Zeci de elevi ai Liceului German din Arad au ajuns la spital în prima zi de școală

14 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Se suspectează intoxicarea acestora cu o soluție folosită pentru deratizare, iar Ministerul Sănătății promite sancțiuni drastice pentru cei care nu și-au îndeplinit îndatoririle de control în ceea ce privește substanțele folosite de firmele de deratizare, dezinfecție și dezinsecție.

 

Un incident similar celui produs în cursul lunii noiembrie a anului trecut, când trei persoane au decedat și alte câteva zeci au ajuns la spital în urma unei operațiuni de deratizare efectuate într-un bloc din Timișoara, s-a produs la Liceul German „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad. Din fericire, de această dată nu s-a înregistrat nici un deces, dar mai mulți elevi cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, care reluaseră ieri cursurile după vacanța de iarnă, au început să se simtă rău, acuzând grețuri și vărsături, în urma deratizării efetuate în perioada vacanței.

Mai mult, la nivelul feței le-au apărut și erupții, iar până în această dimineață, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Arad se prezentaseră 40 de elevi cu astfel de simptome. Dintre aceștia, 14 au rămas internați, iar cursurile liceului au fost suspendate, pentru a se evita apariția unor noi cazuri.

Se pare că simptomele copiilor au fost provocate de o substanță folosită pentru deratizare, la fel ca în cazul de la Timișoara. Conducerea unității de învățământ a precizat că lucrările de deratizare au avut loc în cursul zilei de vineri, în condițiile în care luni, elevii erau așteptați să revină la școală, după vacanța de iarnă.

 

Cazul a ajuns și în atenția Ministerului Sănătății, care a dispus efectuarea de urgență a unui control mixt, la Arad, din partea DSP și Inspecției Sanitare, dar și a corpului de control al MS, pentru a se stabili modul în care au fost verificate firmele de deratizare, în urma dispozițiilor date după tragedia de la Timișoara.

Administratorul firmei de deratizare, care a fost audiat deja la Prefectură și la Poliție, susține că exclude varianta ca elevii să se fi intoxicat din cauza substanțelor pentru dezinsecţie şi deratizare folosite, pentru că acestea sunt autorizate de Ministerul Sănătății.

Ministrul Victor Costache suspectează însă că autoritățile nu și-au făcut treaba și a declarat că „nu este normal ca, după evenimentele tragice de la Timișoara, o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 40 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, aceste operațiuni se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați, care atentează la sănătatea publică, vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația” a spus ministrul, menționând că nu va face niciun compromis, chiar dacă pentru asta va trebui să schimbe legislația în domeniu.

 

Între timp, la nivel local au fost demarate cercetări ale autorităților de sănătate publică și polițiștilor. Astfel, o echipă de specialiști de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a mers ieri la Liceul German, cerând sprijinul celor de la ISU Arad, pentru a trimite autospeciala de cercetare CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), în vederea verificării nivelului de toxicitate din sălile de clasă. Totodată, o altă echipă formată din epidemiologi de la DSP Arad efectuează verificări la spitalul județean, împreună cu personalul medical, în ceea ce privește simptomatologia copiilor care s-au prezentat la UPU.

Pe de altă parte, reprezentanții DSP Arad și polițiștii din județ fac cercetări pentru a da de urma firmei care a efectuat operațiunile de deratizare, iar primele indicii arată faptul că aceasta ar avea sediul în județul Harghita.

Ministerul Sănătății a mai precizat că starea copiilor care s-au prezentat până acum la spital, inclusiv a celor care au rămas internați, este bună, dar sunt în continuare ținuți sub supraveghere, pentru a se evita orice surpriză. Orele de curs la liceul din Arad vor fi reluate în momentul în care se va stabili că nu mai există nici un risc pentru elevi și pentru cadrele didactice.

Deocamdată, probele aeriene recoltate nu au indicat prezența vreunei substanțe toxice, însă au fost ridicate probe și de pe bănci și alte obiecte, care vor fi analizate în laborator, așa cum a precizat și prefectul de Arad care a decarat că se aşteaptă rezultatetele analizelor criminaliştilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*