Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, la un pas de a fi inchis
90 la suta dintre medici buzoieni au semnat pentru demisia in bloc sau greva generala, daca autoritatile nu le iau in considerare revendicarile. Conducerea spitalului considera ca „aceasta este o masura radicala” si ar trebui cautate alte solutii.
Medicii buzoieni sunt mai decisi ca oricand sa-si recapete statul si respectul pe care l-au avut si pe care considera ca il merita, la fel ca si colegii lor din celelalte tari europene. Dupa mai bine de 25 de ani in care sistemul medical nu a fost reformat decat prin desfiintare, jaf si degradare, medicii buzoieni considera ca este timpul sa ia atitudine impotriva situatiei grave in care ei isi desfasoara activitatea, iar bolnavii sunt obligati sa accepte sa fie tratati.
„De prea multa vreme statul si guvernantii ne-au desconsiderat, injosit si ne-au obligat sa ne manjim demnitatea profesionala si umana. Desi eram vulnerabili, acum se incearca sa ni se accentueze culpabilitatea pentru a fi manipulati prin frica si santaj. Imaginea publica a profesiei noastre este erodata permanent de scandaluri de presa, alimentate de grupuri de interese contrare noua. Pacientii nemultumiti de neajunsurile sistemului si de conditiile precare din majoritatea spitalelor din tara, ne gasesc pe noi tapi ispasitori si isi varsa nemultumirea pe medici. Politicienii responsabili de jaful national ne indeamna sa plecam din tara daca suntem nemultumiti, sa ne lasam familiile si parintii singuri. Mai jos de atat nu mai putem cobori, nu mai avem nimic de pierdut!”, se precizeaza in MANIFESTUL Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, adoptat in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute, cand 70 la suta dintre medicii prezenti au semnat pentru demisia in bloc.
Intre timp, au aderat si alti colegi, asa ca la ora actuala, peste 90 la suta dintre medicii Spitalului Judetean de Urgenta Buzau au semnat pentru demisia in bloc sau greva generala, iar lor au inceput sa li se alature si medicii din celelalte spitale din judet. „Asa nu se mai poate!”, a precizat dr. Victor Ionita, liderul medicilor buzoieni. „Trebuie sa constientizam ca a trecut vremea lui «merge si asa». Am tot incercat sa avem rabdare sa se gaseasca solutii, au fost facute propuneri de eficientizare, am participat la protestele organizate la nivel national, dar lucrurile continua sa se degradeze in sistemul public de sanatate. Personalul medical pleaca in strainatate, iar noi, cei care am mai ramas pe baricade pentru a trata pacientii, suntem permanent santajati. Impreuna cu colegii am convenit ca protestul nostru sa fie DEMISIA IN BLOC, pentru ca alte proteste, se vede, nu au dat rezultate. Ceea ce au obtinut unele sindicate in negocierile din aceasta vara, cu Guvernul, nu reprezinta decat o noua confirmare ca sistemul medical nu constituie o prioritate pentru cei care ne conduc si ca ei nu doresc sa insanatoseasca sistemul si nici nu vor sa avem o populatie sanatoasa”, a declarat, in exclusivitate pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Victor Ionita, presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau.
In speranta ca li se vor alatura demersului lor si alti colegi din spitalele din tara, medicii buzoieni au lansat un apel catre Alianta Medicilor constituita din Grupul coalizat pe Facebook, propunenadu-le colegilor din tara sa se uneasca, sa lase „deoparte individualitatea si orgoliile personale, sa ne sprijinim reciproc si sa dam dovada de coeziune pentru interesele comune! Haideti sa ne luptam pentru noi, dar si pentru viitorul copiilor nostri! Haideti sa ne cerem drepturile legitime, salarii corecte, conditii bune de lucru, siguranta deplina pentru pacientii nostri! Numai uniti ne putem recastiga prestigiul profesional, demnitatea si independent profesionala! Ne este greu, am mai ramas putini in tara, dar prin actiunile noastre ii putem readuce in Romania si pe cei care au plecat, putem darama aceasta conspiratie creata impotriva medicilor!”.
„Noi am informat si Camera Federativa a Medicilor despre decizia luata, dar pana acum nu am primit niciun raspuns. In urmatoarele doua saptamani asteptam sa vedem daca ni se asociaza si medicii din celelalte spitale din judet, dar si alti colegi din tara, dupa care vom actiona, potrivit deciziei luata in sedinta din 17 septembrie”, a mai spus dr. Ionita.
