Mulțumesc, doctore! Chirurgii buzoieni „atacă” laparoscopic cancerul colorectal, cu succes

31 ianuarie 2020 | 9 comentarii |

O bătrână din Costești și familia sa le sunt recunoscătoare medicilor Cătălin Bostan, Dragoș Vicol, Alexandru Ilie și Victor Ioniță, ca și întregului personal medical din Spitalul Județean de Urgență, care au salvat-o.

 

Echipa operatorie

Laparoscopia, o metodă chirurgicală minim invazivă preferată de pacienții cu diferite patologii abdominale, pentru că presupune durere minimă, recuperare rapidă, spitalizare redusă și cicatrici foarte mici, prinde tot mai mult teren și în patologiile neoplazice. Rămâne de actualitate și chirurgia clasică, pentru că doar anumite cazuri pot fi operate laparoscopic, iar pentru asta este necesară atât dotarea corespunzătoare a unității medicale, cât și o pregătire suplimentară a chirurgilor.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, unde prima intervenție chirurgicală laparoscopică era realizată în 1999, această metodă terapeutică  este însușită de tot mai mulți dintre chirurgii tineri care, profitând și de noile dotări ale spitalului, intervin în patologii din ce în ce mai grave și mai complicate.

Vreau să le mulțumesc și mă rog să le dea Dumnezeu sănătate doctorilor Bostan, Vicol, Ilie și Ioniță, care au mîini de aur, mamă! Nu credeam să mai scap, dar ei m-au salvat… Acum mă simt bine”, ne spune, la două zile după intervenție, bătrâna Maria Dumitrache, din comuna Costești.

 

Dr. Cătălin Bostan

Dr. Cătălin Bostan, medic primar, specializat în chirurgie generală și chirurgie laparoscopică, coordonatorul echipei operatorii, a declarat că pacienta, în vârstă de 78 de ani, a ajuns la SJU Buzău în data de 23 ianuarie, cu „o stare generală alterată, tulburare de tranzit intestinal și sângerări la defecație, sânge proaspăt (rectoragie), motiv pentru care am efectuat un consult chirurgical care a decelat o formațiune tumorală. Am transferat pacienta în secția de Chirurgie, unde s-au continuat investigațiile (CT toracoabdominal și pelvis, rectoscopie), s-a stabilit diagnosticul de tumoră rect superior, s-a efectuat o evaluare a stării de sănătate cu ajutorul unei echipe multidisciplinare (medicină internă, ATI, cardiologie și pneumologie) și s-a decis că este necesară intervenția chirurgicală. I s-au prezentat pacientei și familiei acesteia cele două alternative terapeutice (operație clasică sau laparoscopică) și familia a optat pentru intervenția minim-invazivă. În data de 28 ianuarie, împreună cu cu colegii mei chirurgi Dragoș Vicol și Alexandru Ilie și cu dr. Victor Ioniță –ATI, am intrat în sală. S-a efectuat rezecție anterioară de rect cu anastomoză mecanică, iar intervenția a decurs bine. Acest tip de operație a fost realizată laparoscopic în premieră la Buzău. La ora actuală, pacienta are o evoluție favorabilă, după rezultatul biopsiei vom stabili și tratamentul ce trebuie urmat în continuare, iar dacă totul merge bine, va fi externată la începutul săptămânii viitoare”, a explicat dr. Bostan, menționând că pacienta va scăpa astfel și de colostomie definitivă.

