Medic arestat la domiciliu, dupa ce a incasat 19 spagi intr-o zi

15 februarie 2017 | 0 comentarii |

Ofiterii anticorputie i-au organizat un flagrant, iar cu aceasta ocazie au descoperit si ca doctorul avea o incapere secreta in care isi pastra banii primiti de la pacienti.

 

perchezitii dgaIn timp ce alti medici, cum sunt cei doi neurochirurgi de la spitalul Colentina, se zbat pentru a li se crea conditii de munca optime si pentru a obtine plata orelor suplimentare pentru personalul medical nevoit sa lucreze peste program, un medic din judetul Prahova prospera material de la o zi la alta, ajungand sa fie cunoscut drept unul dintre cei mai instariti medici de pe Valea Prahovei. Aceasta prosperitate nu se datora insa unor abilitati profesionale deosebite, ci faptului ca de semnatura sa depindea aprobarea sau prelungirea unor dosare de pensii pe caz de boala, iar in schimbul acestei semnaturi, medicul primea diferite sume de de bani de la titularii dosarelor.

Lucian Jianu, medic primar expertiza medicala a capacitatii de munca la un cabinet din Sinaia, apartinand Casei de Pensii a judetului Prahova, in varsta de 63 de ani, a fost prins in flagrant, la inceputul acestei saptamani, la capatul unei zile in care „muncise” din greu, incasand nu mai putin de 19 spagi de la pacienti care se prezentasera la cabinet pentru prelungirea sau aprobarea dosarelor de pensii pe caz deboala.

 

spagaDe ani buni, era de notorietate printre pacienti ca la cabinetul medicului Jianu nu trebuie sa te prezinti cu mana goala, daca doreai sa ti se rezolve problema, chiar daca te incadrai, potrivit legislatiei, normelor care iti dadeau acest drept. Din aceasta cauza, medicul a ajuns insa si in atentia ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie.

La inceputul saptamanii, medicului spagar i-a fost organizat un flagrant, la cabinetul sau find trimis un pacient cu un plic ce continea bani marcati. La scurt timp dupa ce medicul a primit plicul respectiv, in cabinetul acestuia au patruns ofiterii anticoruptie. Spre surprinderea lor, in urma perchezitiei, la cabinet a fost gasita suma de 4.500 de lei, insa nicio bancnota nu era inscriptionata cu inscrisul „mita”, deci nu putea fi dovedit flagrantul. Continuand verificarile, ofiterii au descoperit in cabinet o usa mascata cu obiecte de mobilier. Nu mica le-a fost mirarea sa descopere ca aceasta usa ducea catre o alta incaprere, pe care medicul isi daduse silinta sa o tina secreta. Era o camera dezafectata, in care erau depozitate mai multe obiecte vechi si cateva fisete. Unul dintre aceste fisete era insa incuiat cu lacat, iar pe podeaua camerei, anchetatorii au gasit mai multe plicuri mototolite, ceea ce le-a dat, imediat, de banuit si au decis sa continue cautarile.

 

perchezitieS-a procedat, in consecinta, la deschiderea fisetului, ocazie cu care a fost gasita o alta suma de bani, printre bancnote aflandu-se si cele inscriptionate de anchetatori. In total, oamenii legii au contabilizat 8.500 de lei, bani despre care s-a stabilit ca medicul ii primise numai in ziua respectiva, de la 19 pacienti care se prezentasera la cabinet. Desi medicul le-a marturisit ofiterilor anticoruptie ca pacientii ii oferisera banii ca un gest de recunostinta, anchetatorii sustin ca acesta avea grija sa poarte manusi chirurgicale, de fiecare data cand primea aceste „atentii”, iar sumele erau echivalente cu pensia pe o luna primita de pacienti.

Medicul a fost dus la audieri, dupa care a fost retinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Judecatorii au decis insa ca medicul Lucian Jianu sa fie cercetat in stare de arest la domiciliu, acuzatia ce i se aduce fiind aceea de luare de mita. Totodata, doctorul a ramas si fara loc de munca, intrucat conducerea Casei de Pensii Prahova i-a desfacut, imediat, contractul de munca.

 


Adaugati un comentariu


 

*