In Manifestul medicilor buzoieni, care va fi inaintat conducerii Spitalului Judetean de Urgenta, Directiei de Sanatate Publica Buzau, Consiliului Judetean, Prefecturii Buzau si Ministerului Sanatatii, se cere:
1. Nu vrem spaga! Nici de la pacienti si nici de la stat. Statul este cel care ne-a dat spaga in ultimii ani, nu salarii decente!
2. Vrem salarii conforme cu pregatirea noastra si cu importanta sociala a profesiunii noastre! Vrem pachete salariale atractive pentru tinerii medici, care sa le faciliteze mobilitatea si care sa ii motiveze sa ramana in tara si sa acopere deficitul critic de specialitati in spitale!
3. Vrem plata corecta a orelor de garda si a sporurilor din asistenta spitaliceasca, conform salariului de baza, nu raportat altor sume stabilite arbitar, ca in prezent!
4. Vrem alocarea a cel putin 7% din PIB pentru Sanatate, suma necesara pentru salarii, medicamente, dotarea spitalelor si oprirea migratiei medicilor!
5. Sprijinim revendicarile celorlalte categorii de bugetari si ii asiguram ca solicitarile noastre au ca fundament folosirea transparenta si integrala a fondurilor colectate de la populatie, special pentru servicii medicale!
La curent cu revendicarile medicilor din Spitalul Judetean de Urgenta, care se afla in subordinea Consiliului Judetean Buzau din punct de vedere administrativ, secretarul judetului, jr. Laurentiu Gavrila, care este si presedintele Consiliului de Administratie al unitatii medicale, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca desi le da dreptate medicilor, nu crede ca demisia in bloc este solutia. „ Eu cred ca medicii au dreptate in ceea ce solicita. Nu cred insa ca este o solutie demisia in bloc, pentru ca asta ar insemna sa lase bolnavii fara servicii medicale, iar acestia nu au nicio vina. Noi, Consiliul Judetean, am incercat, in acesti trei ani de cand avem spitalul in administrare, sa facem tot ce s-a putut pentru a veni in sprijinul medicilor si al unitatii medicale: am alocat acea prima de 1.000 de lei/luna medicilor care vin sa lucreze in Buzau,pentru chirie si intretinere, am sustinut proiectele de reabilitare si modernizare, s-au alocat permanent fonduri pentru sustinerea utilitatilor, dar mai mult nu ne sta in putinta. Am facut nenumarate demersuri la nivelul Ministerului Sanatatii,vom anunta si despre noua situatie, dar, asa cum se stie, decizia privind salariile medicilor si investitiile nu sta in mana noastra, ci a Guvernului si a Parlamentului”, a declarat Gavrila, exprimandu-si speranta ca medicii vor gasi alte mijloace prin care sa-si obtina drepturile.
Si managerul Spitalului Judetean este de acord cu o parte dintre revendicarile medicilor, dar considera ca „aceasta forma radicala de protest este una paguboasa atat pentru pacienti cat si pentru medici. Am discutat deja cu reprezentantii sindicatului si le-am explicat ca in momentul in care ei isi depun demisile, eu sunt nevoit sa le inregsitrez si sa le transmit in REVISAL. In 20 de zile, daca nu se ia nicio decizie prin care revendicarile lor sa fie solutionate, spitalul se inchide, pentru ca nu va mai avea medici, dar si contractele lor de munca se vor incheia, vor ramane fara serviciu. Organizarea unor noi angajari ar dura cel putin trei luni. Eu nu le pot cere sa nu protesteze, dar am incercat sa-i conving sa apeleze la alte forme de protest, care sa u blocheze total activitatea spitalului si nici sa nu le afecteze locul de munca. Din pacate, nu sta in mana conducerii unitatii medicale rezolvarea acestor probleme”, a precizat Claudiu Damian, managerul SJU Buzau, mentionand ca personal s-a dat peste cap sa aduca noi medici in spital, sa-i sprijine pe cei care mai sunt, a batut la usa Ministerului Sanatatii de nenumarate ori, dar problema este una generala, la nivel national, asa ca nu poate fi rezolvata la nivel local.