 

Dr. Victor Ioniță

Întrucât intervenția laparoscopică presupune un timp de operare mai mare decât în cea clasică, iar vârsta pacientei operată de medicii buzoieni este destul de înaintată, anestezia are o importanță deosebită pentru realizarea cu succes a cazului. „S-a aplicat anestezie clasică, ceva mai lungă, e adevărat, dar având în vedere platoul tehnic de care spitalul dispune la ora actuală, nu au fost probleme, chiar dacă pacienta are 78 de ani și era slăbită. De altfel, să știți că la noi în spital sunt foarte multe intervenții chirurgicale la pacienți de peste 80 de ani, cu patologii grave, așa că suntem deja obișnuiți. Important este că s-a deschis un drum pe care se merge ascendent în Spitalul Județean de Urgență Buzău, se abordează laparoscopic patologii din ce în ce mai complicate, ați văzut că și la Maternitate, colegii noștri abordează laparoscopic din ce în ce mai multe cazuri, iar chirurgii noștri, mai tineri sau mai puțin tineri, sunt bine pregătiți în acest domeniu. Desigur, toate acestea n-ar fi putut fi posibile fără dotarea tehnică necesară și trebuie să recunoaștem că, în ultimii ani, Consiliul Județean a investit masiv în dotarea celei mai mari unități medicale cu paturi din județ”, a precizat, la rândul său, dr. Victor Ioniță, medic primar ATI.

 

Dr. Alexandru Ilie

Pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, iar medicii spun că mobilizarea s-a efectuat la câteva ore după operație, iar revenirea tranzitului intestinal a avut loc la 24 de ore. „Abordul laparoscopic în rezecțiile colorectale presupune realizarea unei intervenții chirurgicale fără incizia largă a peretelui abdominal, practicându-se o incizie de dimensiuni mici. Intervenția se desfășoară utilizând tehnici de electrocoagulare și electrodisecție, disecție ultrasonică, dispozitive de sutură mecanică, precum și suturi realizate intraperitoneal pe cale laparoscopică, utilizând instrumente special concepute în acest scop. Față de operația clasică, deschisă, metoda laparoscopică oferă o foarte bună vizualizare a anatomiei, un traumatism chirurgical minim și o recuperare postoperatorie mai rapidă, iar în acest caz, pentru că a fost într-o zonă joasă, s-a putut interveni mult mai ușor decât înttr-o perație clasică. În plus, nu trebuie să neglijăm faptul că o astfel de operație costă, în privat, 8-10.000 de euro, pe când într-un spital public, precum SJU Buzău, este gratuită pentru pacient”, a spus la rândul său dr. Alexandru Ilie – medic specialist chirurgie, exprimându-și speranța că astfel de intervenții vor deveni unele standard în unitatea medicală buzoiană.

 

Dr. Dragoș Vicol și dr. Cătălin Bostan

Dr. Bostan a ținut să sublinieze că CNAS nu decontează kit-urile care sunt indispensabile pentru realizarea intervențiilor laparoscopice, iar „faptul că noi putem opera în Spitalul Județean de Urgență Buzău prin această tehnică mnim invazică se datorează conducerii unității medicale și unor sponsori generoși. Un sponsor constant este, spre exemplu, firma Hoeganaes, care anual sponsorizează spitalului cu o sumă importantă, din care conducerea achiziționează aceste kit-uri. Dacă mai mulți oameni de afaceri de succes din județ ar înțelege că prin astfel de sponsorizări contribuie la salvarea unor vieți, probabil s-ar realiza mult mai multe lucruri bune în acest spital”.

În ceea ce privește tratamentul patologiilor oncologice, dr Dragoș Vicol a menționat că acesta „este și va fi un tratament multidisciplinar, în care urmărirea postoperatorie este efectuată în echipă, de medicii chirurgi, medicul de familie, medicul gastroenterolog, medicii oncolog și radiolog, dar și membrii familiei. În timpul vindecării, pentru succesul tratamentului, este esențial suportul familial, este foarte important pentru pacient să știe că nu este singur pe acest drum și că are alături familia și întreaga echipă medicală”.

Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate la nivel global, după cancerul bronhopulmonar la bărbaţi şi cancerul de sân la femei. În România, anual, sunt depistate circa 5.800 cazuri  noi, responsabile de peste 3.400 de decese.

