Primul Heliport functional pe acoperisul unui spital judetean, la Oradea

28 martie 2017 | 0 comentarii |

Spitalul oradean a scris, astazi, istorie in medicina romaneasca, aici realizandu-se primul zbor pe un heliport realizat pe acoperisul unui spital judetean din Romania.

 

zbor elicopter smurd spital ordea - heliportLa doar o zi dupa ce a fost declarat orasul resedinta de judet cu cele mai bune servicii medicale, Municipiul Oradea bifeaza inca o premiera. Medicina romaneasca a scris astazi, istorie, la Spitalul Clinic Judetan de Urgenta din localitate, care dispune de primul heliport functional realizat pe acoperisul unui spital judetean din Romania.

Pe acoperisul de la etajul V al unitatii medicale a aterizat, astazi, primul elicopter medical. Medicii au fost atat de emotionati, incat unii au plans de bucurie. Tot premiera a fost, ca procedura, si zborul-test efectuat de personalul navigant care, desi este unul experimentat, cu multe ore de zbor la activ, a aterizat/decolat pe un heliport aflat pe acoperisul unei cladiri pentru prima data, un astfel de zbor nemaifiind efectuat de pilotii SMURD decat pe simulator.

Asa cum a declarat dr. Gheorghe Pop, managerul unitatii medicale, investitia, a fost inaugurata in 2015 si a costat aproape un milin si jumatate de lei, dar s-a intarziat darea in folosinta din cauza unor finisaje si a autorizatiilor care trebuiau obtinute de la Autoritatea Aeronautica Civila. In realizarea heliportului s-au implicat atat Ministerul Sanatatii si Primaria Oradea, cat si diferiti sponsori care au inteles importanta acestui proiect pentru sanatatea si viata oradenilor. „Sufletul poriectului” a fost insa medicul Hadrian Borcea, seful Unitatii de Primiri Urgente a spitalului ordean si coordonator al SMURD.

 

heliport-oradea5Medicii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Oradea vor putea salva, de acum incolo, mai multe vieti, dupa ani intregi de stres, constrangeri si lupta cu birocratia. Construit pe stalpi imensi, cu plase de jur imprejur si elemente de siguranta, heliportul pe care poate ateriza, incepand de astazi, elicopterul SMURD pentru a aduce sau pentru a prelua bolnavii, a fost realizat pe un perimetru de 25mp, pe acoperisul unitatii medicale.  Si, cum, in cazul interventiilor de urgenta, fiecare secunda conteaza, pacientii aflati in stare grava, care necesita transfer urgent la Oradea au, de acum, sanse mai mari la viata. Acestia ajung direct in sala de operatii si nu se mai pierde timp pretios cu transferul lor de pe stadionul orasului.

Managerul unitatii medicale, dr. Gheorghe Carp, a precizat ca heliportul beneficiaza de conditii speciale, specifice acestui tip de heliport, iar pentru asta a apreciat ca cel mai mare merit il areparintele proiectului, dr. Hadrian Borcea, care a pornit de la un program finantat de Petrom in urma cu cinci ani si a ajuns la ce se vede acum. Este primul heliport pe un spital din Romania si tocmai de aceea a fost nevoie de foarte multe acte”, a spus dr. Carp, multumind tuturor celor care s-au implicat si au sustinut acest proiect.

 

Dr. Hadrian Borcea si dr. Raed Arafat

Dr. Hadrian Borcea si dr. Raed Arafat

Dr. Hadrian Borceainitiatorul proiectului, spune la randul sau ca, in primul rand, existenta heliportului inseamna foarte mult pentru pacienti, pentru ca „se scurteaza cu 30-40 de minute timpul in care un pacient vine sau pleaca din spitalul Oradea. Am pornit de la faptul ca un pacient critic parcurge 20 de minute de la Spital la Aeroport, plus doua transferuri de pe o targa pe alta, se pierde cel putin o jumatate de ora, iar in multe cazuri aceasta face diferenta intre viata si moarte. Acum, pacientul va urca, de pe sectie, cu liftul si va fi in cateva minute in elicopter. Zborurile vor fi platite de Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne. Pentru inceput vom avea o medie de o aterizare pe zi dar speram sa ajungem in scurt timp la doua. Speram ca pana in decembrie sa avem finalizata si autrorizarea si balizarea pentru a folosi heliportul si noaptea”, multumind  Petrom si Holcim care au sponsorizat semnificativ proiectul, precum si Fundatiei pentru SMURD care a manageriat fondurile.

Proiectul heliportului de pe acoperisul spitalului din Oradea este vechi de 7 ani, dar autorizarea a intarziat doi ani deoarece Autoritatea Aeronautica Civila Romana a impus dotari suplimentare pentru siguranta operatiunilor, heliportul fiind dotat si pentru interventii de noapte. Saptamana trecuta, aceasta autoritate a eliberat autorizatia de functionare, iar in aceasta dimineata, pilotii SMURD au facut aterizari si decolari cu elicopterul, astfel ca heliportul este, de acum, functional.

 

Dr. Carmen Pantis

Dr. Carmen Pantis

Oradea este este unul din cele mai importante centre de recoltare a organelor pentru transplant din Romania, iar existenta heliportului va scurta drumul acestor organe catre oamenii a caror viata depinde de ele.

Dr. Carmen Pantis, coordonatorul Programului de Transplant Bihor, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca „avand in vedere importanta donarii de organe si a Centrului Regional Oradea in aceasta activitate, heliportul este extrem de important. In activitatea programului de transplant vom avea un suport legat de minute de aur castigate in transportul organelor prelevate, spre centrele de transplant unde vor ajunge, astfel, mult mai rapid. Superbe clipe angajatii mai vechi din ATI, care au plans de bucurie. Cine si-ar fi putut imagina asa ceva in urma cu 32 ani? E primul heliport pe un spital judetean in Romania, iar asta nu poate decat sa ne faca mandri”, a precizat dr. Pantis.

Medicii oradeni estimeaza ca heliportul ar putea fi folosit, in medie, de doua ori pe zi, iar beneficiari vor fi oradenii si nu numai ei. Deocamdata se foloseste elicopterul SMURD, dar spitalul ordean vrea ca in viitor sa aiba si propriul aparat de zbor medicalizat.

Sansele de supravietuire ale pacientilor aflati in stare critica vor creste, astfel,  considerabil, iar de acum inainte, elicopterul SMURD, care stationeaza la Arad, poate prelua oricand bolnavii in stare grava, pentru a-i transporta de urgenta la clinici din Cluj Napoca sau Timisoara.

 

IMAGINI VIDEO PUSE LA DISPOZITIE DE DR. CARMEN PANTIS. MULTUMIM!

 


Adaugati un comentariu


 

*