Cum a cheltuit Ministerul Sanatatii 13 milioane de lei si 11 milioane de dolari, de pomana

9 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Banii au fost alocati pentru achizitionarea unui sistem informatic de inalta performanta pentru managementul spitalelor, sistem care nu a functionat niciodata.

 

medici-reteta electronicaAm aflat, in ultimul timp, de nenumarate nereguli depistate de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii in spitale, agentii, clinici si alti furnizori de sevicii medicale. Cei mai multi dintre noi stiam ca acestea exista, doar ca nu fusesera recunoscute oficial. Problema este ca nu s-au prezentat si solutii pentru ca aceste probleme sa nu mai persiste.

Cele mai mari deficiente au fost semnalate, de toata lumea, in legatura cu sistemele informatice de la CNAS, pe care profesionistii din sanatate le reclama aproape zilnic, pentru ca mai mult nu functioneaza decat sa-i ajute.

Iata ca verificarile Corpului ce Control al Guvernului au ajuns si la Ministerul Sanatatii, unde au fost depistate nereguli in cheltuirea unor sume mari de bani pentru achizitia unui sistem informatic performant. Acesta, insa, nu a functionat niciodata, desi, conform raportului Corpului de control, nu mai putin de 13 milioane de lei si 11 milioane de dolari au fost „aruncati pe fereastra”. Aceste sume s-au alocat, timp de 4 ani, pentru achizitia sistemului informatic de inalta performanta care era destinat unitatilor spitalicesti. Investitia a fost facuta in perioada 2007-2010, in baza unor hotarari de guvern ce reglementau Proiectul de Informatizare a Administrarii Spitalelor. Scopul proiectului era acela de a imbunatati calitatea serviciilor furnizate in sistemul medical din Romania si de a oferi un instrument modern de control al resurselor, asigurand totodata si o cunoastere exacta  a costurilor si o mai buna monitorizare a pacientilor.

 

sistem informatic spitalIn cadrul acestui proiect, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures au fost desemnate „spitale – master”. Rapoartele inaintate in perioada 2008 -2010 catre Ministerul Sanatatii indica insa faptul ca reprezentantii acestor unitati medicale au preferat sa utilizeze aplicatiile informatice pe care le utilizasera si anterior implementarii noului sistem informatic. Principalele motive invocate de reprezentantii celor doua unitati spitalicesti in sustinerea acestei optiuni au fost modul de lucru mai greoi in noua aplicatie, acoperirea insuficienta a domeniului medical si lipsa interfatei cu SIUI – aplicatia cu care se fac raportarile la Casa de Asigurari de Sanatate.

In raportul Corpului de control se arata ca sistemul informatic instalat la Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures „nu a satisfacut necesitatile de informatizare ale celor doua unitati spitalicesti, iar proiectul nu a inregistrat rezultatul scontat, respectiv imbunatatirea calitatii serviciilor furnizate in sistemul medical din Romania si crearea unui instrument modern de control al resurselor, de cunoastere a costurilor si de urmarire a pacientilor”, desi s-au cheltuit atatia bani.

 

monitorProblemele aparute in implementarea sistemului informatic de inalta performanta din cadrul Proiectului de Informatizare a Administrarii Spitalelor dateaza inca din anul 2008. Ion Bazac, (PSD – primul Guvern Boc, format din PDL si alianta PSD+PC)  a fost informat la vremea respectiva, cu privire la acestea, atat de catre cele doua spitale master cat si de catre conducerea Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii. Bazac spunea atunci, criticandu-l pe predecesorul sau Eugen Nicolaescu (Guvernul Tariceanu), ca desi fondurile alocate sanatatii s-au dublat in ultimii patru ani, calitatea servicilor medicale nu s-a imbunatatit. Cauza identificata de el era aceea ca s-au schimbat regulile jocului in timpul jocului si acest lucru nu functioneaza in nicio economie. Pana la urma, pentru sanatate lucreaza direct sau indirect 11% din economie, valabil atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana. Din moment ce am schimbat regulile in timpul jocului nu putem spune daca fondurile au fost cheltuite corect sau incorect. Nici in mandatul sau nu s-a schimbat nimic. S-au mai schimbat, de atunci, vreo zece ministri la Sanatate, dar aceste probleme au continuat sa se perpetueze.

Potrivit informatiilor furnizate Corpului de control al Guvernului Ciolos, de catre reprezentantii celor doua spitale, sistemul informatic nu este si nu a fost functional la Institutul Clinic Fundeni, iar la Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures nu a corespuns cerintelor de informatizare a spitalului, astfel ca proiectul s-a dovedit, din start, un esec. Iar banii alocati pentru achizitionarea acestui sistem informatic au fost cheltuiti in van.

Nu ni se spune insa nici acum, cand s-a facut aceasta noua descoperire, cine se face vinovat, cine raspunde si mai ales daca si cum se vor recupera atatia bani aruncati de apa Sambetei…

 


Adaugati un comentariu


 

*