Ancheta spagilor de la UMF Iasi se extinde si in cazul studentilor care au dat mita

4 februarie 2015 | 0 comentarii |

Acestia risca sa fie cercetati penal in acelasi dosar cu profesorii pe care i-au mituit, dar si sa fie exmatriculati, daca se va dovedi ca au dat spaga pentru a promova examenul.

 

Arestarea prof.Dorobat (foto: ziaruldeiasi.ro)

Arestare prof.Dorobat (foto: ziaruldeiasi.ro)

Ancheta in cazul sotilor Gheorghe si Carmen Dorobat, primul al catedrei de Terapie Intensiva si sotia sa sef al catedrei de Boli Infectioase de la UMF Iasi, continua, cercetarile procurorilor DNA fiind extinse si asupra celor 20 de studenti de la care acestia au incasat cate 100 de euro in schimbul unei note de 9 la examenul de Anestezie Generala. Cei doi profesori universitari, totodata si medici de prestigiu in Iasi, au ajuns in arest la finele saptamanii trecute, in urma unui flagrant realizat de procurorii DNA, care aveau informatii ca Gheorghe Dorobat primise bani de la studenti prin intermediul sotiei sale, in schimbul unor note de 9 la examenul de Anestezie Generala, disciplina pe care o preda in cadrul universitatii de medicina iesene. S-a stabilit ca 20 de studenti care nu promovasera proba practica, conditie esentiala pentru a putea sustine si examenul scris, au recurs la o metoda mai putin academica pentru a promova totusi examenul.

 

Prof. dr. Carmen Dorobat

Prof. dr. Carmen Dorobat

Se pare ca, avand semnale ca aceasta practica ar functiona in cazul profesorului Gheorghe Dorobat, cei in cauza au cotizat cu cate 100 de euro fiecare pentru a primi nota 9 la examen.  Banii nu au fost inmanati direct profesorului, pentru ca ar fi fost mult prea riscant, in acest sens fiind folosita ca intermediar Carmen Dorobat, sotia acestuia, si totodata manager al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi si sef de catedra in cadrul universitatii de medicina. Dupa cum au stabilit anchetatorii, aceasta a primit de la cei 20 de studenti carnetele de note ale acestora, intre fielele carora, fiecare titular strecurase cate 100 de euro, contravaloarea notei 9, care le garanta promovarea examenului. Informatia a ajuns insa si la urechile procurorilor DNA, care au pus la cale un flagrant, gasind la domiciliul celor doi profesori carnetele cu banii intre file.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Recent, anchetatorii au anuntat ca cercetarile se vor extinde si in cazul celor 20 de studenti, dintre care doi sunt cetateni straini, care au toate sansele sa se aleaga cu dosar penal pentru dare de mita. Identificarea acestora nu a fost deloc dificila, avand in vedere modul in care oferisera mita, urmand sa fie chemati pe rand la audieri, cu sanse reale de a fi pusi sub acuzare. In plus, si viitorul lor ca studenti in cadrul UMF Iasi este incert, in cazul in care se va dovedi ca sunt vinovati de aceasta fapta, existand toate sansele sa fie exmatriculati, dupa cum a precizat rectorul universitatii, prof. dr. Vasile Astarastoae. Nici cei doi profesori nu mai au sanse mari sa predea la catedra UMF Iasi, la acest moment fiind duspendati din functiile de sef de catedra pe care le detineau. In cazul in care acestia vor fi gasiti vinovati pentru luare de mita, rectorul UMF Iasi a precizat ca in consiliul de administratie se va lua in discutie problema desfacerii contractului de munca.

 

studenti medicina (3)Potrivit site-ului de stiri Ziaruldeiasi.ro, cei 20 de studenti vizati de ancheta procurorilor anticoruptie sunt inscrisi la Facultatea de Medicina Dentara a universitatii iesene, iar cazul lor nu este unic. Astfel, in ordonantele de retinere emise pe numele celor doi soti, porcurorii, sustin ca in ziua premergatoare flagrantului, alti 70 de studenti de anul III din cadrul aceleiasi facultati ar fi procedat in mod asemanator, imanandu-i sotiei profesorului carnetele de student cu cate 100 de euro, pentru a promova. Portalul iesean publica si lista cu numele celor 20 de studenti ca urmeaza a fi audiati si risca dosar penal pentru dare de mita. Conform jurnalistilor ieseni, acestia sunt Nicolae Radu Tudose, Stefan Mirt, Iulian Stefan Simina, Bobi Codrin Capsa, Radu Moisa, Nicolae Cosmin Barculescu, Ioana Bianca Lipsa, Andreea Lingurariu, Stefan Popescu, Gubdan Omer, Safiya Ihsan, Victoria Pusca, Madalina Andone, Simona Anca Gherasim, Sabina Alexandra Ivanuca, Ioana Brindusa Groza, Vladut Razvan Manole, Alexandru Pisaloaie, Razvan Constantin Apetrei si Monica Ioana Grigore


Adaugati un comentariu


 

*