 

Pacienta și fiica ei, după operație

Fiica pacientei a ținut, la rândul său, să spună că vrea să-și manifeste public recunoștința și aprecierea față de întreaga echipă medicală, care „s-a comportat ireproșabil, din toate punctele de vedere. Vă spun sincer, am fost extrem de plăcut surprinsă de comportamentul întregului personal medical, atât medici, cât și asutente și infirmire, ca și de condițiile din spital. Noi trăim de 20 de ani în Spania, și inițial ne gândeam să mergem cu mama la București, credeam că o operație de acest gen ar trebui făcută într-o clinică universitară, pentru că aveam o altă imagine despre spitalele din provincie. Acum pot spune fără reținere că da, la Buzău sunt medici extraordinari, nu există nicio diferență de abordare a pacientului față de felul cum este îngrijit în străinătate, iată că medicina a evoluat și în România și în spitalele mai mici, din provincie, mai mult decât am sperat”.

Dr. Bostan a amintit că la succesul aceastei intervenții au contribuit și medicul radiolog Iuliana Dragu, asistenții medicali Dana Trifu și Eugen Salomia, iar pre- și postoperator, echipele de asistente și infirmiere din secțiile ATI și Chirurgie.

 

Claudiu Damian

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Claudiu Damian, a mulțumit și el, echipeli medicale „care a realizat cu succes această intervenţie chirurgicală, dar și echipei condusă de medicul ORL Cosmin Ursăchescu, care tot în aceste zile a realizat, cu succes, o intervenție chirurgicală la un pacient în vârstă de 64 de ani, din Buzău, diagnosticat cu neoplasm laringian și care are o evoluție bună după rezecția formațiunii tumorale. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc, în numele personalului medical al spitalului dar și al pacienților, Consiliului Judeţean Buzău, care ne sprijină permanent în modernizarea unității medicale, astfel încât să putem crește calitatea actului medical.Chiar dacă mai avem multe investiții de realizat, modernizările și dotările de care spitalul a beneficiat în ultimii ani au făcut ca medicii tineri care s-au alăturat specialiștilor cu experiență din echipa medicală s-au integrat foarte bine și mulți spun că în alte unități medicale prin care au trecut nu puteau realiza ceea ce au posibilitatea să facă la noi. De aceea sper ca tot mai mulți tineri să se alăture echipei noastre cu încredere, pentru că aici îi ajutăm să evolueze profesional”.

Chiar în această perioadă se reabilitează și se modernizează Blocul Operator, iar pentru viitorul apropiat au fost aprobate investiții substanțiale în modernizarea Unității de Primire Urgențe, care se va realiza din fonduri europene și de la Consiliul Județean.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (9)

 1. Felicitări domnilor doctori! spune:

  Bună ziua, sunt din Brăila și doresc sa ajung cu mama la domnii doctori, unde ii pot găsi, mama având aceeași problema de sănătate, multumesc

  • Redactie SB spune:

   La Spitalul Județean de Urgență Buzău îi găsiți pe toți acești medici. Este bine să dți mai întâi un telefon la spital, pentru a vă programa, la nr. 0238720689, interior 158.

 2. Aurica Catrinoiu spune:

  Felicitari sincere!
  Motiv sa ne simtim cu totii mai in siguranta, cand stim ca exista oameni cu suflet bun si maini de aur!
  Mult succes Domnilor Doctori!

 3. Nina Oprea spune:

  Sănătate multa doamnă Maria! Felicitari medicilor, sper sa rămână în țară.

 4. Livia Banica spune:

  Felicitări domnilor doctori!!
  Sănătate multă, doamnă dragă!!!🤗

 5. Adela Bichirgiu spune:

  Sa va dea Dzeu sanatate, oameni cu suflet mare si cu maini de aur!

 6. Aura Carpen spune:

  Respect acestor minunați oameni!

 7. Geta Saftoiu spune:

  Felicitări! Avem medici demni! Cu verticalitate morala deosebita!

 8. Nina Jurubita spune:

  Medici de nota zece!

Adaugati un comentariu


 

*