Câștigurile medii din Sănătate au scăzut cu 2,1% în februarie

Ministerul Muncii susține că această situație de datorează diferenței de zile libere dintre lunile ianuarie și februarie.

 

Un raport dat publicității zilele acestea de Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că Sănătatea și Asistența socială se numără printre sectoarele în care s-au înregistrat scăderi ale veniturilor în luna februarie, comparativ cu prima lună din an. Astfel, conform datelor INS, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,1% în cele două sectoare pe parcursul lunii februarie, confirmând astfel avertizările anterioare ale specialiștilor din sistem.

Olguța Vasilescu explică aceste scăderi ale veniturilor medii din Sănătate și Asistență socială prin faptul că „e normal să se întâmple acest lucru, dat fiind faptul că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis cele opt zile de weekend, şi zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar opt zile nelucrătoare”, a declarat ministrul, menționînd însă că „în luna martie este o creştere de 20% în învăţământ şi sănătate, unde se creşte direct pe grila din 2022”.

 

Într-un comunicat al Ministerului Muncii se menționează că „în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, faţă de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end”. Explicația vine însă în contextul în care același minister promisese că salariile vor creşte în domeniul sanitar, iar în cazul unor categorii de angajaţi, printre care şi medicii, acestea se vor dubla sau chiar tripla.

În comunicatul amintit se mai arată că interesul pentru sectorul Sănătății este tot mai ridicat, amintindu-se faptul că în luna ianuarie, în acest domeniu s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se prefigurează angajări de acelaşi nivel, ceea ce înseamnă o creştere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, care sunt mai mici decât ale celor cu vechime.

 

Reprezentanții Ministerului Muncii mai susțin că diminuări similare ale veniturilor medii din cele două sectoare de activitate s-au înregistrat pentru aceeași perioadă și în anii precedenți, motivele fiind aceleași. „Precizăm că şi în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuaţie similară între lunile ianuarie şi februarie, în ceea ce priveşte salarizarea, din aceleaşi motive precum cele enunţate anterior”, se arată în comunicatul instituției.

Datele INS arată însă că, deși au existat scăderi ale veniturilor în aceste sectoare și în anii anteriori, ele au fost mai mici decât în 2018. Spre exemplu, în 2017, câștigul salarial mediu net în sănătate și asistență socială a scăzut în februarie, cu 1,2%, iar în aceeași perioadă din 2016, cu 0,7%.

În sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice s-au înregistrrat însă creșteri ale veniturilor. Salariile medii nete au crescut cu 12,8%, acesta fiind domeniul cu cea mai mare creștere în luna februarie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*