Gripa face ravagii în Buzău: cursuri suspendate în școli și sute de prezentări la camerele de gardă

19 februarie 2020 | 0 comentarii |

Peste 4.500 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 122 de cazuri de gripă clinică au fost diagnosticate în ultima săptămână, iar cursurile au fost suspendate în patru clase ale patru școli din municipiu.  

 

Județul Buzău se confruntă cu o situțaie fără precedent din cauza numărului mare de cazuri de gripă și infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) diagnosticate de medici, în ultima săptămână. Peste 4.500 de buzoieni au fost diagnosticați cu IACRS și 122 cu gripă clinică. Cei mai mulți dintre pacienți sunt copii, ceea ce face ca la camerele de gardă ale spitalelor să se înregistreze, în fiecare gardă, aproximativ 100 de prezentări.

Avem o situație destul de critică în privința evoluției infecțiilor respiratorii. Săptămâna trecută au fost diagnosticate peste 4.500 de cazuri de IACRS, 122 de cazuri de gripă clinică și 940 de pneumonii, a precizat Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău, menționând că, anul trecut, în aceeași perioadă, erau doar 1.900 de cazuri de IACRS și patru cazuri de gripă.

La nivel național, în ultima săptămână au fost raportate 159.011 cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 62,4% mai mare decât în aceeași săptămână a sezonului precedent (97.930) și cu 3,9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (165.598). Au fost diagnosticate 6.601 cazuri de gripă clinică, cu 976 mai puține decât în săptămâna anterioară, dar de patru ori mai multe decât în aceeași perioadă a sezonului precedent (1.534 cazuri). De la începutul sezonului au fost confirmate în laborator 1.199 de cazuri de gripă, din care 4 în județul Buzău. Numărul deceselor confirmate cu virus gripal la nivel național a fost însă de aproape trei ori mai mic în acest sezon, când au fost raportate 40 de decese, față de 144 în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri în comunitățile de elevi s-au impus măsuri fără precedent la nivelul a patru școli din municipiul Buzău. Direcația de Sănătate Publică a dispus suspendarea cursurilor în două clase din învățământul primar și două de liceu. Până luni, când elevii vor reveni la cursuri, în clasele respective se va face dezinfecție, astfel încât virusurile și microbii să fie distruși, iar elevii să poată reveni în bănci în siguranță.

 „Pentru că în patru școli din municipiu au fost mai multe cazuri de gripă într-un timp foarte scurt, s-a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul acestei săptămâni și efectuarea unei dezinfecții riguroase, pentru ca elevii să revină la școală în siguranță. Ieri, s-a decis suspendare cursurilor într-o clasă pregătitoare de la Școala generlă nr. 15 și într-o clasă a doua de la Școala numărul 1. Astăzi s-au dispus măsuri similare la nivelul unei clase a XI-a de la Coleiul M. Eminescu și al unei clase a XII-a de la Colegiul B.P.Hasdeu. Decizia  s-a luat după ce, în fiecare din clasele respective au fost  diagnosticate cu testul rapid mai mult de trei cazuri de  gripă , în decurs de trei zile, dar s-au înregistrat și numeroase cazuri de viroză. Izolarea copiilor la domiciliu și dezinfecția riguroasă ne vor ajuta să prevenim alte îmbolnăviri”, a mai spus directorul DSP menționând că, din fericire, majoritatea cazurilor sunt de gravitate scăzută sau medie, pentru că în acest sezon s-a înregistrat una dintre cele mai mari rate de vaccinare la nivelul județului, aproape 40.000 de doze de vaccin administrându-se prin intermediul medicilor de familie.

 

Numărul mare de îmbolnăviri cu afecțiuni de sezon dau de furcă atât medicilor de familie și pediatrilor, dar mai ales celor de la camerele de gardă ale spitalelor. Cea mai mare aglomerație se înregistrează la Urgențe Pediatrie în Spitalul Județean de Urgență, unde s-au prezentat chiar și 100 de copii într-o zi, iar situația este greu de gestionat, în contextul în care unitatea medicală nu are suficienți medici pediatri pentru a asigura gărzile fără probleme. Și mai dificilă va fi situația începând cu luna martie, când două doctorițe din această secție vor intra în concediu de maternitate. „Din cei șapte medici pe care-i are spitalul la Pediatrie, doar pe patru ne putem baza pentru gărzi, începând din martie. Două doctorițe intră în concediu de maternitate, iar o alta nu poate face gărzi din motive medicale. Avem un medic colaborator, care ne mai ajută cu gărzile, dar încercăm să găsim și alți colaboratori, pentru a acoperi toate gărzile. Am discutat deja cu câțiva medici din județ, au promis că ne ajută cu câte o gardă pe lună, sperăm să rezolvăm această problemă”, spune managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

În aceste condiții, conducerea unității medicale caută să găsească soluții de compromis, pentru a face față situației. Spre exemplu, marți noapte, când la Pediatrie s-a putut asigura garda doar până la ora 22.00, copiii ajunși la Urgență cu simptome de gripă au fost direcționați către Boli Infecțioase sau au fost internați la Pediatrie cu acordul medicului de la UPU, iar cazurile mai complicate au fost direcționate către alte spitale.

 

Managerul SJU Buzău spune că speră să atragă medici din județ sau din ambulatoriu care să vină să facă gărzi la SJU Buzău, în perioada în care cei doi pediatri vor fi în concediu. „Ne confruntăm cu o situație paradoxală la Pediatrie. Deși avem schma completă și nu mai pute scoate posturi la concurs decât pe perioadă determinată, pentru că s-a întâmplat ca două doctorițe să devină mămici în același timp, în perioada în care vor fi în concediu de maternitate, suntem nevoiți să acoperim gărzile cu colaboratori. Am discutat deja cu câțiva pediatri din județ, mi-au zis că ne sprijină cu o gardă, maxim două, încercăm să rezolvăm situația”, promite Damian.

Numărul prezentărilor la Urgențe Pediatrie este, în această perioadă, de 100 sau chiar mai multe în 24 de ore, față de alte perioade din an când se prezintă 45-60 de copii. Din păcate, mulți părinți aglomerează Urgența spitalului cu cazuri care pot fi rezolvate de medicul de familie. În garda de marți, spre exemplu, din 83 de prezentări, doar 6 copii au necesitat internare.

În contextul în care spitalul nu va mai putea acoperi toate gărzile dintr-o lună, reprezentanții unității medicale buzoiene fac apel la părinți să se prezinte la Urgențe doar atunci când este cu adevărat un caz de urgență, iar în cazurile mai puțin grave să se adreseze medicului de familie sau medicilor pediatri din ambulatoriu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*