DSP Buzău a primit o nouă tranșă de vaccin gripal

6 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Medicul coordonator al Compartimentului Epidemiologie spune că acoperirea vaccinală la nivelul județului este una foarte bună, la momentul actual.

 

Campania de vaccinare antigripală la nivelul județului Buzău continuă fără sincope, Direcția de Sănătate Publică (DSP) primind o nouă tranșă de doze de vaccin chiar în cursul zilei de azi. De la debutul campaniei, în data de 23 septembrie, la Buzău au ajuns 18.600 de doze de vaccin gripal, peste jumătate din numărul total de doze solicitate de autoritățile de sănătate publică. Prima tranșă, de 800 de doze, a fost destinată imunizării personalului medical, acesta fiind urmată de o nouă tranșă, de 8.900 de doze de vaccin, primite de DSP Buzău la jumătatea lunii trecute. Acestea au fost utilizate în special pentru imunizarea persoanelor instituționalizate și a personalului din instituțiile de asistență socială în care acestea sunt internate, însă o parte din aceste doze au fost repartizate și medicilor de familie.

Între timp, stocul s-a epuizat, însă astăzi a fost primit un nou lot, de 8.900 de doze. Dr. Carmen Scântei, epidemiologul-șef al DSP Buzău, a precizat că mai există câteva restanțe la nivelul spitalelor, iar o parte dintre dozele de vaccin primite azi vor fi repartizate în această direcție, restul urmând să ajungă la medicii de familie, pentru a fi administrate persoanelor din grupele de risc.

 

Dr. Carmen Scântei a menționat că, până la acest moment, campania de vaccinare antigripală în județ a decurs fără probleme. Mai mult decât atât, medicul epidemiolog spune că acoperirea vaccinală la nivelul județului este foarte bună la acest moment, exprimându-și speranța că lucrurile vor decurge la fel în continuare.

DSP a solicitat de la Ministerul Sănătății pentru acest sezon un număr de 30.000 de doze de vaccin gripal. Dintre acestea, 18.600 deja au ajuns la Buzău, iar până cel târziu pe data de 10 decembrie mai trebuie să sosească încă două tranșe a câte 8.900 de doze fiecare. Numărul total de doze va fi astfel de 36.400, așa că nu ar trebui să apară probleme legate de disponibilitatea vaccinului, dacă dozele vor fi livrate la termen, așa cum s-a întâmplat și până acum.

 

Dr. Carmen Scantei

În ceea ce privește evoluția în județ a afecțiunilor respiratorii specifice acestui sezon, dr. Carmen Scântei spune că, la acest moment nu sunt motive de îngrijorare. În ultima săptămână, numărul virozelor respiratorii s-a redus la jumătate față de săptămâna precedentă, scăzând de la 1.300 la mai puțin de 650. La fel și în cazul pneumoniilor, care au scăzut de la 560 la 300, totodată nefiind confirmat nici un caz de gripă de la debutul sezonului rece. Această evoluție favorabilă se datorează atât vremii calde din ultima săptămână, cât și faptului că preșcolarii și elevii din ciclul primar au fost în vacanță, fiind eliminat astfel riscul răspândirii virușilor în colectivități.

Deocamdată stăm foarte bine, avem și o acoperire vaccinală foarte bună până la acest moment, dar să vedem ce se va întâmpla odată cu răcirea vremii și cu reluarea cursurilor. Nu suntem nici la jumătatea sezonului, dar dacă vaccinarea antigripală se va desfășura în același ritm ca și până acum, avem motive să fim optimiști”, a declarat dr. Carmen Scântei.

Noi tranșe de vaccin gripal au ajuns și în alte zone ale țării, fapt confirmat de medicii epidemiologi din celelalte județe și de medici de familie. Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200.000 mai mult decât anul trecut.

 


Adaugati un comentariu


 

*