Un manager de spital declarat incompatibil și un ginecolog prins cu șpaga în portofel

23 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Primul caz a fost semnalat de Agenția Națională de Integritate, la Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, în timp ce Direcția Generală Anticorupție anchetează un caz de luare de mită la Timișoara.

 

Două instutuții distincte au dat publicității, în aceeași zi, comunicate referitoare la două cazuri ce au în prim plan un manager de spital și un medic ginecolog. Primul este cercetat pentru că s-a aflat timp de șase luni în incompatibilitate cu funcția pe care a deținut-o, iar medicul ginecolog este cercetat pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani de la o pacientă, pentru o întrerupere de sarcină.

Protagonistul cazului instrumentat de inspectorii de integritate este Niculae Zavera, cercetat în prezent pentru că a deţinut şi a exercitat simultan funcţia de manager interimar al Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede şi calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, în perioada 4 iulie 20164 ianuarie 2017. În acest interval, după cum se precizează într-un comunicat al ANI, Nicolae Zavera a obținut venituri de natură salarială în cuantum de 77.392 lei, în condițiile în care se afla în incompatibilitate, trebuind să opteze pentru una dintre cele două funcții, respectiv cea de manager interimar al spitalului și cea de consilier județean. În comunicatul ANI se mai arată că „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror alte funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”. 

 

Într-o altă zonă a țării, la Timișoara, un medic ginecolog de la Maternitatea Odobescu a fost prins în flagrant, la scurt timp după ce a primit o sumă de bani de la o pacientă, pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină.

Denunțul a fost făcut de soțul pacientei, care a sunat la linia verde anticorupție pusă la dispoziție de Direcția Generală Anticorupție, reclamând că doctorița pretinsese suma de 350-400 de lei în scopul efectuarii întreruperii de sarcină.

După ce au fost obținute toate aprobările necesare, ofițerii anticorupție de la DGA au pus la cale un flagrant, reușind astfel să obțină probe solide împotriva medicului ginecolog, după cum se precizează în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, care a coordonat organizarea flagrantului și imagini din timpul operațiunii.

 

Flagrantul a avut loc în cursul zilei de ieri, cand pacienta și soțul său s-au prezentat la spital, unde i-au inmânat medicului suma de 450 de lei. La scurt timp după ce aceasta a primit banii, ofiterii anticorupție au descins în biroul medicului, cu ocazia percheziției fiind găsiți în portofelul acesteia banii primiți ca mită, bani despre care medicul a susținut că îi erau necesari pentru a-și plăti chiria.

Deși inițial a susținut în fața anchetatorilor că pacienta s-a oferit să îi dea suma respectivă și că ea nu a solicitat nimic, doctorița se pare că și-a recunoscut în final fapta, nemaiavând cum să nege evidența. Pe numele său a fost astfel întocmit un dosar penal pentru luare de mită, iar continuarea cercetărilor are loc cu medicul timisorean în stare de libertate.

Cazul său urmează fie luat în discuție și de Colegiul Medicilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*