Ziua Inimii, marcata la Targu Mures printr-un nou transplant cardiac

Familia unui tanar de 29 de ani a acceptat sa salveze alte vieti, acceptand donarea de organe. La Spitalul Clinic Judetean din localitate a avut loc cu acest prilej, prima prelevare multi-organ si multi-tesut, astfel fiind prelevate inimii, rinichii, ficatul, corneea, precum si grefe de piele si de os.

 

prelevare organeVietile a patru pacienti cu afectiuni renale, hepatice si cardiace au fost salvate zilele acestea datorita gestului altruist facut de familia unui tanar de 29 de ani care a ajuns la spitalul din Targu Mures dupa ce suferise un traumatism cranio-cerebral sever. Din cauza hematomului si hemoragiei cerebrale provocate de acest traumatism, tanarul a intrat curand in moarte cerebrala. Parintii tanarului au reusit sa treaca peste durerea pierderii celui drag si au fost de acord cu prelevarea de organe si tesuturi, dupa ce medicii le-au transmis ca starea pacientului era ireversibila si nu mai puteau face nimic pentru a-l salva.

Avand acest acord, la spitalul muresean s-a efectuat astfel prima prelevare multi-organ si multi-tesut, pacientul in moarte cerebrala fiind pregatit si mentinut in viata de o echipa medicala de la sectia ATI coordonata de dr. Otilia Olimpia Moldovan, pana la sosirea echipelor de specialisti in prelevarea de organe.

Miercuri noapte, echipele de transplant de la Cluj, Bucuresti, si chiar de la Viena, impreuna cu specialistii de la Institutul Inimii din Targu Mures au prelevat tot ce se putea.

 

prelevare organe targu muresA fost o adevarat lupta contra-cronometru in Blocul operator al sectiei de Chirurgie. In jurul orei doua noaptea au sosit echipele de la Bucuresti, Viena si Cluj Napoca, pentru prelevarea unor organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Organele au fost recoltate, in ordinea: cord, plaman, ficat, rinichi, ulterior fiind recoltate os, tendon, cornee si piele”, a precizat dr. Andrei Burghelea, coordonatorul echipei de transplant de la Targu Mures.

Echipa de medici de la spitalul AKH din Viena venise pentru a preleva plamanii, insa cu ocazia evaluarii organelor, medicii austrieci au constatat ca plamanii nu indeplineau toate conditiile pentru a fi transplantati. Este a doua oara cand medicii de la AKH au venit pentru prelevare de plamani in Romania, conform protocolului medical international, pentru a preleva plamani, dar s-au intors in Austria cu mainile goale, neputand preleva plamanii donatorilor. Dr. Thomas Schweiger a explicat ca in anumite circumstante, calitatea testului poate fi influentata. Trebuie sa fie calitatea perfecta a tesutului plamanilor ca rezultatul perfect al procedurii. Daca ai orice dubii, mai bine renunti”. 

 

 

organe prelevateAltfel au stat lucrurile cu inima, rinichii si ficatul pacientului, organe ce au fost prelevate si transportate ulterior la centrele specializate, unde au fost transplantate altor pacienti. Totodata s-a prelevat si corneea precum si grefe de piele si tesut osos.

Cordul a ramas la Targu Mures si a fost transplantat la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant. A salvat voiata unui barbat aflat de trei ani pe lista de asteptare pentru transplant cardiac. Rinichii au fost dusi la Cluj-Napoca, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, pentru a fi transplantati la doi pacienti, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, pentru salvarea unei alte persoane. Corneea a ajuns la Spitalul Militar Central Bucuresti, grefele de os la Banca de Tesut de la Spitalul Colentina, iar pielea a fost trimisa la Banca de Piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu Bucuresti.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresOperatia de prelevare a fost urmata la scurt timp de  transplantul de cord, un pacient de 55 de ani fiind deja pregatit la Institutul Inimii din Targu Mures pentru a primi o noua sansa la viata. El a primit o inima noua chiar in ultimele ore ale zilei de 4 mai, data la care este marcata Ziua Nationala a Inimii. Medicii mureseni au sarbatorit aceasta zi efectuand cu succes al saptelea transplant cardiac din acest an. „Am aniversat Ziua Inimii prin efectuarea unui transplant cardiac, al saptelea din acest an, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures. Este vorba despre un pacient in varsta de 55 de ani, din Targu Mures, aflat intr-un stadiu avansat de insuficienta cardiaca, care se afla pe lista de asteptare de peste un an de zile si care era la capatul resurselor biologice. Este o viata salvata printr-un procedeu extrem de dificil si de inalta performanta, care demonstreaza inaltul profesionalism al personalului de la Targu Mures. Ne bucuram pentru acest pacient, cum ne bucuram pentru toti ceilalti sase pacienti pe care am reusit sa-i transplantam in acest an. Suntem convinsi ca in acest fel putem ajuta foarte multi pacienti aflati in insuficienta cardiaca sa aiba o viata mai buna si mai lunga”, a declarat la finalul interventiei dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*