Sindicatul Independent al Medicilor din Buzau, care timp de multi ani a fost, practic, inactiv, si-a reluat activitatea pentru care a fost constituit, in octombrie 2013, cand medicul Victor Ionita, sef Sectie ATI, a fost ales presedinte. Avand in spate o experienta de lider de multi ani, ca presedinte al Colegiului Medicilor, dar si respectul colegilor, impreuna cu dr. Razvan Dedu (secretar general), dr. Alina Diacenco, dr. Marian Mocanu si dr. Angela Manascurta (vicepresedinti), dr. Ionita a reusit sa mobilizeze specialistii in halate albe care si-au exprimat, fara echivoc, acordul de a demisiona in bloc.
Reactiile pe reteaua de socializare sunt, invariabil, de admiratie, dar si de retinere, probabil te teama unor repercusiuni sau din cine stie ce alte motive. Se pare ca mai curajoase sunt femeile. Iata cateva dintre aceste reactii:
Ana Cristina: Bravo bravo! Felicitari pt curaj. Presimt ca veti porni o miscare importanta!
Mihaela Ilie: Respect pentru curaj , pentru speranta si increderea intr-un viitor demn!
Anca Dumitrescu: Haideti sa facem la fel, toti membrii Aliantei Medicilor!
Dan Marinca: Nu la Buzau, ca e departe de Bucuresti ! In Bucuresti trebuie sa vada guvernul .
Mihai Ciubotaru: BRAAAVOOO!!!! Curaj si hotarare! Asta nu are Romania.. o tara de lasi si impacati cu soarta… Insa iata ca exista si oameni PUTERNICI!!!! Care e judetul urmator? Sau toata Romania se va baza pe Buzau? Hai sa vedem…. Iata ce inseamna SINDICAT puternic!!!!!
Andrei Pretorian: Respect! Mare curaj! Dar demisia la nivel national nu ar implica acelasi risc!
Oana Dumitrascu: De ce ii respectam dar nu facem la fel?! De ce bravo si atat? Nimeni nu pune alte intrebari? Sper ca o fac in privat. E numai fiindca nu ne-am organizat inca sau unii dintre noi suntem cvasi multumiti cu ceea ce se intampla? Alta varianta ar fi frica de viitor. Deci nu e suficient de rau. Mai incape… Imi plac urarile de succes si… nimic mai mult. Personal cred ca asa ar trebui sa facem toti doctorii din Romania.
Este exact reactia mafiei autentice. Santajul cu bunul simt si sufletul unui medic: daca demisionati va omorati pacientii. Santajul cu banii: daca demisionati ramaneti fara slujbe si bani. Stie cineva cum e sa faci o garda de 13 ore la Urgenta? Cum e sa aduci la normal 170 de oameni in 13 ore cu doar 6 paturi de pacient? Nu uitati ca nu vin pacientii unul-dupa-altul ci pot veni 30 intr-un minut si medicul trebuie sa decida in 1-2 min cum trebuie salvat omul acela! Este o decizie care te poate costa viata si trebuie luata imediat! Si asta in timp ce un betiv sau fiul unui mafiot local tipa ca ei trebuie tratati primii!!! Daca intrati in Urgenta gandiru-va ca echipa de acolo nu are decat jumatate din medicamentele si seringile de care are nevoie! Si cand ajunge acasa distrus dupa asa o garda, medicul vede la TV unul care urla cu nesimtire: “vreti bani? atunci luati-va masinile alea luxoase si carati-va!” . Exemplele de mai sus sunt reale din Urgenta de la Brasov!
Cum va explicati ca aproape 90% din doctorii din spital sunt saraci domnule, toti au masini de peste 12000 euro amante din randul asistentelor, la chirurgie generala chiar doctori joaca poker cu spagile primite, clinici private etc. Daca erau corecti mai ziceam dar asa…
Cum va explicati ca sunt medic la spital si conduc o masina pe care daca o vand sau daca o dau la fier vechi iau aceeasi bani, la spital abia merg la toaleta o data in 24 de ore, iar amante dintre asistente sau de orice fel nu am? Asa ca nu ne mai judecati dupa povesti de la poarta de pe ulita sau ce se vede prin filmele cu doctori…
Modul sub care este vazuta actiunea medicilor de catre conducerea spitalului si consiliul judetean este complet hilara.
Medicii, in decursul timpului, au facut suficiente demersuri care au fost si recunoscute de autoritati, dar nu s-a intamplat nimic.
