spitalului.


Adaugati un comentariu


 

*