Al patrulea transplant cardiac din acest an, realizat cu succes la IUBCvT Târgu Mureș

15 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Pe lista de așteptare a singurei clinici din țară care efectuează la acest moment astfel de operații se mai află 30 de pacienți care au nevoie urgentă de transplant de cord.

 

Echipa de specialiști de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș (IUBCvT) a realizat, cu succes, cea de-a patra operație de transplant cardiac din acest an. Acesta este, totodată, al patrulea transplant de cord efectuat în România în 2018, dat fiind faptul că institutul mureșean este singurul din țară în care se efectuează la acest moment astfel de intervenții. Ca de obicei, transplantul a fost efectuat în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, de o echipă coordonată de dr. Horațiu Suciu.  Acesta a precizat că, la nivelul unității medicale, numărul de patru transplanturi efectuate până acum în 2018 este unul bun, însă, raportat la nivel național, este insuficient, pentru că pe lista e așteptare de la institut se mai află 30 de pacienți care au nevoie urgentă de un transplant de cord, iar astfel de operații se efectuează mai rar, întrucât este dificil de găsit donatori compatibili.

În cazul de față a fost vorba de un pacient de 38 de ani din Arad, care mai suferise acum trei ani o intervenție chirurgicală la nivelul inimii, însă dezvoltase ulterior o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dialtativă care îi puneau viața în pericol, singura sa șansă fiind transplantul cardiac. Salvarea sa a venit din partea unei paciente de 43 de ani din Cluj, care intrase în moarte cerebrală în urma ruperii unui anevrism cerebral. Rudele acesteia au fost de acord cu prelevarea de organe, iar testele au stabilit faptul că inima era compatibilă cu pacientul din Arad.

 

Dr. Horațiu Suciu

Prelevarea a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, unde a fost trimisă o echipă de specialiști de la institutul din Târgu Mureș. Inima a fost apoi transportată cu un elicopter SMURD la Centrul de transplant cardiac mureșean, unde pacientul era pregătit deja pentru operația de transplant.

Dr. Horațiu Suciu a declarat că intervenția a durat aproximativ 10 ore, de la pregătirea pacientului, până la transplantul propriu-zis, precizând că operația a fost ceva mai complicată, dat fiind faptul că pacientul aveau un istpric medical încărcat.

„Întotdeauna, la pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenţie, toate manevrele sunt mult mai dificile şi toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenţie. De aceea şi hemostaza a fost mai laborioasă şi pacientul a fost supus unei circulaţii de asistare prelungită. În acest moment, situaţia este stabilă şi sperăm să se menţină în continuare. Deşi pentru orice pacient aflat în ziua zero a unei intervenţiei chirurgicale orice evoluţie este posibilă, noi suntem optimişti. Pacientul era la limita resurselor biologice şi acest transplant a venit ca o intervenţie salvatoare de viaţă”, a declarat acesta la finalul intervenției.

Medicul a subliniat că la reușita acestei operații a contribuit o echipă complexă, formată din șapte medici. „Am fost o întreagă echipă, la un moment dat erau 7 medici în sală. Mă bucur că avem o echipă care este prezentă când e nevoie. Nu vorbim despre recompense, lucrurile se fac din entuziasm, din orgoliu profesional şi din dorinţa de ajuta pacienţii aflaţi în suferinţă şi acesta este cel mai important”, a mai precizat dr. Horațiu Suciu.

 

Vorbind despre situația la nivel național în ceea ce privește transplantul cardiac, acesta a precizat că cele 4 operații efectuate până în prezent sunt foarte puține, dat fiind faptul că pe listele de așteptare se mai află 30 de pacienți care au nevoie de o inimă nouă „azi sau mâine”, cărora li se adaugă pacienții încă nedepistați. Numărul mic de donatori, în condițiile în care vorbim de un tip de transplant ce impune mult mai multe rigori, face ca numărul de pacienți salvați să rămână foarte mic.

„La nivel de clinică, 4 transplanturi de la începutul anului, poate fi un număr bun. Dacă vorbim de ţară, este foarte puțin, pentru că sunt foarte mulţi pacienți care așteaptă un transplant de cord, din păcate, mulţi dintre ei nedepistaţi.  În continuare pacienţii nu sunt diagnosticaţi la timp, nu sunt monitorizaţi şi trataţi cum trebuie, astfel mulţi dintre ei nu ajung la indicaţia de transplant. De altfel şi donatorii sunt mult prea puţini, partea de donare de organe este prea mică. Există un dezinteres de ambele părţi, atât pe partea identificării donatorilor şi tot ceea ce urmează, inclusiv acordul familiilor, fiindcă şi aici se observă o scădere a dorinţei de a dona, şi un dezinteres din partea corpului medical şi în special a cardiologilor, care trebuie să identifice pacienţii cu insuficienţă cardiacă şi să îi îndrepte spre centrele care fac transplant”, mai spune dr. Horațiu Suciu.

Pacienta de la Cluj a salvat și viața altor trei pacienți, familia fiind de acord și cu prelevarea altor organe. Astfel, ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Fundeni, fiind ulterior transplantat aici unui pacient cu probleme hepatice grave, iar ambii rinichi au fost prelevați de specialiștii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, ajungând apoi la doi pacienți ai institutului aflați pe lista de așteptare pentru un transplant renal.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*