Paguboasa situatia medicilor este de 25 de ani. Atitudinea autoritatilor, in special a celor centrale, a fost de a ignora complet discutiile si luarea unor masuri.
Voalata amenintare precum ca reangajarea ar dura 3 luni, etc, etc, este copilareasca. Aplicand principiul cererii si ofertei, nu rezulta decat ca dupa explozia ”mamaligii” autoritatile vor trebui sa reangajeze ”URGENT” tot personalul si sa inghita conditiile cerute.
Inchiderea spitalului inseamna a lasa o populatie de circa 450.000 locuitori fara servicii medicale, unitatile vecine nu vor putea prelua cazuistica, costurile cu transportul ar creste exponential si vor fi inregistrate cazuri foarte grave sau decese de care ”organele” vor fi responsabile.
Atata timp cat in aceasta tara medicii de spital existenti sunt la jumatate fata de necesar, varianta unor reangajari in timp de cateva luni este o poveste pe care doar cei care au lansat-o pot sa o creada.
Concluzia – protestul trebuie continuat, fara frica, iar daca nu se iau masuri rezonabile trebuie trecut la demisie in grup.
Bravo! Trebuie sa inceapa, odata, cineva! Poate, astfel, va incepe marea revolta. Tot asteptam sa se schimbe ceva, dar e clar ca fara a lua atitudine n-o sa facem nimic! Numai cine nu s-a lovit de probleme medicale ar putea sa stea deoparte, dar nici atunci nu cred ca e cazul! Platim asigurari medicale, pentru orice venit, degeaba! Hai sa-i sustinem! Ei au avut curajul sa inceapa! Noi trebuie sa avem curajul sa continuam! Nu vedeti ca nimeni din cei alesi (de noi toti, pana la urma!), nu face nimic! Intr-o tara in care un prim ministru urmarit penal ne rade in fata si ocupa acelasi scaun, in care “alesii” nu merg la servici, ca tot omul, si lipsesc sau dorm in fotolii, dar au grija sa-si aranjeze pensiile pentru nimicul facut, in care se fura ca-n codru si, dupa 2 luni de “beci” toti se intorc la milioanele furate, intr-o tara in care, in scurt timp, vom avea taxe si pe aerul respirat, nu se poate sa continuam asa! E vorba lui Lapusneanu “prosti da’ multi”! Asa o fi si-or fi crezand aia putini, smecheri si flegmatici, si asa o sa ramana daca nu vom lua atitudine cu totii! Sa le aratam copiilor nostri ca avem curaj, coloana vertebrala si vrem sa schimbam ceva! Bravo, doamnelor si domnilor doctori, eu va sustin, si cred ca nu voi fi singura! Ne-am inrait in ultimii 20 de ani, ne complacem in ceea ce ni se intampla, dar poate, fiecare dintre noi, asteapta, cumva, un impuls, cat de mic! Nu ne-am implicat in politica pentru ca n-am vrut sa ne terfelim reputatia: oamenii corecti stau deoparte, nu se amesteca in cloaca, din ce in ce mai mare, a “reprezentantilor”. Si am ajuns sa suportam toate umilintele, nemerniciile si, mai ales, batjocura fatisa, din partea unor oameni care nu ar fi trebuit, ever, sa ajunga in acolo! Bravo, domnilor!
Iar celorlalti, care cititi aceasta postare, va aduc aminte ca toti va loviti de aceeasi problema, in diverse situatii, chiar daca unii dintre voi tot functionari la stat sunteti: toti platiti taxe, din ce in ce mai mari si mai aberante, toti va trimiteti copiii la scoala si sunteti nemultumiti de sistem, toti va veti lovi de probleme medicale si veti injura pe cineva, la un moment dat! Nu numai doctorii simt ca nu se mai poate, dar bine ca au facut-o public si hotarat! Stiu, mai sunt probleme, diverse, legate de unii dintre reprezentantii sistemului sanitar, dar lasati deoparte orice suspiciuni si nemultumiri si faceti front comun, acum, cu ei! O mana de oameni isi bat joc de-o tara intreaga! Numai uniti putem sa ne spunem punctul de vedere si, poate, astfel, nu numai in sistemul sanitar se vor intampla schimbari!
Intr-o tara in care cei ce impart, parte isi fac si nu numai lor, nu poate fi echitate.
Va doresc reusita deplina.
Au dreptate medicii Buzoieni, chiar daca nu sunt cadru medical , sustin demersul.