Primul transplant cardiac din acest an, realizat după o pauză de nouă luni și jumătate
Viața unui pacient de 54 de ani a fost astfel salvată, la fel întâmplându-se și în cazul altor trei pacienți care au primit rinichii și ficatul prelevate de la un donator din Oradea.
După o pauză de mai bine de nouă luni, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș a fost reluată, ieri activitatea de transplant.
În urma primei prelevări de inimă din acest an, realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Oradea, specialiștii târgmureșeni au salvat viața unui pacient de 54 de ani din Galați, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu terminal. Ultimul transplant cardiac fusese efectuat la clinica mureșeană în luna iunie a anului trecut, aceasta fiind, de altfel, singura intervenție chirurgicală de acest gen efectuată în 2017.
Medicul Horațiu Suciu, șeful clinicii, a recunoscut că medicii din echipa pe care o coordonează au avut oarecare emoții înainte de a intra în sală, dat fiind faptul că trecuseră mai bine de nouă luni de când efectuaseră o astfel de operație, dar a ținut să precizeze că totul a decurs bine, intervenția a fost una reușită.
Intervenția a fost posibila datorită gestului altruist făcut de familia unui bărbat de 36 de ani din Oradea, care suferise un accident cascular cerebral în urma căruia se instalase moartea cerebrală, starea sa devenind ireversibilă. Rudele acestuia și-au dat acordul pentru prelevarea multiplă de organe – un gest tot mai rar în ultima vreme – astfel că la Oradea, mai multe echipe formate din medici specializați în prelevarea de organe, din București, Cluj și Târgu Mureș, împreună cu medicii orădeni au prelevat inima, rinichii, ficatul, corneele, țesut osos, tendoane, organe care au salvat mai multe vieți.
Cazul a reperezentat, totodată, o dublă premieră pentru spitalul din Oradea, aceasta fiind prima prelevare de cord din acest an în România, dar și prima dată când pentru transportul organelor a fost folosit heliportul unității medicale, inaugurat în urmă cu un an. „Această operaţie de prelevare a fost a treia în acest an în Oradea, însă este prima la nivel naţional, din 2018, în cadrul căreia s-a pelevat cordul. Echipa de la Bucureşti a fost condusă de dr. Radu Zamfir, echipa de la Târgu Mureş de Cosmin Opriş, iar cea de la Cluj, de Liviu Constantin. Mulţumim familiei pentru acest gest”, a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant din cadrul SCJU Oradea, pentru presa locală.
Cordul a fost prelevat în cursul dimineții de ieri de o echipă medicală sosită de la Târgu Mureș, după care a fost transportat cu elicopterul, la Institutul Inimii de aici. „Intervenţia de prelevare a cordului a decurs normal, conform protocolului. Un cord bun, vreau să mulţumesc familiei pentru gestul umanitar pe care l-a făcut pentru salvarea unei alte vieţi”, a spus la rîndul său dr. Opriș, coordonatorul echipei IUBCvT aflată la Oradea.
De la același pacient au fost prelevați ambii rinichi, care au fost apoi transplantați altor pacienți care se aflau pe lista de așteptare a Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Ficatul și corneele au ajuns la București, iar celelalte organe prelevate au vor ajuta, de asemenea, mai mulți pacienți, să-și rezolve afecțiuni grave.
„A fost o operaţie cu un grad de dificultate mediu pentru noi, e ceva ce facem într-o manieră algoritmizată. Este ceva mai complex când sunt mai multe echipe care prelevează mai multe organe, deci prelevare cardiacă, de exemplu, dar ne-am descurcat bine”, a declarat, după finalizarea intervenției, dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg la Institutul Clinic Fundeni, unde a ajuns ficatul datorită căruia un pacient aflat în stare gravă a primit o nouă șansă la viață.
Elicopterul cu inima salvatoare a aterizat la Târgu Mureș la orele amiezei, iar la scurt timp, echipa medicală coodronată de dr. Horațiu Suciu a început operația de transplant care s-a desfășurat pe durata cinci ore și jumătate.
Medicii au trecut repede peste emoțiile despre care a amintit dr. Horațiu Suciu, astfel că intervenția a decurs bine, transplantul fiind unul reușit iar starera pacientului la iesirea din sala fiind una foarte bună.
„Mă bucur să vă anunţ că în cursul acestei zile am efectuat un transplant cardiac, la un pacient în vârstă de 54 de ani, din judeţul Galaţi, aflat în evidenţa clinicii de mai bine de un an, cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Din fericire a fost un organ disponibil, un donator la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, donator de 36 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi, din păcate, s-a instalat moartea cerebrală. În această situaţie s-a decis prelevarea organelor, inclusiv cordul, ficatul şi cei doi rinichi. Cordul, ca de obicei, a ajuns la Târgu Mureş pe cale aeriană”, a spus medicul Horaţiu Suciu, după finalizarea intervenției .
Șeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Târgu Mureș a reamintit, totodată, că activitatea de transplant de organe în general, și cea de transplant cardiac, în mod particular, înregistrează un puternic declin în România, principala cauza fiind lipsa donatorilor.
„E un lucru care ne îngrijorează şi ne supără, pentru că se fac mult prea puţine transplanturi în România, comparativ cu orice ţară din Europa şi eu consider că este păcat, pentru că resursă umană pregătită există şi este vorba despre organizarea mult mai eficientă a activităţii de transplant. E imposibil să fie atât de puţini donatori într-o ţară ca România. Pe de altă parte, e foarte important ca şi activitatea aceasta să fie reflectată obiectiv, fără patimi şi alte interese”, a precizat dr. Horațiu Suciu. Acesta și-a argumentat afirmațiile dând exemplul clinicii pe care o conduce, care, în 2016 a realizat 11 transplanturi de cord, depășid media unor clinici mari din Europa, pentru ca anul trecut să realizeze doar un singur transplnt, și apoi, după multe luni de pauză, transplantul de ieri, care este primul din acest an.
Acesta a făcut o comparație cu alte țări europene, precizând că în Croația s-au efectuat 5 transplanturi cardiace în două săptămâni, tot aici făcându-se circa 40 de transplanturi pe an, la o populație ce numără doar 3-4 milioane de locuitori. În Italia, unde anul trecut au avut loc 250 de transplanturi, dr. Suciu a menționat că responsabilii cu transplantul au fost nemulțumiți, considerând că este prea puțin.