Nouă vieți salvate în week-end, prin transplantul organelor a doi „îngeri”

20 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Intervențiile au fost efectuate atât în România, cât și în străinătate, dar nu ar fi fost posibile fără gestul altruist al familiilor a doi pacienți intrați în moarte cerebrală și dedicarea medicilor.

 

Sfârșitul de săptămână a fost din nou marcat de curse contracronometru pentru salvarea de vieți, mai multe echipe medicale din România și din străinătate fiind mobilizate pentru prelevarea și transplantarea organelor provenite de la doi donatori tineri.

Mobilizarea echipelor medicale a început miercuri, pe 15 ianuarie, după ce familia unui tânăr de 28 de ani a intrat în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență din Oradea și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. S-a stabilit că aceste era compatibil pentru prelevarea cordului, ficatului și a rinichilor, însă condițiile meteo au întârziat câteva zile intervențiile salvatoare. Cordul trebuia transportat în cel mai timp de la prelevare la Institutul Inimii din Târgu Mureș, însă condițiile meteo nu permiteau ca transportul să poată fi efectuat cu un elicopter SMURD. S-a luat astfel decizia ca donatorul, aflat în moarte cerebrală, să fie transportat cu ambulanța la spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș în vederea prelevării organelor, iar o primă provocare a fost menținerea în viață până la efectuarea transferului.

Vineri dimineață, donatorul a ajuns a spitalul din Târgu Mureș, iar prelevarea organelor a avut loc aici, în cursul aceleiași zile. Rinichii au fost prelevați de o echipă de la  Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar ficatul a fost prelevat de specialiștii veniți de la Institutul Fundeni. La final, echipa de la  Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg Mureş a prelevat cordul, care fost transplantat în aceeași zi.

 

A fost astfel realizat cu succes cel de-al doilea transplant cardiac din acest an, pacientul care a primit o nouă șansă la viață fiind un bărbat de 36 de ani, din Suceava. Și de această dată, echipa medicală care a efectuat transplantul a fost coordonată de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a institutului, prof. dr. Horaţiu Suciu, care a precizat că pacientul se afla în evidențele clinicii din 2012, cu insuficiență cardiacă progresivă. În urmă cu aproximativ doi ani a fost inclus pe lista pentru transplant, iar șansa lui a venit din partea familiei donatorului de 28 de ani.

A trebuit să aştepte doi ani, dar iată că a venit un cord foarte bun, care s-a comportat foarte bine şi suntem mulţumiţi să anunţăm că intervenţia a reuşit, a durat aproximativ cinci ore şi jumătate. Pentru moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului, sperăm ca în câteva zile să poată fi transferat pe secţie şi aici să urmeze tratamentul specific. Pe lista de aşteptare sunt mulţi pacienţi în continuare şi, aşa cum am mai menţionat, este vorba de o listă care este în permanentă schimbare. Unii pacienţi ies de pe listă, fiind transplantaţi sau, din păcate, uneori pierdem pacienţi prin deces şi alţii se adaugă permanent, pentru că aceste afecţiuni au o prevalenţă din ce în ce mai mare. Putem observa în practica clinică un număr tot mai mare de pacienţi, în special tineri, care se prezintă cu semne de disfuncţie cardiacă şi acest lucru nu face decât să ne convingă să continuăm această activitate”, a declarat dr. Horațiu Suciu la finalul intervenției.

 

Cursa contracronometru pentru viață a continuat și în cursul zilei de ieri, după ce doi părinți îndurerați de pierderea copilului lor, în vârstă de doar 10 ani, și-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Copilul ajunsese la Spitalul Clinic de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iaşi, cu o malformație arteriovenoasă cerebrală ruptă, iar în ciuda eforturilor medicilor de aici, nu a putut fi salvat. Intrând în moarte cerebrală.

Coordonatorul regional de transplant, dr. Raluca Neagu Movilă a anunțat Agenția Națională de Transplant imediat ce a obținut acordul familiei pentru prelevarea de organe, iar echipa ATI formată din dr. Ecaterina Olaru şi dr. Anca Rotaru a avut misiunea de a menține donatorul în condiții optime până la sosirea echipelor de prelevare. Fiind vorba de un donator copil, pe listele din România nu au fost găsiți pacienți compatibili pentru cord, plămâni și ficat, astfel că s-a luat legătura și cu agenția Eurotransplant.

Astfel, în cursul zilei de ieri, ficatul a fost prelevat de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf Spiridon din Iaşi, coordonată de dr. Ciprian Vasiluţă şi dr. Mihai Zabara, şi a fost trimis la centrul medical din BonnGermania, unde a fost transplantat unui copil de 11 ani cu hepatită autoimună. Plămânii au salvat viaţa unei fete de 15 ani, care suferea de fibroză chistică, la centrul de transplant din Viena, iar inima va bate în pieptul unui alt copil de 11 ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă și a fost salvat prin transplant la centrul medical din Hamburg. Rinichii au fost prelevaţi de echipa Spitalului Clinic C.I. Parhon din Iaşi şi au fost transplantaţi unui adolescent de 16 ani din Iaşi şi unei fete de 11 ani, aflată de 2 ani pe hemodializă, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Toate intervenţiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluţia pacienţilor fiind foarte bună.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*