Cursă contra cronometru pentru realizarea primului transplant de cord din 2020

14 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Inima unui copil de 15 ani din Galați bate acum în pieptul unei femei cu 25 de ani mai în vârstă, care se afla în stare critică din cauza problemelor cardiace de care suferea.

 

În timp ce Sanatateabuzoiană.ro publica ieri articolul despre cele trei intervenții de prelevare care au avut loc de vineri până luni, în urma cărora au fost salvate nouă vieți, la Iași, o altă familie împărtășea bucurie din propria durere, salvând alte cinci vieți. Părinții unui copil de 15 ani, din Galați, care suferise un anevrism cerebral rupt, în urma căruia intrase în moarte cerebrală, și-au dat acordul pentru prelevarea de organe.

Astfel, celor 9 pacienți salvați prin transplant în ultimele zile se adaugă alte 5 persoane care au primit o nouă șansă la viață datorită altruismului părinților din Galați.

Prelevarea de organe a fost efectuată la  Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu din Iași (KDP – dr. Ecaterina Olaru, coordonator regional dr. Raluca Neagu), ficatul a fost prelevat de dr. Ciprian Vasiluţă și dr. Mihai Zabara pentru a fi transplantat de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon din Iaşi, iar rinichii au fost prelevați dr. Daniel Andone și dr. Radu Andriciuc, după care au fost transplantați la Spitalul Clinic C.I. Parhon Iaşi.

În același timp, inima a fost prelevată de echipa coordonată de dr. Radu Bălău de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, iar echipa condusă de dr. Dragoş Chiriţă a prelevat plămânii, pentru a fi transplantaţi la Spitalul Clinic Sf. Maria din București.

Prioritară a fost transplantarea cordului, date fiind condițiile speciale de care are nevoie o astfel de intervenție. În cel mai scurt timp, specialiștii de la IBCvT au găsit și pacientul compatibil, o femeie de 40 de ani, din Suceava, aflată în evidența clinicii de peste un an, și care era în stare foarte gravă din cauza problemelor cardiace.

 

Dr. Horatiu Suciu

Medicul Horațiu Suciu, cel care a coordonat intervenția de transplant, care a dirat trei ore, spune că, dată fiind vârsta donatorului, cordul s-a dovedit foarte rezistent și nu a ridicat probleme pentru a fi realizat transplantul în condiții optime. Transportul inimii de la Iași la Târgu Mureș nu a fost însă lipsit de emoții, pentru că timpul scurs între momentul prelevării și cel al transplantului a fost mai lung decât se estima.

Elicopterul SMURD care a preluat organul de la Iași nu a putut ajunge până la Târgu Mureș din cauza condițiilor meteo nefavorabile, așa că a fost nevoit să aterizeze undeva în județul Harghita. Aici a fost așteptat de o ambulanță care a preluat cordul, după care a pornit de urgență spre Târgu Mureș, escortată de un echipaj de Poliție, pentru a ajunge cât mai repede la destinație, întrucât transplantul de cord se poate realiza într-un timp limitat, de la momentul prelevării. „Timpul a fost destul de lung, a fost un efort mare. MAI a asigurat un transport mixt, cordul a ajuns în două ore şi jumătate şi ne-am încadrat în timp. Un cord tânăr, un cord foarte bun, care a salvat o viaţă”, a precizat dr. Horațiu Suciu, după intervenție

A fost primul transplant de cord din acest an efectuat în România, după ce, pe parcursul lui 2019, la clinica din Târgu Mureș – singura care efectuează astfel de intervenții – au avut loc doar șase transplanturi de inimă, în timp ce pe listele de așteptare sunt peste 100 de pacienți care au nevoie de o inimă nouă. Medicul Horațiu Suciu consideră însă că este un semn bun și speră că autoritățile din Sănătate vor acorda o mai bună finanțare acestui sector, iar numărul de astfel de intervenții va crește.

 

Atât medicul Horațiu Suciu, cât și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, nu au uitat nici de această dată să mulțumească familiei donatorului pentru gestul făcut, da și echipajelor SMURD și de Poliție care au ajutat la transportul organelor către centrele de transplant.

Ca întotdeauna, gândurile noastre merg spre familia donatorului care, practic, era un copil, şi îmi dau seama prin ce trec. Poate o uşoară alinare este că inima copilului continuă să bată şi va bate mult timp, sperăm noi, pentru că intervenţia a fost o reuşită şi ne bucurăm de acest succes”, a declarat dr. Horațiu Suciu, care și-a exprimat speranța ca această intervenție să fie „doar startul unei revigorări în activitatea de transplant, în special în cea de transplant cardiac, care, din păcate, nu se ridică la nivelul pe care ni l-am dori, cel puţin la numărul de intervenţii”.

În același timp, Agenția Națională de Transplant a precizat la finalul unui comunicat, că își arată „recunoştinţa şi respectul pentru echipele medicale din spitalele implicate în această luptă pentru viaţă. Mulțumim Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijinul oferit în efectuarea în condiții rapide și de siguranță a transportului echipei medicale și a cordului de la Iași la Tg. Mureș. Drama prin care trece familia din județul Galați nu poate fi alinată de nimeni, dar gândul că alți 5 oameni vor trăi de pe urma gestului făcut nu poate fi decât înălțător. Vă mulțumim din inimă!”.

 


Adaugati un comentariu


 

*