Noi posibile cazuri de intoxicație la Liceul German din Arad

21 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Alți 18 elevi au ajuns la spital în cursul zilei de ieri, după ce unitatea medicală și-a reluat cursurile.

 

Pe parcursul săptămânii trecute, cursurile Liceului German Adam Müller Guttenbrunn din Arad au fost suspendate, după ce un număr de 59 de elevi au ajuns la spital chiar din 13 ianuarie, ziua în care au revenit la școală după vacanța de iarnă. S-a stabilit că aceștia suferiseră intoxicații din cauza soluției cu care fusese făcută deratizarea în sălile de clasă, verificările ulterioare scoțând la iveală faptul că fusese folosită o concentrație de patru ori mai mare decât cantitatea recomandată.

Ministerul Sănătății a trimis la Arad Inspecția Sanitară de Stat și Corpul de Control, pentru a se stabili modul în care au fost verificate firmele de deratizare, în urma dispozițiilor de după tragedia similară de la Timișoara, când trei persoane au decedat. Totodată, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a demarat o anchetă cu sprijinul specialiștilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Măsurătorile au relevat prezența unui anumit nivel de toxicitate în unele săli de clasă, astfel că s-a decis suspendarea cursurilor, până la remedierea situației.

 

Acțiunile de igienizare s-au derulat timp de patru zile consecutiv, perioadă în care au fost efectuate cinci spălări, la diferite intervale de timp, asigurându-se aerisirea permanentă. Măsurătorile efectuate ulterior nu au mai indicat existența vreunui pericol, astfel că s-a decis reluarea cursurilor, la o săptămână după ce fuseseră suspendate.

Spre surprinderea tuturor, însă, scenariul din urmă cu o săptămână s-a repetat și în cursul zilei de ieri, când elevii au revenit la cursuri. Începând cu ora 10.00, până la ora 20.00,  18 elevi ai liceului, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, s-au prezentat la secția UPU a spitalului din Arad, acuzând aceleași simptome ca și colegii lor intoxicați în urmă cu o săptămână, mai precis dureri de cap, dureri abdominale și mâncărimi la nivelul pielii.

Trei dintre ei au fost internați, pentru a fi ținuți sub observație, iar autoritățile au intrat din nou în alertă.

 

Polițiștii criminaliști au mers la liceu pentru a ridica probe din sălile de clasă, în timp ce echipajul CBRN de la ISU Arad a efectuat o nouă serie de măsurători, pentru a determina nivelul de toxicitate.

De această dată, măsurătorile nu au înregistrat depășiri ale fondului natural, iar inspectorii de la DSP Arad spun că la acest moment nu se poate face o legătură între cele două evenimente, petrecute la interval de o săptămână.

Aceștia au mers ieri la Liceul German și au verificat din nou condițiile din cele trei corpuri de clădire ale unității de învățământ, însă nu au descoperit nimic în neregulă. În consecință, nu s-a mai dispus suspendarea orelor de curs, elevii revenind la școală în această dimineață.

Psihologii spun că este posibil ca simptomele acuzate de cei 18 elevi care au ajuns la spital în cursul zilei de ieri să fi apărut pe fond psihic, știut fiind faptul că în cazul în care astfel de evenimente au loc în colectivități mari de copii și adolescenți, unii dintre ei pot resimți același simptome ca și colegi lor, deși, din punct de vedere fizic nu sunt afectați.

 


Adaugati un comentariu


 

*