Trei medici retinuti pentru ca luau spaga de la bolnavi inchipuiti

Procurorii DNA sustin ca acestia primeau bani, alimente, si alte bunuri penturu a elibera acte unor persoane care nu se incadrau in diagnostice, astfel incat acestea sa beneficieze de pensii de handicap sau de prelungirea concediilor medicale.

 

Dr.Rodica Tone, dr. Ana Boala si dr. Cristinel Andreicut

Dr.Rodica Tone, dr. Ana Boala si dr. Cristinel Andreicut

Faptul ca, dupa ce mai multi colegi de-ai lor au ajuns in atentia DNA si apoi chiar dupa gratii pentru luare de mita, nu i-a facut pe unii medici din cadrul Serviciilor de Expertiza Medicala sa renunte la aceasta practica, continuand sa incazeze zilnic zeci de spagi, poate fi o confirmare a studiului efectuat de cercetatorii chinezi care au descoperit ca infractiunile de coruptie ar putea fi un soi de afectiune la nivelul creierului. Altfel nu se explica de ce medicii in cauza au continuat sa isi incaseze spagile in acelasi ritm, desi vedeeau cum colegi de-ai lor care actionau exact dupa acelasi tipar ca si ei erau saltati „pe capete” de DNA si apoi trimisi in arest de judecatori.

In ultima vreme, cazurile de acest gen, cu medici arestati pentru luare de mita, au fost mai numeroase ca oricand iar acest fapt ar fi trebuit sa le dea de gandit colegilor care obisnuiau la randul lor sa ia bani sau alte bunuri de la pacienti, iar acestia sa ia macar o pauza, daca nu sa renunte definitiv la aceasta practica pentru a nu risca aceeasi soarta. Singura explicatie ar fi aceea ca pur si simplu s-au obisnuit cu spaga si nu mai pot renunta la acest „viciu”.

 

mascati la spitalAsa s-a intamplat si in cazul a trei medici braileni care au fost retinuti azi de catre procurorii anticoruptie, acuzati fiind ca au luat mita in reprtate randuri, pentru a elibera documente medicale unor persoane, astfel ca acestea sa beneficieze fara drept de pensii de handicap sau de concedii medicale. Este vorba de medicul specializat in medicina muncii Ana Boala, care avea functia de sef al Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila, impreuna cu medicii Rodica Tone si Cristinel Andreicut, din cadrul aceluiasi serviciu. In legatura cu acestia, procurorii anticoruptie sustin ca au probe ca in perioada aprilie-iunie au primit de la mai multi pacienti bani, alimente si alt bunuri pentru a le elibera ilegal acestora documente din care sa reiasa ca se incadreaza in anumite grade de invaliditate sau au anumita afectiuni, astfel incat acestia sa poata primi pensii de handicap sau sa isi poata prelungi peste 180 de zile concediul medical.

 

spaga-medicConform unui comunicat al DNA, sefa serviciului, medicul Ana Boala, a primit astfel de atentii de la 73 de pacienti, subalterna sa Rodica Tone de la 72 de pacienti, medicul Cristinel Andreicut fiind mai ponderata si luand spaga doar de la 8 pacienti. Spagile erau incasate direct, iar uneori banii erau strecurati discret printre actele cu care pacientii se prezentau la medici, sumele variind de la 50 la 500 de lei. „Banii si produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atributiilor de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică si pentru analizarea documentelor medicale ale pacientilor, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât acestia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile”, se arata in comunicatul DNA, precizandu-se ca era vorba de persoane care nu se incadrau in criteriile necesare obtinerii acestor pensii sau prelungirii concediilor. Cei trei medici au contribuit astfel si la fraudarea bugetului de stat facilitandu-le celor in cauza primirea ilegala de pensii de handicap.

Sefa serviciului si medicul Cristinel Andreicut au fost prinse in flagrant in cursul zilei de ieri dupa ce incasasera 500 de lei de la un pacient, respectiv 1.250 de lei de la 8 pacienti, fiind ridicate de procurori din birourile lor si duse la audieri, pentru ca in cursul zilei de azi sa fie retinute impreuna cu colega lor, medicul Rodica Tone.


Adaugati un comentariu


 

*