Doctorul Paraschiv revine la sefia Spitalului Judetean Buzau
El va prelua functia de director medical de la dr. Ovidiu Ungureanu, a carui delegatie inceteaza maine si care nu mai doreste sa ocupe acest post.
Managementul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau (SJUBZ) se modifica, din nou. Se pare ca este destul de greu ca povara administrativa sa fie dusa mai mult de sase luni, de medicii tineri in care Consiliul de Administratie (CA) si-a pus speranta ca vor putea face schimbari de mentalitate si vor putea tine in frau orgoliile din unitatea medicala. Dupa ce dr. Cosmin Ursachescu a renuntat sa fie manager dupa o jumatate de an, dr. Ovidiu Ungureanu renunta la postul de director medical dupa aceeasi perioada.
Decizia Consiliului Judetean, in administrarea caruia se afla cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet, de a renunta la managementul privat, nu se va face asadar firesc, asa cum s-a anticipat. Chiar daca initial s-a crezut ca actuala echipa, formata din ec. Claudiu Damian (manager) si dr. Ovidiu Ungureanu (director medical) isi va continua activitatea si ambii vor participa la concursul pe posturile care vor fi scoase la concurs in perioada urmatoare, lucrurile s-au precipitat in ultimele zile. Dr. Ungureanu, a carui delegatie expira maine, si-a anuntat astazi decizia ferma de a nu se mai ocupa de probleme administrative, preferand sa revina exclusiv la bisturiu, in sectia de Chirurgie generala, din care face parte de cand se afla in acest spital.
Pus in fata unei noi crize manageriale, Consiliul de Administratie al SJUBZ si, respectiv, conducerea Consiliului Judetean au decis ca functia sa fie atribuita unui medic cu mai multa experienta. L-au solicitat astfel pe chirurgul Stanciu Paraschiv, seful Sectiei Ortopedie-Traumatologie. Acesta, pe langa ascendentul varstei are avantajul experientei de manager, el detinand sefia sectiei de 20 de ani, un mandat de director al Policlinicii si unul de director general al Spitalului Judetean Buzau in perioada 2000-2005. In plus, experienta in relatia cu colegii sai medici cat si cu Casa de Asigurari de Sanatate il recomanda pentru a reveni in echipa manageriala a spitalului.
Contactat de reporterii SanatateaBuzoiana.ro, dr. Paraschiv a confirmat ca si-a dat „acceptul de a prelua functia de director medical”, dar a mentionat ca „cel mai probabil acest transfer va avea loc la inceputul saptamanii viitoare”, intrucat acum se afla in cateva zile de concediu de odihna, pentru a-si rezolva unele probleme personale.
Secretarul judetului, Laurentiu Gavrila, care este si presedinte al CA al SJUBZ, a confirmat pentru SanatateaBuzoiana.ro, atat refuzul dr. Ungureanu de a continua sa faca parte din echipa manageriala, cat si acceptul dr. Paraschiv de a-si asuma aceasta responsabilitate.
„Nu avem nimic sa-i reprosam doctorului Ungureanu. Ba chiar suntem multumiti de activitatea sa si credeam ca va participa la concursul pentru director medical, care va avea loc in curand, dupa cel de manager, asa cum s-a decis in Consiliul Judetean si prevede legislatia in vigoare. Se pare insa ca acesta nu mai doreste sa-si asume responsabilitati administrative. In acest context ne-am orientat catre medicul Stanciu Paraschiv pentru a ocupa aceasta functie. S-a tinut cont de avantajul varstei si cel al experientei manageriale pe care dr. Paraschiv le are, iar faptul ca a acceptat ne da speranta ca soarta spitalului este pe maini bune”, a precizat Laurentiu Gavrila, confirmand faptul ca cel mai tarziu de saptamana viitoare, Spitalul Judetean Buzau va avea un nou director medical.
Managerul Claudiu Damian si ceilalti doi directori adjuncti raman in functie, asa ca cel putin deocamdata, singura modificare a actualei echipe manageriale va avea loc la nivelul directorului medical.
Aceiasi Marie cu alta palarie…
Ce nu se intelege in Romania este ca trebuie sa schimbam ”Maria” si nu palaria.
Spus pe concret:finantare corecta (nu subfinantare cronica), libertate in organizare, in functie de necesitati dar si de posibilitati, salarii onorabile.
Lipsa de finantare determina servicii de proasta calitate din toate punctele de vedere (medicamente, dotare, curatenie, asigurarea unor condiții de cazare bune, personal insuficient, etc).
Libertatea de organizare: Structura de paturi si respectiv cea de personal a ramas inghetata undeva in urma cu 20 de ani (cu foarte mici deosebiri)si nu mai corespunde patologiei actuale si posibilitatilor terapeutice noi. La Minister este o doamnă Bardut care raspunde de aprobarea structurii spitalelor si care a refuzat in repetate randuri solicitarile de schimbare de structura – nu cunosc cine o tine pe post, dar nici un ministru nu a reușit sa scape de ea. De acest personaj care este pe post, cred ca de peste 20 de ani, s-au plans multi manageri de spitale in decursul timpului.
Salariile onorabile: lipsa unei salarizari decente a facut ca majoritatea spitalelor sa ramana fara medici sau sa lucreze cu pensionari (tot respectul pentru danșii dar nu mai au puterea unui tanar). Personalul ramas este deja suprasolicitat (in medicina romaneasca nu se respecta nici timpul de lucru si nici norma de munca, asa cum prevad acordurile cu UE). Peste lipsa de medici s-a adaugat si lipsa de personal mediu si auxiliar, ca urmare a imposibilitatii de angajare ordonata de guvernarea BOC si perpetuata si de guvernarea Ponta.