Vaccinul gripal si cel hexavalent au ajuns la Buzau

17 octombrie 2016 | 0 comentarii |

In zilele urmatoare se demareaza imunizarea antigripala in randul persoanelor din institutiile de ocrotire sociala si a personalului medical, iar vaccinul hexavalent se va distribui medicilor de familie, pentru recuperarea, in parte, a  restantierilor, cantitatea fiind insuficienta.

 

vaccinuri1Campania de vaccinare impotriva virusului gripal urmeaza sa fie demarata in zilele urmatoare la Buzau, dupa ce Directia de Sanatate Publica a primit o prima transa, din cele 30.000 de doze de vaccin pe care le-a solicitat Ministerului Sanatatii. Deocamdata, la DSP au ajuns 5.700 de doze, iar in curand, Ministerul Sanatatii va mai trimite la Buzau inca 1.800 de doze.

In cazul in care acest stoc se va epuiza inainte de incheierea sezonului de vaccinare, medicii de la DSP Buzau au fost instiintati, printr-o adresa, ca exista posibilitatea distribuirii unei a treia transe, de 2.500 de doze vaccinuri. In total, la Buzau ar putea ajunge astfel 10.000 de doze de vaccin pentru acest sezon, cantitatea reprezentand doar o treime din cea solicitata ministerului. Nu ar fi primul an in care DSP Buzau primeste mai putine vaccinuri decat cantitatea solicitata, in conditiile in care , la nivelul judetului, numarul total al persoanelor aflate in categoriile de risc este de aproximativ 35.000. Experienta anilor anteriori a demonstrat insa ca multi dintre cei aflati in aceste categorii de risc nu se vaccineaza si ramane de vazut daca de aceasta data dozele de vaccin antigripal repartizate de Ministerul Sanatatii vor fi suficiente.

Odata cu vaccinul gripal, la DSP Buzau au ajuns si 2.420 de doze de vaccin hexavalent, ce urmeaza a fi distribuite medicilor de familie.

 

vaccinPentru inceput, cele 5.700 de doze de vaccin gripal care se afla deja la Buzau vor fi folosite pentru imunizarea cadelor medicale si a persoanelor institutionalizate in centrele de ocrotire sociala, categorii expuse riscului de imbolnavire. Ulterior, pe masura ce persoanele din aceste categorii vor fi imunizate si vor fi primite si celelalte transe de vaccin, se vor imuniza si celelalte categorii de risc, respectiv femeile gravide, bolnavii cu afectiuni cronice, batranii trecuti de 65 de ani si copiii cu varste de peste 6 luni.

La nivel national, Ministerul Sanatatii a anuntat ca au fost achizitionate 360.000 de doze de vaccin gripal. Acesta este, si anul acesta, achizitionat tot din strainatate, in conditiile in care productia la Institutul Cantacuzino nu a fost reluata. Specialistii spun ca, in cazul in care campania de vaccinare antigripala va fi intens promovata, numarul de doze ar putea fi insuficient,  acesta fiind, de altfel, foarte mic in comparatie cu numarul de persoane aflate in categoriile de risc. Pe de alta parte, daca populatia nu va fi informata prin promovarea acestei campanii de vaccinare, medicii spun ca este posibil ca acest stoc chiar sa ramana neepuizat.

 

vaccin In cazul persoanelor din categoriile de risc, vaccinarea impotriva virusului gripal este gratuita, insa oricine doreste sa se protejeze isi poate face acest vaccin, care poate fi achizitionat si din farmacii.

Luna octombrie este perioada optima pentru inceperea campaniei de vaccinare impotriva gripei, intrucat exista timp suficient ca vaccinul sa isi faca efectul pana la debutul sezonului gripelor, care incepe de obicei in ultima perioada a lunii decembrie.

Anul trecut s-a inregistarat o crestere usoara a numarului de persoane care s-au vaccinat, insa numarul acestora ramane in continuare mic, in comparatie cu cel al persoanelor din categoriile de risc, primele care ar trebui sa se imunizeze. La nivel national s-au inregistrat 107 decese datorate gripei, fiind vorba in majoritate de astfel de persoane din categoriile de risc, care nu se imunizasera.

Deocamdata, romanii sunt loviti de viroze, la nivel national, in ultima saptamana inregistrandu-se peste 72.000 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), cu aproape 40 la suta mai multe cazuri decat in aceeasi perioada a anului trecut.

 

lege vaccinareIn ceea ce priveste vaccinul hexavalent, care lipseste de cateva luni din cabinetele medicilor de familie, cele 2.420 de doze vor fi distribuite medicilor de familie care, ultima data, au primit acest vaccin in luna mai. Acestia vor putea astfel sa administreze dozele primite acum copiilor restantieri, dar nu in totalitate, si nici nu vor avea posibilitatea sa imunizeze si copiii care devin eligibili in aceasta perioada. „Vaccinul hexavalent, necesar pentru imu­nizarea copiilor impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei virale B, poliomielita, Haemphilus tip b, va fi distribuit medicilor de familie, in functie de solicitarile pe care acestia le adreseaza DSP, se va utiliza in primul rand pentru a se putea recupera restantierii. Avem aproape 3.000 de restantieri, iar de la inceputul anului au fost imunizati cu acest vaccin 4.525 de copii. Speram sa primim, insa, o noua transa, pentru recuperarea tuturor respantierilor si pentru a putea vaccina si copiii care devin, intre timp, eligibili”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

   Potrivit Ministerului Sana­ta­tii, primul lot de vaccin hexa­valent, de 115.000 de doze, se distribuie in teritoriu in cursul acestei saptamani, iar DSP-urile vor anunta medicii de familie, in vederea demararii programului de vaccinare a copiilor eligibili si a celor care inca nu au fost  imunizati in acest sens. A doua transa, de 140.000 de doze, va ajunge in tara pana la data de 31 octombrie.

 

vaccin bebeDe asemenea, Ministerul Sanatatii promite ca in urmatoarele trei saptamani, va ajunge in maternitati si vaccinul BCG, care protejeaza bebelusii impotriva tuberculozei si se admnistreaza incepand cu varsta de 4 zile si pana la 2 luni, precum si copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 10 luni, care nu prezinta cicatrice vaccinala sau prezinta o cicatrice vaccinala sub 3 mm, fara testare tuberculinica prealabila. Revaccinarile cu acest produs se realizeaza la grupele de varsta stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru persoane care, dupa testarea tuberculinica cu 2 unitati PPD, prezinta o reactie sub 9 mm in diametru.

In ceea ce priveste vaccinul  ROR (pentru imunizarea impotriva rujeolei,  oreionului si rubeolei), cel impotriva Hepatitei B si vaccinul DTP (difterie, tetanos, pertusis), Ministerul Sanatatii sustine ca sunt stocuri suficiente in teritoriu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*