Epidemia de gripă a „lovit” și patru buzoieni. Nicunul nu fusese vaccinat

7 februarie 2018 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică a anunțat în cursul zilei de astăzi, că cele patru cazuri au fost confirmate la „Victor Babeș”, iar în spitalele din județ a fost restricționat accesul vizitatorilor, în secțiile cu risc crescut pentru pacienți fiind chiar interzise vizitele aparținătorilor. 

 

Deși situația nu este la fel de gravă ca în cazul altor județe din țară, unde au fost înregistrate până acum decese, iar numărul pacienților confirmați cu gripă este unul mare, Buzăul nu a fost ocolit de valul  de gripă declanșată în cursul acestui an. Dr. Carmen Scântei, coordonator Compartiment Epidemiologie din cadrul DSP Buzău, a anunțat în această după-amiază că la nivelul județului au fost confirmate patru cazuri de gripă. „Este vorba de trei copii, cu vârste 2, 5 și 14 ani, și un adult  care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică. Toți cei patru pacienți au fost diagnosticați și confirmați cu gripă, la spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș, din Capitală. Doi dintre copii s-au prezentat inițial la Urgențe Pediatrie, la Spitalul Județean Buzău, unde au fost diagnosticați cu viroză respiratorie. Ulterior au ajuns la clinica din București, unde după ce li s-au făcut analize specifice, a fost confirmat diagnosticul de gripă, de către laboratorul de referință, a precizat dr. Carmen Scântei,  menționând că niciunul din cei patru pacienți nu fusese vaccinat antigripal.

Chiar dacă la Spitalul Județean de Urgență se prezintă, zilnic, aproximativ 70 de copii cu afecțiuni respiratorii în urgență, iar secția Pediatrie este arhiplină, medicul epidemiolog spune că la acest moment nu se poate vorbi de un focar gripal la nivelul județului, cei patru pacienți confirmați fiind din localități diferite, însă este de așteptat ca în perioada următoare să apară noi cazuri de gripă.

 

Dr. Carmen Scantei

Până la acest moment, în județ au fost vaccinate antigripal aproximativ 19.000 de persoane, în ultimul timp constatându-se o creștere a numărului celor care se adresează medicilor de familie, pentru a fi imunizați. „Mulți dintre cei aflați în grupele de risc s-au lăsat păcăliți de creșterea temperaturilor din prima parte a sezonului rece și au considerat că nu vor mai avea nevoie de vaccin, însă, odată cu răcirea vremii și apariția tot mai multor cazuri de îmbolnăviri în țară, se constată o creștere a numărului de persoane care se prezintă la medicii de familie pentru a le se administra vaccinul antigripal”, a declarat dr. Scântei.

Medicul spune că s-au luat și măsurile ce se impun la nivelul unităților sanitare. Pentru a preveni răspândirea virusului în rândul pacienților internați a fost restricționat accesul în anumite secții din Spitalul Județean și din celelalte spitale din județ, iar în alte secții, accesul vizitatorilor a fost interzis. „Este vorba de secții în care pacienții prezintă risc mare de a fi contaminați, cum ar fi secțiile de Chirurgie, Oncologie, Neonatologie, Boli Infecțioase, ATI, unde accesul vizitatorilor fost interzis. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o măsură punitivă, ci are rolul de a-i proteja pe pacienți, care au imunitatea scăzută. În celelalte secții, vizitele sunt restricționate, pacienții putând fi vizitați de o singură persoană, iar vizita nu poate dura mai mult de 10 minute”, a mai precizat medicul epidemiolog de la DSP.

 

Specialiștii în sănătate publică au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că numărul de îmbolnăviri și de cel al deceselor înregistrate până acum, în România, a depășit pragul epidemic, astfel că putem vorbi de o epidemie de gripă.

De la începutul sezonului rece au fost diagnosticate peste 300 de cazuri de gripă clinică la nivel național, dar de la începutul acestui an au fost consemnate și 12 decese. În cursul zilei de azi a mai fost anunțat decesul a doi pacienți din Mureș, după ce, la începutul acestei săptămâni, o pacientă cu leucemie care se afla internată la Institutul Oncologic din Iași și care a contractat virusul în spital a decedat. Organismul și așa foarte slăbit din cauza leucemiei și a tratamentului pe care pacienta îl urma nu a mai putut face față infecției cu virusul gripal, iar femeia a decedat după câteva ziele. Situația la institutul oncologic ieșean este una foartre delicată, întrucât 11 pacienți cu cancer au contractat virusul adus în spital, cel mai probabil de un aparținător venit în vizită, unitatea medicală fiind în carantină.

Numai în ultima săptămână au fost raportate 283 cazuri noi de gripă, numărul total de infecții acute respiratorii depășind 87.000, fiind totuși mai mic decât numărul de îmbolnăviri înregistrat în perioada similară a anului trecut, când numărul persoanelor infectate depășea 102.000.

 

Atât specialiștii din cadrul DSP Buzău cât și responsabilii din sănătate la nivel național, în frunte cu ministrul Sorina Pintea, susțin că cea mai eficientă metodă pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea antigripală.

„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, declara zilele trecute ministrul Sorina Pintea.

Totodată specialiștii atrag atenția populației să nu apeleze la automedicație și mai ales să nu iși administreze antibiotice, întrucât medicamentele din această gamă nu se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc, problema fiind că nulte dintre aceste persoane ignoră necesitatea de a se vaccina și, implicit, riscul la care se expun.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*