Ministerul Sănătății a făcut plângere penală împotriva DSP Timiș

17 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Sorina Pintea îi acuză pe reprezentanții instituției că ar fi dat curs unor „interese private”, care se opun construirii Institutului Oncologic Timișoara.

 

Cutremur la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, a cărei conducere a fost schimbată în urma unor verificări efectuate de corpul de control al Ministerului Sănătății (MS). Mai mult de atât, instituția a fost reclamată la Parchet, pentru unele nereguli suspectate a fi de natură penală, pe care inspectorii ministerului le-au descoperit cu această ocazie. Obiectul plângerii penale îl constituie construirea Institutului Oncologic Timișoara (IOT), un proiect inițiat în urmă cu 10 ani, pe vremea ministrului Ion Bazac, dar care nu a fost demarat efectiv nici până în prezent.

Actualei conduceri a ministerului i s-a părut suspectă această întârziere, astfel că la Timișoara a fost trimisă o echipă a Corpului de Control, care a descoperit o serie de nereguli, unele dintre ele considerate a fi de natură penală, fapt pentru care a fost depusă și plângerea la Parchet. Anunțul a fost făcut de Sorina Pintea, cu ocazia unei vizite făcute la Timișoara, când a declarat că sesizarea organelor de anchetă nu a fost făcută pe baza unor dovezi ferme, ci mai mult a unor „suspiciuni rezonabile” care indică existența unor interese private care se opun construirii institutului oncologic, iar comisia DSP Timiș ar fi dat curs acestor interese.

 

Ministrul a spus că deși că în ultimii patru ani s-au alocat bani de la buget prin hotărâri de guvern, pentru construirea IOT, până acum nu s-au finalizat nici măcar procedurile de achiziție, ceea ce, în opinia Sorinei Pintea înseamnă fie că a fost vorba de rea-voință, ori de nepricepere „sau și una și alta”. Ministrul înclină totuși să creadă că există interese private locale pentru ca acest institut să nu se construiască, proiectul fiind „sabotat” sistematic, cu complicitatea celor din cadrul DSP.

Pe lângă plângerea penală făcută la Parchet, cei vinovați de această situație vor fi sancționați și de minister. De altfel, întreaga conducere a DSP Timiș a fost demisă și a fost numită o echipă interimară, iar în perioada următoare se va organiza concurs pentru ocuparea posturilor rămase vacante. Sorina Pintea a dat asigurări că IOT se va construi, dat fiind faptul că există fondurile necesare.

 

Astfel, după ce bugetul pe 2019 va fi aprobat, se va stabili o comisie la nivelul MS, care, împreună cu DSP Timiș, sub noua conducere, va demara procedurile de achiziție pentru studiul de fezabilitate, urmând ca apoi, proiectul să urmeze pașii normali.

La vremea la care a fost lansat proiectul, în 2009, investiția era evaluată la 60 de milioane de euro, necesitatea construirii unui astfel de obiectiv fiind motivată de numărul mare de cazuri de cancer înregistrate în zona de Vest a țării. IOT urmează să deservească atât județul Timiș, unde sunt în evidențe 14.000 de pacienți oncologici și anual apar circa 2.000 de cazuri noi, cât și județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara.

Tot cu ocazia vizitei la Timișoara, Sorina Pintea a mai anunțat că Ministerul Sănătății va aloca 15 din cele 22 de milione de lei necesare finalizării noului corp al spitalului de copii din oraș, diferența de 7 milioane de lei urmând să vina de la bugetul municipalității. Clădirea cu opt etaje a noului corp este deja construită, iar după alocarea celor 22 de milioane de lei, lucrările vor putea să fie finalizate, iar noul edificiu medical să fie dat în folosință în cursul acestui an.

 


Adaugati un comentariu


 

*