Gripa a ucis deja 18 români și ne-a adus în pargul epidemiei

19 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

UPDATE ora 13.00: Astăzi a fost confirmat și cel de-al 19-lea deces din cauza gripei. Victima este o femeie în vârstă de 45 de ani din judeţul Ialomiţa, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1pdm09, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal, informează Centrul Național de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Ultimele victime ale virusurilor gripale sunt o femeie din județul Arad și un bărbat din Iași, ambii nevaccinați, deși făceau parte din grupele de risc.

 

România se află în pragul unei epidemii de gripă sezonieră. Nu mai puțin de șapte decese au fost confirmate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), doar în cursul zilei de vineri, astfel că bilanțul negru a ajuns la 18, numai de la începutul acestui an. Majoritatea victimelor aveau afecţiuni preexistente, care au influenţat decisiv evoluţia gripei, care a dus la complicații fatale.

Deși făceau parte din grupele de risc, iar medicii au atras de nenumărate ori atenția asupra riscurilor la care este expus un organism cu sistemul imunitar slăbit, aceste persoane nu s-au vaccinat împotriva virusurilor gripale, deși anul acesta au existat vaccinuri la dispoziția tuturor. Mai mult, unele dintre ele nici nu s-au prezentat la medic imediat ce au avut simptomatologie specifică gripei, preferând să se trateze acasă, iar boala s-a agravat.

Cinci bărbaţi şi două femei din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ialomița, Prahova şi Arad, cu vârste  între 19 și 81 de ani au fost declaraţi victime ale virusului gripal doar în cursul zilei de vineri. Toţi aveau şi alte afecţiuni cronice și niciunul nu fusese vaccinat antigripal, deși se încadrau în categoriile cu risc crescut de complicații în cazul contractării virusului gripal.

 

Peste 90.000 de viroze respiratorii s-au înregistrat până acum la nivel național, iar peste 1.100 dintre ele sunt cazuri de gripă, din care 18 decese. Ultimele victime au fost o femeie în vârstă de 69 de ani, din Arad, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, și un bărbat în vârstă de 65 de ani din Iași, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare.

Un tânăr de numai 19 ani din Parhova, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, este a treia victimă a gripei în acest județ, numai în ultima săptămână, celelalte două persoane având 60, respectiv 69 de ani. O altă victimă a gripei a fost un bărbat în vârstă de 40 ani, din Ialomița, confirmat cu virus gripal tip A, nesubtipat, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal.

După anunțarea celei de-a 14-a victime a gripei, chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut că „suntem la un pas de epidemie”, având în vedere numărul foarte mare de cazuri înregistrat în ultimele zile.

 

Autoritățile din Sănătate confirmă o creștere cu 20 de procente a numărului de viroze respiratorii, dar consideră că deocamdată nu este cazul să fie declarată epidemie. Au fost impuse însă măsuri speciale de limitare a răspândirii virusurilor gripale în spitale, școli, grădinițe, creșe și instituții de ocrotire socială.

Restricționarea vizitelor și chiar interzicerea vizitatorilor în secțiile cu risc crescut (maternități, pediatrie, secții chirurgicale, ATI), purtarea echipamentului de protecție de către cadrele medicale, izolarea pacienților care manifestă simptome specifice gripei, evitarea aglomerațiilor și o igienă strictă sunt doar câteva dintre măsurile care trebuie respectate cu „sfințenie” în această perioadă.

Direcţiile de sănătate publică din judeţe și municipiul București au fost notificate pentru a anunţa Ministerul Sănătăţii în cazul creşterii numărului de viroze, medicii atrăgând încă o dată atenția populației că vaccinarea este cea mai sigură cale pentru prevenirea bolii.

Specialiștii atrag atenția că este esenţial ca pacienţii să nu se trateze singuri și să se prezinte imediat la medicul de familie, mai ales că o viroză banală are simptome asemănătoare cu gripa.

 

Gripa este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni, iar cei care se îmbolnăvesc au, pe lângă febră, derere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. „În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. Debutul gripei este brusc, cu frisoane și temperatură de peste 38-39 de grade, în timp ce în cazul răcelii, bolnavii au doar stări febrile ușoare. Cefaleea şi durerile musculare și de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei, în timp ce în cazul răcelilor acestea sunt extrem de rare”, explică medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul Serviciului de Ambulanță Buzău.

Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii și ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă, astmul, diabetul sau bolile imunodepresive. Pe lângă vaccinare, specialiştii ne sfătuiesc să ne întărim imunitatea cu vitamine, să consumăm multe legume și fructe proaspete și să ne hidratăm cu cel puțin doi litri de  apă, ceai sau sucruri naturale/zi. Dacă o persoană afectată de gripă are sistemul imunitar puternic, nu suferă de alte afecțiuni și are un stil de viață sănătos, poate învinge gripa asemenea unei răceli ușoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*