Romania a depasit media europeana la transplantul cardiac

13 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Zilele trecute a fost efectuat cel de-al 11-lea transplant de cord la Institutul Inimii de la Targu Mures, ceea ce reprezinta un record, atat pe plan national cat si la nivel european.

 

transplant operatieRecordul prefigurat inca din prima parte a acestui an a fost confirmat zilele trecute, cand specialistii Institutului de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures au anuntat realizarea, cu succes, a celui de-al 11lea transplant cardiac efectuat in 2016, depasind astfel media inregistrata la nivelul majoritatii centrelor similare din Europa.

Acest succes era previzibil, in conditiile in care, la inceputul lunii aprilie, la Targu Mures fusesera realizate deja cinci transplanturi cardiace, tot atatea cate se realizasera in 2015, pe durata unui an intreg. In lunile urmatoare, ritmul alert a mai scazut, insa chiar si asa, in interval de cateva luni, numarul transplanturilor de cord s-a dublat, fiind depasit recordul national si ajungandu-se la nivelul mediei europene consemnate la nivelul marilor centre de performanta in domeniu.

La sfarsitul saptamanii trecute, aceasta medie a fost chiar depasita, odata cu realizarea, cu succes, a celui de-al 11lea transplant cardiac din acest an, intr-un moment in care activitatea de transplant la nivel national parea ca a intrat intr-un impas, pe fondul scandalului legat de acreditarea unor centre care nu indeplineau conditiile necesare.

 

organe transplantIn cazul transplantului cardiac este necesara indeplinirea mai multor conditii fata de operatiile de transplant pentru alt organe, si din aceasta cauza numarul donatorilor compatibili este mult mai mic, implicit cel al interventiilor din acest domeniu. Aparitia unui astfel de donator este o chestiune care tine strict de domeniul hazardului, astfel ca acuzatiile conform carora acest nou transplant a fost special programat in pragul alegerilor, pentru a fi exploatat electroal, pot fi calificate drept cele mai mari aberatii debitate vreodata, de cineva, intr-o campanie electorala.

In cazul de fata, aparitia donatorului a fost rezultatul unui eveniment rutier nefericit, in urma caruia o tanara de 34 de ani din Miercurea Ciuc a intrat in moarte cerebrala. Aceasta a ajuns la spitalul din Targu Mures, insa medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva, iar rudele si-au dat acordul pentru prelevarea de organe.

 

Dr Horatiu Suciu si dr. Radu Deac

Dr Horatiu Suciu si dr. Radu Deac

Inima tinerei era compatibila cu un pacient de 46 de ani din Gorj, care se afla pe lista de asteptare pentru un transplant de mai bine de un an. In spitalul de la Targu Mures a fost prelevat atat cordul, cat si rinichii si ficatul, organe care au fost ulterior trimise la Cluj si la Bucuresti, unde au fost transplantate altor pacienti.

Inima a fost trimisa la Institutul Inimii din Targu Mures, unde operatia de transplant a fost efectuata cu succes. Coordonatorul echipei medicale a fost si de aceasta data medicul Hotatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul institutului, la interventie participand si medicul Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.

La finalul operatiei, acesta a anuntat ca, odata cu aceasta interventie a fost consemnat cel mai mare numar de transplanturi cardiace realizate intr-un an la institutul din Targu Mures, fiind depasita totodata si media inregistrata la nivelul centrelor performante din Europa, unde se realizeaza circa 10 transplanturi anual.

La randul sau medicul Horatiu Suciu a declarat ca „unsprezece transplanturi reprezinta o realizare importanta, este peste media majoritatii centrelor din Europa — majoritatea fac 10 pe an. Exista doar cateva centre care fac intre 10 si 20, si aici ne inscriem si noi acum si speram ca la anul sa facem si mai mult. Este, insa, o activitate foarte dificila care trebuie sprijinita”.  

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*