Stocul de vaccin gripal, completat cu doze pentru copiii până în trei ani

4 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cele 1,5 milioane de doze de vaccin pe care Ministerul Sănătății a anunțat anterior că le-a achiziționat nu aveau recomandare pentru pacienții din această categorie de vârstă.

 

Ministerul Sănătății a anunțat că a rezolvat, în acest sezon, și problema vaccinării antigripale în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, aceștia constituind una dintre categoriile de risc în cazul cărora se recomandă vaccinarea. Deși la debutul campaniei de vaccinare antigripală, autoritățile anunțau ca au achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin, cu 200.000 mai mult decât anul trecut, și nu vor exista probleme cu aprovizionarea, copiii din categoria menționată anterior nu puteau beneficia de imunizare gratuită, întrucât vaccinul era recomandat a se administra numai după vârsta de trei ani.

Astfel, deși ar fi trebuit să beneficieze de vaccinare gratuită, făcând parte din grupele de risc, copiii până în trei ani nu puteau fi imunizați cu vaccinul distribuit medicilor de familie, întrucât exista riscul apariției unor complicații, iar părinții ar fi fost nevoiți să achiziționeze vaccinul corespunzător din farmacii.

Problema a fost semnalată de mai multe organizații reprezentative ale medicilor și pacienților, care au propus și o soluție, trimițând pe adresa ministerului și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) un document prin care sugerează eliberarea vaccinurilor în regim compensat pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani.

 

Deși agreată de președintele CNAS, care s-a declarat de acord cu măsura compensării tuturor vaccinurilor, cu condiția modificării legislației, măsura se pare că nu va fi aplicată foarte curând, cel puțin nu din acest sezon, dat fiind faptul că Ministerul Sănătății a anunțat că va asigura 10.000 de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor între 6 luni și 3 ani, fiind deja purtate discuții în acest sens cu cei cinci furnizori cu care a fost încheiat contract.

Prin acordul cadru pe care Ministerul Sănătăţii îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, asigurăm şi 10.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice, metabolice, renale, diabet zaharat, obezitate, sindrom imunodeficienţă primară sau astm”, se arată într-un comunicat remis pe această temă.

Având în vedere că în campania precedentă au fost imunizați 2.377 de copii din această categorie de vârstă, este de așteptat ca cele 10.000 de doze să fie suficiente pentru acest sezon.

 

Dr. Carmen Scantei

Din cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal achiziționate de Ministerul Sănătății, până la acest moment au fost distribuite în teritoriu 50.000 de doze, din care 800 au ajuns și la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, acest prim lot fiind folosit pentru imunizarea personalului medical din secțiile de mare risc. La imunizarea celorlalte categorii de risc se va trece din a doua jumătate a acestei luni, după ce se va distribui o nouă tranșă de vaccinuri.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău, a precizat că au fost solicitate pentru acest sezon 30.000 de doze de vaccin gripal, care ar urma să fie distribuite în patru tranșe, ultima dintre ele până la data de 10 decembrie. Acestora li s-ar putea adăuga cele destinate copiilor mici, în baza unei noi solicitări a DSP, pe baza catagrafierii copiilor aflați în această categorie de risc.

Bilanțul sezonului gripal precedent este unul tragic. România a avut epidemie și aproape 200 de copii, bătrâni sau adulți care nu fuseseră vaccinați au murit. Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie, a explicat într-un material video postat pe rețelele de socializare că, pentru a preveni complicațiile gripei este importat să ne vaccinăm, chiar dacă nu facem parte din categoriile de risc, iar beneficiul maxim se poate obține dacă vaccinarea se face în perioada octombrie-decembrie. Medicul a menționat că, de anul acesta, în farmacii se găsește (contra-cost) și un vaccin virus viu atenuat care se administrează intranazal, copiilor cu vârste între 2 și18 ani. Medicul atrage însă atenția că, fie că ne imunizăm cu vaccin gratuit sau cumpărat din farmacii, este important să ne adresăm, în prealabil, medicului de familie.

Vaccinul achiziționat anul acesta acoperă patru tulpini gripale, fiind produs respectându-se formula recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*